>Adsense 1

Ανακύκλωση απορριμμάτων - Όσα πρέπει να ξέρω

Ανακύκλωση απορριμμάτων - Όσα πρέπει να ξέρω - by https://e-tutor.blogspot.gr
Ανακύκλωση είναι η συγκέντρωση των σκουπιδιών που, ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί και μοιάζουν άχρηστα, μπορούν έπειτα από επεξεργασία να μετατραπούν σε χρήσιμα υλικά, τα οποία μπορούμε να
χρησιμοποιήσουμε και πάλι. Με άλλα λόγια όταν λέμε ότι ανακυκλώνουμε κάτι, εννοούμε πως δεν το πετάμε στα σκουπίδια μετά τη χρήση του, αλλά έπειτα από ειδική επεξεργασία, του αλλάζουμε μορφή και το χρησιμοποιούμε ξανά.

Με την ανακύκλωση έχουμε λιγότερα σκουπίδια, άρα και λιγότερες χωματερές. Επίσης με την επαναχρησιμοποίηση των υλικών, μειώνεται η κατανάλωση των πρώτων υλών και η χρήση ενέργειας, άρα και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Αυτό σημαίνει καθαρότερος αέρας, θάλασσες, ακτές, ποτάμια και λίμνες, καθώς επίσης και λιγότερα δάση κατεστραμμένα.

Η συγκέντρωση των σκουπιδιών γίνεται (συνήθως) στους μπλε κάδους, όπου πέταμε τις εξής κατηγορίες υλικών:


Χαρτί, Πλαστικό, Αλουμίνιο, Λευκοσίδηρος και Γυαλί.


Πιο συγκεκριμένα, στους μπλέ κάδους ρίχνουμε τα παρακάτω υλικά:


Χαρτί
Βιβλία
Εφημερίδες
Περιοδικά, έντυπα 
Τετραπάκ από γάλα, χυμούς
Χαρτί περιτυλίγματος
Σακούλες χάρτινες
Κουτιά τροφίμων, απορρυπαντικών
Πλαστικό Μπουκάλια και δοχεία από νερό, γάλα, λάδι
Μπουκάλια αναψυκτικών και αλκοολούχων ποτών
Μπουκάλια από σαμπουάν
Κεσεδάκια από γιαούρτι, βούτυρο
Πλαστικές σακούλες, ταψάκια, ποτήρια και πιάτα (όχι μιας χρήσης)
Σωληνάρια οδοντόκρεμας
Τετραπάκ από γάλα
Φίλμ περιτυλίγματος
Πλαστικές θήκες CD/DVD
Αλουμίνιο Αλουμινόχαρτο
Κουτάκια μπύρας, αναψυκτικών
Αλουμινένια ταψάκια φαγητού
Σίδερο Γάλα εβαπορέ
Κουτιά καφέ, μπισκότων
Συσκευασίες τοματοπολτού, τόνου, ζωοτροφών  
Δοχεία ελαιολάδου
Τσίγγινο δοχείο φέτας
Γυαλί Μπουκάλια νερού, χυμών,  λαδιού
Μπουκάλια κρασιού
και αλκοολούχων ποτών
 Βαζάκια τροφίμων

 

Ποια είναι τα υλικά που δεν πετάμε στους μπλε κάδους:


●   Αποφάγια και υπολείμματα τροφών, σε συσκευασίες οποιουδήποτε ανακυκλώσιμου υλικού.

●   Σακούλες βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες. Ενώ οι απλές πλαστικές σακούλες μπορούν να ανακυκλωθούν, οι βιοδιασπώμενες δεν μπορούν, γιατί έχουν ημερομηνία λήξης, μετά την οποία αρχίζουν να θρυμματίζονται.

●   Κουτιά από πίτσα, συσκευασίες έτοιμου φαγητού. Όπως είπαμε πιο πάνω, οι χάρτινες και πλαστικές συσκευασίες που είναι γεμάτες λίπη και υπολείμματα τροφών, δεν ανακυκλώνονται. Ομοίως και τα μισογεμισμένα κουτάκια χυμών, τα κύπελλα με καφέ, τα μπουκάλια νερού ή τα κουτάκια αλουμινίου με πόσιμο υγρό.

●   Κομματάκια χαρτί. Για να μπορεί να ανακυκλωθεί κάποιο χαρτί πρέπει να έχει μέγεθος τουλάχιστον Α4. Αυτό σημαίνει ότι μικρά χαρτάκια, εισιτήρια και σχισμένες σελίδες κάθε είδους, δεν ανακυκλώνονται.

●   Βρεγμένο ή λερωμένο χαρτί. Χρησιμοποιημένες χαρτοπετσέτες ή κομμάτια λαδωμένου χαρτιού όχι μόνο δεν ανακυκλώνονται, αλλά, αν τα ρίξουμε στον κάδο, αχρηστεύουν και τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά. Επίσης δεν ανακυκλώνεται το χαρτί κουζίνας και το χαρτί υγείας, ακόμη και αν είναι καθαρά, καθώς και το χαρτί που έχει βραχεί ακόμη και αν στεγνώσει.

●   Υλικά από πηλό. Κεραμικά είδη, όπως διάφορα σκεύη, πιάτα ή κούπες καφέ δεν ανακυκλώνονται.

●   Αφρολέξ και φελιζόλ.
Τα υλικά αυτά δεν ανακυκλώνονται, επειδή είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα και μπορούν να πάρουν φωτιά σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας.

●   CD, DVD και βιντεοκασέτες. Αν και κατασκευάζονται κυρίως από αλουμίνιο, περιέχουν πολλές προσμείξεις, καθιστώντας αδύνατη την άμεση ανακύκλωσή τους. Για να μάθουμε τα σημεία που μπορούμε να τα πετάξουμε, πρέπει να επικοινωνήσουμε με την εταιρία Ανακύκλωσης.

●   Καλαμάκια και πλαστικά μαχαιροπίρουνα. Αν και φτιαγμένα από πλαστικό, τα συγκεκριμένα υλικά μιας χρήσης δεν ανακυκλώνονται.

●   Πλαστικά έπιπλα. Οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης δεν είναι κατάλληλοι για πλαστικά έπιπλα, παρά μόνο για υλικά συσκευασίας. Τα ογκώδη πλαστικά αντικείμενα, τα οποία συχνά περιέχουν και άλλα υλικά, πρέπει να κατευθύνονται στα κέντρα συγκέντρωσης ογκωδών αντικειμένων. Σχεδόν όλοι οι δήμοι διαθέτουν τέτοια κέντρα, μάλιστα κάποιοι παραλαμβάνουν με δικά τους οχήματα τέτοια απορρίμματα από το σπίτι μας με ένα τηλεφώνημα.

●   Συρμάτινες κρεμάστρες. Οι περισσότερες έχουν και πλαστικά μέρη με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ανάμειξης των δυο υλικών. Αν έχουμε την υπομονή, διαχωρίζουμε τα υλικά και τα πετάμε ξεχωριστά στον κάδο.

●   Καπάκια από πλαστικά μπουκάλια. Ενώ τα πλαστικά μπουκάλια είναι βασικό ανακυκλώσιμο υλικό, τα καπάκια τους ανακυκλώνονται με διαφορετικό τρόπο. Αφαιρούμε λοιπόν τα καπάκια και τα πετάμε ξεχωριστά στον μπλε κάδο.

●   Κουτιά χυμών. Υπάρχουν ορισμένα κουτιά χυμών που δεν ανακυκλώνονται, λόγω του συνδυασμού πλαστικού και χαρτονιού. Πριν το πετάξουμε στον μπλε κάδο, πρέπει να ελέγξουμε αν φέρει την ειδική σήμανση καταλληλότητας για ανακύκλωση.

●   Σπασμένα γυαλιά. Τα μπουκάλια και οι γυάλινες συσκευασίες ανακυκλώνονται. Όχι όμως και τα σπασμένα γυαλιά. Κι αυτό, γιατί τη διαλογή των υλικών την κάνουν εργαζόμενοι με τα χέρια και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού.

●   Υφάσματα, ρούχα, παπούτσια, στρώματα, δερμάτινα αντικείμενα.

●   Κλαδιά δέντρων, ξύλινα έπιπλα και αντικείμενα.

   Ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, λάμπες, μπαταρίες.
 
   Συσκευασίες τοξικών υλικών. Πλαστικές ή μεταλλικές συσκευασίες, που περιείχαν ορυκτέλαια, αντιψυκτικά, εντομοκτόνα, φυτοφάρμακα κ.ά., δεν πρέπει με τίποτα να ρίχνονται στους μπλε κάδους, γιατί τα κατάλοιπα των τοξικών δύσκολα απομακρύνονται.

Ιατρικά ή παραϊατρικά προϊόντα (ενέσεις, μπουκάλια με υπολείμματα φαρμάκων, φάρμακα ενέσιμα, πόσιμα κ.λπ.).

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα απορρίματα από τις τρεις πιο πάνω κατηγορίες, οι οποίες είναι πηγές σοβαρότατης μόλυνσης, γι'αυτό τα πετάμε μόνο στους ειδικούς κάδους που φιλοξενούνται σε φαρμακεία, σε καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών και σούπερ μάρκετ αντίστοιχα.

Όσον αφορά την απόρριψη συσκευασιών φυτοφαρμάκων, απευθυνόμαστε στην κατασκευάστρια εταιρεία ή στο φυτώριο ή στο κατάστημα γεωργικών εφοδίων όπου τα αγοράσαμε, για τη σωστή διαχείρισή τους.

-- Σε πολλές περιοχές της χώρας, υπάρχουν ξεχωριστοί κάδοι ανακύκλωσης για κάθε υλικό, οπότε φροντίστε για την σωστή ενημέρωση και διαχείρηση των απορρημάτων σας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια