Αρχική Για μας Επικοινωνία

Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Οδυσσέας σκοτώνει τους μνηστήρες - Ενότητα 6 - Οι περιπέτειες του Οδυσσέα

Ο Οδυσσέας σκοτώνει τους μνηστήρες - Ενότητα 6 - οι περιπέτειες του Οδυσσέα
Στο έκτο μάθημα, του έκτου κεφαλαίου, του βιβλίου της ιστορίας της Γ' Δημοτικού, με τίτλο "Ο Οδυσσέας σκοτώνει τους μνηστήρες", θα μάθουμε πως αντιμετωπίζει ο Οδυσσέας τους μνηστήρες και πως
τελειώνει η ιστορία, η Οδύσσεια δηλαδή, που είναι το δεύτερο μεγάλο έπος της αρχαίας ελληνικής γραμματείας μετά την Ιλιάδα.

Την άλλη μέρα ξαναήρθαν οι μνηστήρες στο παλάτι. Οι δούλες έστρωσαν τα τραπέζια κι εκείνοι πάλι άρχισαν να τρώνε και να πίνουν.

Τότε η Αθηνά έβαλε στον νου της Πηνελόπης να φέρει το τόξο του Οδυσσέα και τα βέλη του και δώδεκα τσεκούρια, που είχαν μια τρύπα στην κορφή. Ο Εύμαιος, ο χοιροβοσκός, έστησε τα τσεκούρια στη σειρά και η Πηνελόπη είπε: «Ακούστε με, μνηστήρες!
Όποιος μπορέσει να λυγίσει αυτού του τόξου τη χορδή και να ρίξει ένα βέλος, που θα περάσει μέσα από τις τρύπες των δώδεκα τσεκουριών, αυτός θα γίνει άνδρας μου».

Άρχισαν τότε όλοι οι μνηστήρες, ο ένας μετά τον άλλο, να δοκιμάζουν, μα κανείς δεν μπόρεσε να τεντώσει τη χορδή. Ζήτησε τότε κι ο Οδυσσέας να δοκιμάσει. Η Πηνελόπη έφυγε κι η Αθηνά αμέσως έδωσε στον Οδυσσέα την πρώτη του μορφή. Εκείνος άρπαξε το τόξο, τέντωσε αμέσως τη χορδή κι έριξε ένα βέλος, που πέρασε σαν αστραπή ανάμεσα απ’ τις τρύπες όλων των τσεκουριών. Τότε οι μνηστήρες κατάλαβαν ποιος ήταν και τρόμαξαν.
Αμέσως ο Εύμαιος και η Ευρύκλεια έκλεισαν όλες τις πόρτες κι ο Οδυσσέας άρχισε να σημαδεύει τους μνηστήρες που προσπαθούσαν να σωθούν. Δίπλα του ο Τηλέμαχος έριχνε κι εκείνος με το τόξο.

Τους σκότωσαν όλους, καθάρισαν την αίθουσα και η Ευρύκλεια πήγε στην Πηνελόπη να της πει πως ήρθε ο Οδυσσέας. Εκείνη δεν την πίστεψε. Όταν όμως βεβαιώθηκε πως ο ξένος ήταν ο Οδυσσέας, τον αγκάλιασε κι έκλαψαν κι οι δυο από χαρά.

Την άλλη μέρα το πρωί ο Οδυσσέας πήγε να δει τον πατέρα του, τον γέρο Λαέρτη, που ζούσε μόνος στα κτήματά του. Πικραμένος ο γέροντας χρόνια περίμενε τον γιο του να γυρίσει. Κι όταν τον είδε μπροστά του ζωντανό, τον αγκάλιασε κι έκλαψε πολλή ώρα.

Οι συγγενείς όμως των μνηστήρων πήγαν οπλισμένοι στο παλάτι να βρουν τον Οδυσσέα, κι αφού δεν τον βρήκαν εκεί, πήγαν στο κτήμα του Λαέρτη. Πήραν τότε ο Οδυσσέας κι ο Τηλέμαχος τα όπλα τους κι ετοιμάστηκαν για μάχη. Ήρθε όμως η Αθηνά απ’ τον Όλυμπο, στάθηκε ανάμεσά τους και τους είπε: «Σταματήστε τον πόλεμο και γίνετε όλοι φίλοι». Τότε όλοι άφησαν τα όπλα τους κι ορκίστηκαν πίστη στον Οδυσσέα. Ο Οδυσσέας έζησε από τότε ευτυχισμένος και βασίλεψε πολλά χρόνια στην αγαπημένη του πατρίδα, την Ιθάκη.

Στο κάτω μέρος της σελίδας υπάρχει βίντεο με την αφήγηση του μαθήματος.

Στο μάθημα αυτό υπάρχουν δυο ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε:

1. Ποιος ήταν ο αγώνας που προκήρυξε η Πηνελόπη και ποιο βραβείο θα έπαιρνε ο νικητής;
Ο αγώνας που προκήρυξε η Πηνελόπη, ήταν το τέντωμα του τόξου του Οδυσσέα και με αυτό, να ρίξουν ένα βέλος, που να περάσει μέσα από τις τρύπες δώδεκα τσεκουριών, τοποθετημένων στη σειρά.
Το βραβείο για όποιον τα κατάφερνε, ήταν να παντρευτεί την Πηνελόπη και να γίνει βασιλιάς.

2. Πώς τελειώνει η Οδύσσεια;
Η Οδύσσεια έχει χαρούμενο τέλος για το Οδυσσέα και την Πηνελόπη, αφού μετά από είκοσι ολόκληρα χρόνια ο Οδυσσέας κατάφερε να γυρίσει στην πατρίδα του, βρήκε τη γυναίκα του να τον περιμένει υπομονετικά και κατάφερε να σκοτώσει τους μνηστήρες. Επίσης συνάντησε τον γέρο πατέρα του που τον περίμενε, κι ύστερα από παρέμβαση της θεάς Αθηνάς, συμφιλιώθηκε με τους συγγενείς των μνηστήρων που σκότωσε. Τέλος, έζησε και βασίλεψε για πολλά χρόνια, χαρούμενος κι ευτυχισμένος.


Ο Οδυσσέας σκοτώνει τους μνηστήρες - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)


Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τρεις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:

1. Πώς κρίνεις τη συμπεριφορά του Οδυσσέα προς τους μνηστήρες; Γιατί;
Η συμπεριφορά του Οδυσσέα ήταν άγρια αλλά δικαιολογημένη, γιατί οι μνηστήρες έπρεπε να τιμωρηθούν, αφού δεν σεβάστηκαν τον ίδιο και την περιουσία του και ήθελαν να του πάρουν τη γυναίκα και να γίνουν βασιλιάδες στην θέση του.

2. Ζωγραφίζω μια σκηνή που μου έκανε εντύπωση από το σημερινό μάθημα.
Μια ιδέα για το τι μπορούμε να ζωγραφίσουμε, θα δείτε παρακάτω.

3. Παίζουμε θέατρο στην τάξη. Η Πηνελόπη αναγνωρίζει τον Οδυσσέα.


Ο Οδυσσέας σκοτώνει τους μνηστήρες - Ενότητα 6 - οι περιπέτειες του ΟδυσσέαΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε πολύ, αν κατά την πλοήγησή σας συναντήσετε κάποια ανάρτηση που παρουσιάζει πρόβλημα, αφήστε σχόλιο ή στείλτε μας email.