Αρχική Για μας Επικοινωνία

Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2015

Παλαιολιθική εποχή - Ενότητα 7 - Η εποχή του λίθου

Παλαιολιθική εποχή - Ενότητα 7 - η εποχή του λίθου
Στο πρώτο μάθημα, του έβδομου κεφαλαίου, του βιβλίου της ιστορίας της Γ' Δημοτικού, με τίτλο "Παλαιολιθική εποχή", θα μάθουμε για την ζωή των προϊστορικών ανθρώπων και πιο
συγκεκριμένα για την περίοδο όπου ήταν τροφοσυλλέκτες και στη συνέχεια όπου έγιναν κυνηγοί.

Α. Όταν ο άνθρωπος ήταν τροφοσυλλέκτης

Πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια, η γη ήταν σκεπασμένη ολόκληρη με νερό. Ήταν μια απέραντη θάλασσα. Σιγά σιγά η στεριά με τα βουνά, τους λόφους, τις πεδιάδες άρχισε να προβάλλει μέσα από το νερό.

Με το πέρασμα των χρόνων η στεριά σκεπάστηκε από πυκνά δάση. Μέσα σ’ αυτά ζούσαν αμέτρητα ζώα. Πολλά απ’ αυτά ήταν τεράστια, όπως οι δεινόσαυροι. Αργότερα οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν κι άλλα μικρότερα ζώα εμφανίστηκαν. Μέσα στο περιβάλλον αυτό η ζωή των πρωτόγονων ανθρώπων ήταν πολύ δύσκολη.
Για να βρούνε τροφή, τριγυρνούσαν εδώ κι εκεί μαζεύοντας σπόρους και καρπούς από τα δέντρα και ψάχνοντας στο χώμα για βολβούς και ρίζες. Επειδή ζούσαν συλλέγοντας την τροφή τους, όπως την έβρισκαν στη φύση, τους ονόμασαν τροφοσυλλέκτες.

Τα πρώτα εργαλεία που χρησιμοποίησαν οι άνθρωποι ήταν οι πέτρες. Μ’ αυτές έσκαβαν το χώμα για να βρίσκουν τροφή και χτυπούσαν τα άγρια θηρία που ορμούσαν εναντίον τους. Σιγά σιγά έμαθαν να χτυπούν τις πέτρες μεταξύ τους, να τις σπάνε και να τους δίνουν το σχήμα που ήθελαν.

Β. Όταν ο άνθρωπος έγινε κυνηγός

Κάποτε η θερμοκρασία της γης άρχισε να πέφτει. Χιόνια και πάγοι σκέπασαν το μεγαλύτερο μέρος της. Το κρύο ήταν τσουχτερό! Πολλά ζώα δεν άντεξαν το κρύο και πέθαναν.

Οι άνθρωποι όμως κατάφεραν να ζήσουν με τη δύναμη του μυαλού τους. Μετακινήθηκαν στα πιο ζεστά μέρη της γης, κατοίκησαν σε σπηλιές και ανακάλυψαν τρόπους για ν’ ανάβουν φωτιά, χτυπώντας μεταξύ τους πέτρες που έβγαζαν σπίθες. Γύρω από τη φωτιά, που μαζεύονταν, άρχισαν να λένε τις πρώτες λέξεις και σιγά σιγά έμαθαν να μιλούν.

Με το πέρασμα του χρόνου έφτιαξαν κι άλλα εργαλεία, όπως το πρώτο πέτρινο τσεκούρι με ξύλινη λαβή, τόξα, μαχαίρια από πέτρα ή κόκαλα ζώων και έγιναν κυνηγοί. Από τα ζώα που κυνηγούσαν έπαιρναν δέρματα για να ντύνονται και κρέας για να τρώνε. Έφτιαχναν και αγκίστρια, για να ψαρεύουν στα ποτάμια και στη θάλασσα. Πολλοί ζωγράφιζαν στους τοίχους της σπηλιάς τους τα ζώα που ήθελαν να κυνηγήσουν.
Παλαιολιθική εποχή - Ενότητα 7 - η εποχή του λίθου

Η εποχή που οι άνθρωποι ήταν τροφοσυλλέκτες και κυνηγοί λέγεται παλαιολιθική.
Εργαλεία και κόκαλα ανθρώπων αυτής της εποχής έχουν βρει οι αρχαιολόγοι και στην Ελλάδα, όπως στο σπήλαιο των Πετραλώνων της Χαλκιδικής.

Στο κάτω μέρος της σελίδας υπάρχει βίντεο με την αφήγηση του μαθήματος.

Στο μάθημα αυτό υπάρχουν δυο ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε:

Παλαιολιθική εποχή - Ενότητα 7 - η εποχή του λίθου 1. Διαβάζω το κείμενο 4 και απαντώ. Τι πρόσφερε η φωτιά στον άνθρωπο; Θυμάμαι έναν μύθο με τον οποίο οι αρχαίοι θέλησαν να εξηγήσουν την ανακάλυψη της φωτιάς.
Η φωτιά τους ζέσταινε , τους φώτιζε τη νύχτα, τους χάριζε την θαλπωρή της, μαγείρευαν το φαγητό τους, έφτιαχναν τα όπλα τους, τα ρούχα τους και κρατούσε τα άγρια ζώα μακριά.

Ο μύθος που μιλάει για την ανακάλυψη της φωτιάς είναι του Προμηθέα, που λυπήθηκε τους ανθρώπους, έκλεψε τη φωτιά από τον Όλυμπο, τους την έδωσε και τους έμαθε να την χρησιμοποιούν.

2. Διαβάζουμε το κείμενο 6 και συζητάμε στην τάξη γιατί ο συγγραφέας θεωρεί τα σπήλαια σαν ένα βιβλίο.
Παλαιολιθική εποχή - Ενότητα 7 - η εποχή του λίθου
Ο συγγραφέας θεωρεί τα σπήλαια σαν ένα βιβλίο, γιατί με τα κόκαλα και τα αντικείμενα που βρίσκουμε εκεί μέσα, μπορούμε να καταλάβουμε πολλά πράγματα για την εποχή, τις συνθήκες και τη ζωή των ανθρώπων που έζησαν τότε.


Παλαιολιθική εποχή. Όταν ο άνθρωπος ήταν τροφοσυλλέκτης και κυνηγός - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)


Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν πέντε ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:

1. Δείχνω στον χάρτη της Ελλάδας πού βρίσκεται το σπήλαιο των Πετραλώνων.
Παλαιολιθική εποχή - Ενότητα 7 - η εποχή του λίθου
Το σπήλαιο των Πετραλώνων βρίσκεται δυτικά της Χαλκιδικής και νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης.

2. Διαβάζω το κείμενο 5 και γράφω ποιες πληροφορίες μού δίνουν οι βραχογραφίες για τα ζώα που ζούσαν στην παλαιολιθική εποχή. Ποια από τα ζώα αυτά δεν υπάρχουν σήμερα;
Παλαιολιθική εποχή - Ενότητα 7 - η εποχή του λίθου
Στις βραχογραφίες βλέπουμε πως εκείνη την εποχή, υπήρχαν αρκούδες, λύκοι, τάρανδοι, βίσονες και μαμούθ.
Σήμερα δεν ζουν μαμούθ και βίσονες.

3. Ζωγραφίζω κι εγώ ένα ζώο της προϊστορικής εποχής.

4. Φτιάχνω κι εγώ τα δικά μου λίθινα εργαλεία. Μαζεύω βότσαλα από την παραλία και χτυπώντας τα μεταξύ τους τους δίνω το σχήμα που θέλω.

5. Οι άνθρωποι της παλαιολιθικής εποχής ψάρευαν με κιούρτους. Οι κιούρτοι ήταν ψάθινα καλάθια με δόλωμα που τα τοποθετούσαν στη θάλασσα για να πιάνουν τα ψάρια.
Όταν βρεθείς στη θάλασσα ή σ’ ένα ποτάμι, μπορείς να ψαρέψεις κι εσύ με το δικό σου κιούρτο. Παίρνεις ένα ψάθινο καλάθι ή μια πλαστική λεκάνη, στερεώνεις με λάστιχο στο στόμιό του ένα τεντωμένο άσπρο πανί, αφού πρώτα αφήσεις ένα μικρό άνοιγμα. Μέσα στη λεκάνη βάζεις μερικές πέτρες και λίγο ψωμί με τυρί. Ρίχνεις τον κιούρτο σου στη θάλασσα και περιμένεις. Τα ψάρια πηγαίνουν να φάνε το δόλωμα και φυλακίζονται.
Καλή επιτυχία!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε πολύ, αν κατά την πλοήγησή σας συναντήσετε κάποια ανάρτηση που παρουσιάζει πρόβλημα, αφήστε σχόλιο ή στείλτε μας email.