Αρχική Για μας Επικοινωνία

Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2015

Η ζωή των Κυκλαδιτών - Ενότητα 8 - Ο Κυκλαδικός πολιτισμός

Η ζωή των Κυκλαδιτών - Ενότητα 8 - Ο Κυκλαδικός πολιτισμός
Στο πρώτο μάθημα, του όγδοου κεφαλαίου, του βιβλίου της ιστορίας της Γ' Δημοτικού, με τίτλο "Η ζωή των Κυκλαδιτών", θα μάθουμε για τη ζωή των κατοίκων σε αυτά τα νησιά του κεντρικού
Αιγαίου και τον πολιτισμό που ανάπτυξαν, πέντε χιλιάδες χρόνια πριν.

Πριν από πέντε χιλιάδες χρόνια, ένας σπουδαίος πολιτισμός αναπτύχθηκε στα νησιά του κεντρικού Αιγαίου, που λέγονται Κυκλάδες.

Οι κάτοικοι των νησιών αυτών ήταν δεμένοι με τη θάλασσα, γι’ αυτό έγιναν σπουδαίοι ναυτικοί, έμποροι και ψαράδες. Με τα μικρά τους πλοία ταξίδευαν στο Αιγαίο, αντάλλασσαν τα προϊόντα τους και γνώριζαν κι άλλους πολιτισμούς. Ήταν όμως και κτηνοτρόφοι, κυνηγοί και γεωργοί. Καλλιεργούσαν σιτάρι, ελιές και αμπέλια που τους έδιναν πολύ λάδι και κρασί.

Κατοικούσαν σε μικρές πόλεις κοντά στη θάλασσα ή στις πλαγιές μικρών λόφων. Πολλές φορές έκτιζαν γύρω από τις πόλεις τους τείχη, γιατί φοβούνταν τους πειρατές. Τα σπίτια τους, φτιαγμένα από πέτρες και λάσπη, βρίσκονταν πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Είχαν ένα ή δυο δωμάτια και το πάτωμα το έστρωναν με χώμα ή μικρές πλάκες.

Έτρωγαν πολλά ψάρια και θαλασσινά, όσπρια, λαχανικά και κρέας κι έπιναν γάλα και κρασί. Ήταν άνθρωποι χαρούμενοι και ειρηνικοί. Διασκέδαζαν τραγουδώντας, παίζοντας μουσική και κάνοντας αθλήματα.

Όταν κάποιος πέθαινε, τον έθαβαν έξω από την πόλη και τοποθετούσαν κοντά του διάφορα αντικείμενα, που πίστευαν ότι θα του χρειάζονταν στην άλλη ζωή. Τα αντικείμενα αυτά οι αρχαιολόγοι τα ονομάζουν κτερίσματα.

Δεν ήξεραν να γράφουν. Για τη ζωή τους μαθαίνουμε από τα αγγεία, τα όπλα, τα εργαλεία και τα μικρά αγάλματα, που βρίσκουν οι αρχαιολόγοι στις ανασκαφές που κάνουν σε σπίτια και κυρίως σε τάφους.

 
Η ζωή των Κυκλαδιτών - Ενότητα 8 - Ο Κυκλαδικός πολιτισμός
                    Το τρελοβάπορο
Χρόνους μας ταξιδεύει δε βουλιάξαμε
χίλιους καπεταναίους τους αλλάξαμε.

Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε

μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε.

                                    Οδυσσέας Ελύτης


Στο κάτω μέρος της σελίδας υπάρχει βίντεο με την αφήγηση του μαθήματος.

Στο μάθημα αυτό υπάρχουν δυο ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε:


Η ζωή των Κυκλαδιτών - Ενότητα 8 - Ο Κυκλαδικός πολιτισμός
1. Παρατηρώ την εικόνα 1 και απαντώ. Ποια ήταν η πιο βασική ασχολία των Κυκλαδιτών και γιατί; Οι σημερινοί Έλληνες ασχολούνται με το ίδιο επάγγελμα;
Οι Κυκλαδίτες ήταν κυρίως ναυτικοί, ψαράδες, κι έμποροι, γιατί ζούσαν σε νησιά, με τη θάλασσα να τους κυκλώνει και ήταν φυσικό να είναι δεμένοι μ' αυτή. Και σήμερα οι Έλληνες ασχολούνται με τα ίδια επαγγέλματα.

2. Διαβάζω το κείμενο 3 και προσπαθώ κι εγώ να περιγράψω την τοιχογραφία του ψαρά.
Η ζωή των Κυκλαδιτών - Ενότητα 8 - Ο Κυκλαδικός πολιτισμός
Στην τοιχογραφία του ψαρά, βλέπουμε ένα νέο γυμνασμένο άντρα, με ωραίο κούρεμα, χωρίς στολίδια, μ' ένα περιλαίμιο, να κρατάει με τα δυο του χέρια απλωμένα σχοινιά, με πολλά ψάρια περασμένα πάνω τους και να περπατάει μάλλον στην ακρογιαλιά.


Η ζωή των Κυκλαδιτών - Ενότητα 8 - Ο Κυκλαδικός πολιτισμός
3. Ποιες εικόνες του βιβλίου σου δείχνουν ότι οι Κυκλαδίτες ήταν χαρούμενοι άνθρωποι;
Οι εικόνες του βιβλίου που δείχνουν ότι οι Κυκλαδίτες ήταν χαρούμενοι άνθρωποι, είναι η 4, που δείχνει τον γλεντζέ να πίνει κρασί και η 5, με τον αυλητή, που φαίνεται να παίζει κάποιο τραγούδι.


Η ζωή των Κυκλαδιτών - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τρεις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:

1. Παρατηρώ τον χάρτη και ζευγαρώνω αυτά που ταιριάζουν.
Τα είπαν Κυκλάδες γιατί                          σχηματίζουν κύκλο γύρω απ’ τη Δήλο
Έτσι λέμε αλλιώς τη Θήρα                       Σαντορίνη
Εκεί άφησε ο Θησέας την Αριάδνη       Νάξος
Η ζωή των Κυκλαδιτών - Ενότητα 8 - Ο Κυκλαδικός πολιτισμόςΤα νησιά αυτά δεν ακούνε καλά             Κουφονήσια
Το νησί αυτό έχει ηφαίστειο                    Θήρα
Εκεί ήταν ιερέας ο Άνιος                          Δήλος
Βγάζει τα πιο καλά λουκούμια                 Σύρος 

2. Αν ζωντάνευε το ειδώλιο της εικόνας, τι νομίζεις ότι θα μας έλεγε;
Αν ζωντάνευε το ειδώλιο της εικόνας, μάλλον θα μας έλεγε πως τον λένε Γλεντζέ, ότι είναι από τις Κυκλάδες, ότι πίνει κρασί και πιθανόν να μας έλεγε και στην υγειά μας.

3. Παρατηρώ το αγγείο της εικόνας 1 και ζωγραφίζω κι εγώ ένα δικό μου κυκλαδίτικο καράβι.


Η ζωή των Κυκλαδιτών - Ενότητα 8 - Ο Κυκλαδικός πολιτισμός


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε πολύ, αν κατά την πλοήγησή σας συναντήσετε κάποια ανάρτηση που παρουσιάζει πρόβλημα, αφήστε σχόλιο ή στείλτε μας email.