Αρχική Για μας Επικοινωνία

Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Οδυσσέας στην Ιθάκη - Ενότητα 6 - Οι περιπέτειες του Οδυσσέα

Ο Οδυσσέας στην Ιθάκη - Ενότητα 6 - οι περιπέτειες του Οδυσσέα
Στο πέμπτο μάθημα, του έκτου κεφαλαίου, του βιβλίου της ιστορίας της Γ' Δημοτικού, με τίτλο "Ο Οδυσσέας στην Ιθάκη", θα μάθουμε τι έκανε ο Οδυσσέας από την ώρα που έφτασε στην Ιθάκη, με ποιους
συναντήθηκε και πως παρουσιάστηκε στο γιο του τον Τηλέμαχο, και στη γυναίκα του την Πηνελόπη.

Όταν ο ήλιος ανέτειλε, ξύπνησε ο Οδυσσέας. Όμως υπήρχε ομίχλη γύρω του και δεν κατάλαβε πως ήταν στην Ιθάκη. Ήρθε τότε η θεά Αθηνά, σκόρπισε την ομίχλη κι ο Οδυσσέας κατάλαβε πως βρισκόταν επιτέλους στην Ιθάκη. Γονάτισε κλαίγοντας και φίλησε το χώμα της πατρίδας του και η Αθηνά τού είπε: «Οδυσσέα, στο παλάτι σου έχουν μπει πολλοί μνηστήρες, που κάθε μέρα τρώνε και πίνουν και θέλουν να παντρευτούν την Πηνελόπη, τη γυναίκα σου, και να γίνουν βασιλιάδες της Ιθάκης. Η Πηνελόπη όμως κλαίει αδιάκοπα και περιμένει να γυρίσεις. Τώρα όμως πήγαινε στην καλύβα του πιστού χοιροβοσκού σου, του Εύμαιου, και περίμενε εκεί τον γυρισμό του γιου σου, του Τηλέμαχου, που έρχεται από ταξίδι. Είχε πάει στην Πύλο και στη Σπάρτη να μάθει απ’ τον Μενέλαο κι από τον γέρο Νέστορα νέα για σένα».

Αμέσως η θεά μεταμόρφωσε τον Οδυσσέα σε ζητιάνο κι έτσι αγνώριστος πήγε στην καλύβα του Εύμαιου. Ο Εύμαιος δεν τον γνώρισε, όμως τον φιλοξένησε πρόθυμα κι ο Οδυσσέας έμεινε εκεί όλη τη νύχτα.

Την άλλη μέρα έφτασε στην καλύβα ο Τηλέμαχος κι ο Εύμαιος πήγε στην πόλη να πει στην Πηνελόπη ότι ο γιος της γύρισε απ’ το ταξίδι. Σαν έμειναν μόνοι ο Οδυσσέας κι ο Τηλέμαχος, ήρθε η Αθηνά κι έδωσε στον Οδυσσέα την πρώτη του μορφή κι εκείνος φανερώθηκε στον γιο του. Γιος και πατέρας αγκαλιάστηκαν κι έκλαιγαν πολλή ώρα. Μετά κατέστρωσαν μαζί ένα σχέδιο, για να μπορέσουν να σκοτώσουν τους μνηστήρες. Τότε ήρθε πάλι η Αθηνά κι έκανε τον Οδυσσέα ζητιάνο.

Το άλλο πρωί ο Τηλέμαχος έφτασε στο παλάτι και λίγο αργότερα έφτασαν κι ο Οδυσσέας με τον Εύμαιο. Πάτησε ο Οδυσσέας για πρώτη φορά μετά από είκοσι χρόνια το χώμα της αυλής του. Κανένας δεν τον γνώρισε. Μόνο ο Άργος, το πιστό σκυλί του, που γέρικο πια περίμενε το αφεντικό του να γυρίσει. Όταν τον είδε να μπαίνει στην αυλή, κούνησε την ουρά του χαρούμενο. Ο Οδυσσέας το πλησίασε και το χάιδεψε δακρυσμένος. Μετά από λίγο ο Άργος, αφού είδε τον Οδυσσέα που γύρισε, ξεψύχησε.

Μπήκε μετά ο Οδυσσέας στο σπίτι του και βρήκε τους μνηστήρες να τρώνε και να πίνουν. Κάθισε στο κατώφλι του σπιτιού κι ο Τηλέμαχος του έφερε να φάει. Οι μνηστήρες τον κορόιδευαν, τον χτυπούσαν, τον φοβέριζαν και του έλεγαν να φύγει.

Έμαθε όμως η Πηνελόπη από τον Εύμαιο πως ήρθε ένας ζητιάνος από μακριά στο σπίτι της κι ήθελε να τον δει, να τον ρωτήσει μήπως ήξερε κάτι για τον άνδρα της. Και το βράδυ, που οι μνηστήρες τέλειωσαν το γλέντι και πήγαν στα σπίτια τους να κοιμηθούν, κάλεσε τον ζητιάνο να τον ρωτήσει. Πρώτα όμως κάλεσε την Ευρύκλεια, την πιο πιστή της σκλάβα, να πλύνει τα πόδια του ξένου. Η Ευρύκλεια έφερε μια λεκάνη και νερό, μα καθώς του έπλενε τα πόδια, έπιασε ένα σημάδι, που είχε ο Οδυσσέας πάνω από το δεξιό του γόνατο, και τον γνώρισε αμέσως. Πήγε να φωνάξει, όμως εκείνος πρόλαβε και της έκλεισε το στόμα. «Αν μ’ αγαπάς, κράτα το στόμα σου κλειστό», της είπε.

Μετά μίλησε με την Πηνελόπη, όμως δεν της φανερώθηκε. Μόνο την παρηγόρησε λέγοντάς της πως ο Οδυσσέας θα ερχόταν σύντομα. Η Ευρύκλεια του έστρωσε κρεβάτι να κοιμηθεί, μα ο ύπνος δεν τον έπαιρνε.

Στο κάτω μέρος της σελίδας υπάρχει βίντεο με την αφήγηση του μαθήματος.

Στο μάθημα αυτό υπάρχουν τρεις ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε:

1. Ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις του Οδυσσέα μόλις φτάνει στην Ιθάκη;
Ο Οδυσσέας, άνοιξε τα μάτια του σ' έναν τόπο γεμάτο ομίχλη και δεν κατάλαβε πως ήταν στην Ιθάκη. Όταν με την παρέμβαση της θεάς Αθηνάς η ομίχλη διαλύθηκε και κατάλαβε που βρισκόταν, γονάτισε κλαίγοντας και φιλούσε το χώμα της πατρίδας του.

2. Σε ποιον φανερώνεται πρώτα ο Οδυσσέας και ποιος τον αναγνωρίζει πρώτος;
Ο Οδυσσέας φανερώνεται πρώτα στον γιο του τον Τηλέμαχο.
Ο πρώτος που κατάφερε να αναγνωρίσει τον Οδυσσέα, ήταν ο πιστός του σκύλος ο Άργος και η δεύτερη ήταν η Ευρύκλεια, η πιο πιστή σκλάβα της Πηνελόπης.

3. Πώς νιώθει η Ευρύκλεια μόλις αναγνωρίζει τον Οδυσσέα;
Η Ευρύκλεια ξαφνιάστηκε, μπορεί και να τρόμαξε, αλλά νιώθει τόσο μεγάλη χαρά, που θέλει να φωνάξει και να το πει στην κυρά της.


Ο Οδυσσέας στην Ιθάκη - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)


Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τρεις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:

1. Πού φαίνεται στο σημερινό μάθημα ο δεσμός ανθρώπου - ζώου; Θυμάσαι κάτι παρόμοιο σε προηγούμενα μαθήματα; Αφηγούμαι στην τάξη μια δική μου εμπειρία με πρωταγωνιστή ένα ζώο.
Ο δεσμός ανθρώπου - ζώου, φαίνεται εκεί που το πιστό σκυλί του Οδυσσέα ο Άργος, περιμένει είκοσι ολόκληρα χρόνια, και πεθαίνει μόνο αφού βλέπει ξανά το αφεντικό του.
Κάτι παρόμοιο είδαμε με την θεά Άρτεμη και το ιερό ελάφι της, καθώς και το θεό Ήλιο με τα βόδια του, όπως και το Άδη με τον Κέρβερο, αλλά και τα ιερά άλογα του Αχιλλέα, που έκλαψαν για τον Πάτροκλο.

2. Πώς συμπεριφέρονται οι μνηστήρες στο παλάτι του Οδυσσέα;
Οι μνηστήρες τρώνε την περιουσία του Οδυσσέα, φέρονται άσχημα, πίνουν, γλεντάνε και θέλουν να παντρευτούν την Πηνελόπη, για να πάρουν τον θρόνο του Οδυσσέα.

3. Τι νομίζεις πως σκέφτεται η Πηνελόπη;
Να ξέρει άραγε ο ζητιάνος τίποτα, για τον αγαπημένο μου άντρα που λείπει τόσα χρόνια;

Ο Οδυσσέας στην Ιθάκη - Ενότητα 6 - οι περιπέτειες του Οδυσσέα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε πολύ, αν κατά την πλοήγησή σας συναντήσετε κάποια ανάρτηση που παρουσιάζει πρόβλημα, αφήστε σχόλιο ή στείλτε μας email.