Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016

Η τέχνη και η γραφή - 1η Ενότητα Γεωμετρικά χρόνια

Η τέχνη και η γραφή - 1η Ενότητα Γεωμετρικά χρόνια - από το «Ψηφιακός Δάσκαλος»
Στο τέταρτο μάθημα, του πρώτου κεφαλαίου του βιβλίου της ιστορίας της Δ' Δημοτικού, με τίτλο "Η τέχνη και η γραφή" θα μιλήσουμε για την τέχνη των Ελλήνων, για ποιον λόγο ονομάστηκε
αυτή η εποχή ως "Γεωμετρική" και τέλος πως δημιουργήθηκε η γραφή. 

Την εποχή αυτή δε χτίζονταν μεγάλα κτίρια και τα αγάλματα ήταν μικρά και άτεχνα. Οι ζωγραφιές στα αγγεία έμοιαζαν με γεωμετρικά σχήματα, γι’ αυτό η εποχή ονομάστηκε γεωμετρική. Μεγάλο γεγονός υπήρξε η χρησιμοποίηση του αλφάβητου.

Μετά την κάθοδο των Δωριέων σταμάτησε να αναπτύσσεται η μυκηναϊκή τέχνη. Η παλιά γραφή, δύσκολη όπως ήταν, μετά από τόσες αλλαγές που έγιναν στον ελληνικό χώρο, ξεχάστηκε. Οι άνθρωποι όμως δεν έπαψαν να κτίζουν σπίτια ή να κατασκευάζουν διάφορα
αντικείμενα που τους ήταν απαραίτητα στην καθημερινή ζωή.

Από τις ανασκαφές που έχουν γίνει βγάζουμε το συμπέρασμα ότι τα κτίρια ήταν μικρά και απλά. Τα θεμέλια τα έκτιζαν με πέτρες, ενώ για το υπόλοιπο μέρος χρησιμοποιούσαν άλλα υλικά. Από ένα πήλινο κατασκεύασμα του 8ου π.Χ. αιώνα που βρέθηκε στην περιοχή του
Άργους μπορούμε να πάρουμε μια ιδέα για τα κτίρια της εποχής.

Τα πρώτα αγάλματα ήταν ξύλινα και παρίσταναν θεούς. Απ’ αυτά δε σώθηκε κανένα. Και είναι φυσικό αυτό, αφού το ξύλο καταστρέφεται εύκολα. Αργότερα άρχισαν να φτιάχνουν μικρά αγάλματα από μέταλλο.

Όλες τότε οι οικογένειες χρησιμοποιούσαν διάφορα αγγεία για τις καθημερινές τους ανάγκες. Σ’ αυτά αποθήκευαν λάδι, κρασί και άλλα προϊόντα. Οι τεχνίτες συνήθιζαν να ζωγραφίζουν πάνω σ’ αυτά κύκλους, τρίγωνα, τετράγωνα και άλλα γεωμετρικά σχήματα. Γι’ αυτό και η τέχνη ονομάστηκε γεωμετρική.

Οι Έλληνες άρχισαν τα θαλασσινά ταξίδια πουλώντας και αγοράζοντας προϊόντα. Κατάφεραν μάλιστα να πάρουν και πάλι το εμπόριο της Μεσογείου στα χέρια τους που το είχαν χάσει μετά την παρακμή του μυκηναϊκού πολιτισμού.

Ήρθαν σε επαφή με έναν άλλο λαό, τους Φοίνικες, από τους οποίους πήραν το αλφάβητο. Σ’ αυτό πρόσθεσαν φωνήεντα κι έφτιαξαν έτσι δικό τους αλφάβητο. Στην αρχή μάλιστα οι Έλληνες έγραφαν από τα δεξιά προς τα αριστερά, χωρίς να χωρίζουν τις λέξεις.

Για να δείτε το βίντεο με την αφήγηση του μαθήματος πατήστε ΕΔΩ

Στο μάθημα αυτό υπάρχει μία ερώτηση που πρέπει να απαντήσουμε: 

Γιατί, κατά τη γνώμη σου, ζωγράφιζαν πάνω στα αγγεία;
Η τέχνη και η γραφή - 1η Ενότητα Γεωμετρικά χρόνια - από το «Ψηφιακός Δάσκαλος»Η τέχνη και η γραφή - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)


Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τρεις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:

1. Να παρατηρήσεις το αγγείο.
α) Ποια γεωμετρικά σχήματα αναγνωρίζεις;
β) Σε τι χρησίμευαν τα αγγεία εκείνη την εποχή;
Η τέχνη και η γραφή - 1η Ενότητα Γεωμετρικά χρόνια - από το «Ψηφιακός Δάσκαλος»


2. Φαντάσου ότι είσαι ένας αγγειοπλάστης της γεωμετρικής εποχής. Διακόσμησε το αγγείο σου με τον τρόπο που συνηθίζεται στην εποχή σου.
Η τέχνη και η γραφή - 1η Ενότητα Γεωμετρικά χρόνια - από το «Ψηφιακός Δάσκαλος»


3. Στα μουσεία συνήθως υπάρχουν πολλά αγγεία. Πώς νομίζεις ότι βρέθηκαν εκεί;
Η τέχνη και η γραφή - 1η Ενότητα Γεωμετρικά χρόνια - από το «Ψηφιακός Δάσκαλος»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε πολύ, αν κατά την πλοήγησή σας συναντήσετε κάποια ανάρτηση που παρουσιάζει πρόβλημα, αφήστε σχόλιο ή στείλτε μας email.