Αρχική Για μας Επικοινωνία

Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2015

Στο νησί του Ήλιου, στο νησί της Καλυψώς και στο νησί των Φαιάκων - Ενότητα 6 - Οι περιπέτειες του Οδυσσέα

Στο νησί του Ήλιου, στο νησί της Καλυψώς και στο νησί των Φαιάκων - Ενότητα 6 - οι περιπέτειες του Οδυσσέα
Στο τέταρτο μάθημα, του έκτου κεφαλαίου, του βιβλίου της ιστορίας της Γ' Δημοτικού, με τίτλο "Στο νησί του Ήλιου, στο νησί της Καλυψώς και στο νησί των Φαιάκων", θα μάθουμε για τις τρεις
επόμενες περιπέτειες που έζησαν ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του. Δηλαδή για το ταξίδι τους μέχρι το νησί του θεού Ήλιου και τέλος από το στενό της Σκύλλας και της Χάρυβδης.

Μετά από πολλά μερόνυχτα στη θάλασσα, έφτασαν στο νησί του θεού Ήλιου. Εκεί έβοσκαν τα παχιά βόδια του θεού. Θυμήθηκε τότε ο Οδυσσέας του Τειρεσία τα λόγια και παρακαλούσε τους συντρόφους του να φύγουν μακριά απ’ το νησί αυτό. Μα εκείνοι ήταν πολύ κουρασμένοι και δε δέχονταν. Όταν τους τέλειωσαν τα τρόφιμα, έμειναν μερικές μέρες νηστικοί. Μια μέρα όμως, που ο Οδυσσέας κοιμόταν, έσφαξαν μερικά βόδια και τα έψησαν.
Όταν ξύπνησε ο Οδυσσέας τρόμαξε, μα ήταν αργά. Φεύγοντας απ’ το νησί του Ήλιου, ο Δίας τούς έστειλε άγρια καταιγίδα και κύματα θεόρατα. Ένα αστροπελέκι χτύπησε το καράβι και το διέλυσε. Πνίγηκαν όλοι. Μόνο ο Οδυσσέας γλίτωσε. Πιασμένος από ένα ξύλο παράδερνε στη θάλασσα δέκα ολόκληρα μερόνυχτα. Τέλος, τα κύματα τον έβγαλαν στο νησί της νύμφης Καλυψώς.

Η Καλυψώ τον πήρε στη σπηλιά της και τον φρόντισε. Όταν συνήλθε, όμως, δεν τον άφηνε να φύγει. Επτά ολόκληρα χρόνια τον κράτησε στο νησί της. Ώσπου τον λυπήθηκε η Αθηνά και παρακάλεσε τον πατέρα της, τον Δία, να τον βοηθήσει. Εκείνος έστειλε τον Ερμή στην Καλυψώ και τη διέταξε ν’ αφήσει τον Οδυσσέα να φύγει.

Έφτιαξε λοιπόν μια σχεδία ο Οδυσσέας και ξανοίχτηκε στο πέλαγος. Δεκαεπτά μέρες ταξίδευε και κόντευε να φτάσει στην Ιθάκη. Τότε όμως τον είδε ο Ποσειδώνας, που έτυχε να περνάει από εκεί. Χτύπησε με την τρίαινα τη θάλασσα και σήκωσε κύματα τεράστια. Διαλύθηκε η σχεδία κι ο Οδυσσέας βρέθηκε στη θάλασσα. Δυο μέρες και δυο νύχτες κολυμπούσε και τον έδερναν τα κύματα. Την τρίτη μέρα με τη βοήθεια μιας θαλάσσιας θεότητας, της Λευκοθέας, βγήκε γυμνός σ’ ένα ακρογιάλι. Ξάπλωσε κάτω από μια ελιά, σκεπάστηκε με φύλλα και κοιμήθηκε βαθιά. Είχε φτάσει στο νησί των Φαιάκων.

Τον ξύπνησαν την άλλη μέρα κάποιες χαρούμενες φωνές. Ήταν η βασιλοπούλα Ναυσικά, που είχε πάει με τις φίλες της να πλύνουν και, αφού τελείωσαν, έπαιζαν τόπι. Η Ναυσικά λυπήθηκε τον ξένο και τον οδήγησε στο παλάτι του πατέρα της, του Αλκίνοου. Ο Αλκίνοος τον φιλοξένησε, κι όταν κάθισαν να φάνε, ο μουσικός του παλατιού, ο Δημόδοκος, έπαιζε τη λύρα του και τραγουδούσε τα κατορθώματα των Αχαιών στην Τροία. Ο Οδυσσέας τότε συγκινήθηκε, τους φανέρωσε ποιος ήταν και τους διηγήθηκε τις περιπέτειές του.

Την άλλη μέρα οι Φαίακες ετοίμασαν καράβι και το σούρουπο ξεκίνησαν να πάνε τον Οδυσσέα στην Ιθάκη, την πατρίδα του. Όλη τη νύχτα ταξιδεύανε. Χαράματα έφτασαν στην Ιθάκη. Ο Οδυσσέας κοιμόταν και γι’ αυτό τον σήκωσαν στα χέρια και τον ξάπλωσαν στην αμμουδιά. Έβαλαν δίπλα του τα δώρα που του χάρισαν κι έφυγαν.

Στο κάτω μέρος της σελίδας υπάρχει βίντεο με την αφήγηση του μαθήματος.

Στο μάθημα αυτό υπάρχουν τρεις ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε:

1. Τι συμβουλεύει ο Οδυσσέας τους συντρόφους του, μόλις φτάνουν στο νησί του Ήλιου;
Tι κάνουν αυτοί; Χαρακτηρίζω τη συμπεριφορά τους (κείμενο 1).
Στο νησί του Ήλιου, στο νησί της Καλυψώς και στο νησί των Φαιάκων - Ενότητα 6 - οι περιπέτειες του Οδυσσέα

Ο Οδυσσέας ζήτησε από τους συντρόφους του να μην πειράξουν τα βόδια που υπήρχαν στο νησί, αυτοί όμως, όταν άρχισαν να πεινούν τον παράκουσαν και κάποια στιγμή που ο Οδυσσέας κοιμόταν, έσφαξαν μερικά βόδια, τα έψησαν και τα έφαγαν.
Η συμπεριφορά των συντρόφων του Οδυσσέα, δείχνει ότι ήταν άσεβη και ανόητοι, γι' αυτό και χάθηκαν.

2. Ποιες γυναίκες συναντά ο Οδυσσέας στις περιπλανήσεις του και πώς του συμπεριφέρονται;
Ο Οδυσσέας συνάντησε πρώτα τη μάγισσα Κίρκη, που στην αρχή προσπάθησε να τον μεταμορφώσει σε χοίρο, αλλά στην συνέχεια τον φιλοξένησε, μαζί με τους συντρόφους του και τον συμβούλεψε να πάει στον Άδη για να βρει τον μάντη Τειρεσία, καθώς επίσης και πως θα περάσει από το νησί των σειρήνων.
Δεύτερη συνάντησε την νύμφη Καλυψώ, που στην αρχή τον υποδέχτηκε καλά και τον φιλοξένησε στη σπηλιά της, αλλά μετά δεν τον άφηνε να φύγει. Μετά από επτά χρόνια, τον λυπήθηκε η θεά Αθηνά και ζήτησε από τον Δία να τον βοηθήσει, οπότε αυτός έστειλε τον Ερμή στην Καλυψώ και τη διέταξε να τον αφήσει να φύγει.

3. Διαβάζουμε το κείμενο 3 και συζητάμε στην τάξη για την απόφαση που πήρε ο Οδυσσέας.
Στο νησί του Ήλιου, στο νησί της Καλυψώς και στο νησί των Φαιάκων - Ενότητα 6 - οι περιπέτειες του Οδυσσέα

Ο Οδυσσέας, βλέπουμε ότι ήταν πολύ γενναίος, πιστός στη γυναίκα του, αγαπάει πολύ το νησί του και λαχταράει να γυρίσει πίσω.


Στο νησί του Ήλιου, στο νησί της Καλυψώς και στο νησί των Φαιάκων - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)


Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τρεις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:

1. Ποιο παιχνίδι έπαιζαν η Ναυσικά με τις φίλες της; Εσύ ποια ομαδικά παιχνίδια παίζεις;
Η Ναυσικά με τις φίλες της έπαιζαν μ' ένα τόπι, μπάλα δηλαδή.
Εμείς παίζουμε κρυφτό, κυνηγητό, μήλα και μπάσκετ.

2. Διαβάζω το κείμενο 5 και απαντώ: Με ποιους τρόπους διασκέδαζαν οι αρχαίοι; Εμείς σήμερα πώς διασκεδάζουμε;
Στο νησί του Ήλιου, στο νησί της Καλυψώς και στο νησί των Φαιάκων - Ενότητα 6 - οι περιπέτειες του Οδυσσέα

Οι αρχαίοι, για να τιμήσουν τον Οδυσσέα και να διασκεδάσουν, χόρευαν και τραγουδούσαν. Κι εμείς σήμερα με τον ίδιο τρόπο διασκεδάζουμε.

3. Ο Οδυσσέας, καθώς παλεύει με τα αγριεμένα κύματα, καταφεύγει στην προσευχή. 
Γράφω κι εγώ μια δική μου προσευχή.
Θεέ μου σε παρακαλώ, βοήθησε τους γονείς μου, τον αδερφό μου, κι εμένα να είμαστε γεροί και δυνατοί, και όλα τα παιδάκια του κόσμου να έχουν φαγητό και σπίτι.


Στο νησί του Ήλιου, στο νησί της Καλυψώς και στο νησί των Φαιάκων - Ενότητα 6 - οι περιπέτειες του ΟδυσσέαΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε πολύ, αν κατά την πλοήγησή σας συναντήσετε κάποια ανάρτηση που παρουσιάζει πρόβλημα, αφήστε σχόλιο ή στείλτε μας email.