Αρχική Για μας Επικοινωνία

Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2015

Στον Αίολο, στους Λαιστρυγόνες και στο νησί της Κίρκης - Ενότητα 6 - Οι περιπέτειες του Οδυσσέα

Στον Αίολο, στους Λαιστρυγόνες και στο νησί της Κίρκης - Ενότητα 6 - οι περιπέτειες του Οδυσσέα
Στο δεύτερο μάθημα, του έκτου κεφαλαίου, του βιβλίου της ιστορίας της Γ' Δημοτικού, με τίτλο "Στον Αίολο, στους Λαιστρυγόνες και στο νησί της Κίρκης", θα μάθουμε για τις τρεις
επόμενες περιπέτειες που έζησαν ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του. Δηλαδή για το ασκί που πήρε από τον Αίολο, όταν πέρασε από το νησί του, για την επίθεση που δέχτηκε από τους Λαιστρυγόνες, όταν πλησίασε το λιμάνι τους και για την επίσκεψή του στο νησί της φοβερής μάγισσας Κίρκης.

Ταξιδεύοντας ο Οδυσσέας με τους συντρόφους του έφτασαν στο νησί του Αιόλου, που ήταν ο θεός των ανέμων. Το νησί του είχε τείχη χάλκινα και ταξίδευε συνέχεια στη θάλασσα. Ο Αίολος τους καλοδέχτηκε και τους φιλοξένησε περίπου έναν μήνα. Όταν αποφάσισαν να φύγουν, τους έδωσε ένα ασκί που μέσα είχε κλείσει όλους τους άγριους ανέμους. Έξω άφησε μόνο τον Ζέφυρο να σπρώχνει το καράβι. Ο Οδυσσέας κρέμασε το ασκί στου πλοίου του το κατάρτι.
Εννιά μερόνυχτα ταξίδευαν και κόντευαν να φτάσουν στην Ιθάκη. Τότε ο Οδυσσέας αποκοιμήθηκε κι οι σύντροφοί του, νομίζοντας πως το ασκί ήταν γεμάτο ασήμι και χρυσάφι, το άνοιξαν. Αμέσως όρμησαν έξω όλοι οι άνεμοι κι έσπρωξαν τα καράβια μακριά στη γη των Λαιστρυγόνων. 

Υπήρχε ένα λιμάνι εκεί και τα έντεκα καράβια μπήκαν μέσα. Μόνο ο Οδυσσέας με το καράβι του έμεινε έξω απ’ το λιμάνι. Οι Λαιστρυγόνες έτρεξαν στο λιμάνι ουρλιάζοντας. Ήταν άγριοι και ψηλοί σαν γίγαντες κι άρπαζαν βράχια και τα έριχναν στα πλοία. Τα έσπασαν όλα και τα βύθισαν κι έφαγαν όλους τους ανθρώπους που ήταν μέσα. Μόνο του Οδυσσέα το καράβι γλίτωσε. Κι ο ίδιος και οι σύντροφοί του έφυγαν γρήγορα από τη γη των άγριων Λαιστρυγόνων.

Οι άνεμοι τους έριξαν μετά στο νησί της μάγισσας Κίρκης. Άραξαν σε μια ακρογιαλιά κι ο Οδυσσέας έστειλε μερικούς απ’ τους συντρόφους του να πάνε να ρωτήσουν πού βρίσκονταν. Αυτοί βρήκαν γρήγορα το παλάτι της Κίρκης. Η Κίρκη τούς πρόσφερε ένα μαγικό ποτό, μετά τους χτύπησε με το μαγικό ραβδί της και τους έκανε γουρούνια. Μόνο ένας γλίτωσε κι έτρεξε πίσω να το πει στον Οδυσσέα. Εκείνος άρπαξε το σπαθί του κι έτρεξε στο παλάτι. Η Κίρκη τού πρόσφερε ποτό μα, όταν σήκωσε το ραβδί της να τον χτυπήσει, εκείνος άρπαξετο κοφτερό σπαθί του και την ανάγκασε να ξανακάνει τους συντρόφους του ανθρώπους. Έμειναν αρκετό καιρό στης Κίρκης το νησί. Όταν αποφάσισαν να φύγουν, η Κίρκη συμβούλεψε τον Οδυσσέα να κατεβεί στον Άδη, να βρει τον μάντη Τειρεσία, να τον ρωτήσει πώς θα έφτανε στην Ιθάκη.

Στο κάτω μέρος της σελίδας υπάρχει βίντεο με την αφήγηση του μαθήματος.

Στο μάθημα αυτό υπάρχουν δύο ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε:

1. Ο Οδυσσέας φεύγοντας από το νησί του Αιόλου πλησίασε πολύ στην Ιθάκη. Τι ήταν αυτό που τον οδήγησε σε νέες περιπέτειες;
Ο Οδυσσέας φεύγοντας από το νησί του Αιόλου, πήρε το ασκί που είχε μέσα του όλους τους άγριους ανέμους. Λίγο πριν φτάσει στην Ιθάκη, ο Οδυσσέας έπεσε για ύπνο. Εκείνη την στιγμή οι σύντροφοί του, που νόμιζαν πως των ασκί είχε μέσα ασήμι και χρυσάφι, το άνοιξαν και ξεχύθηκαν όλοι οι άνεμοι παρασέρνοντας το καράβι μακρυά.

2. Με ποιο τρόπο σώζει ο Οδυσσέας τους συντρόφους του από την Κίρκη; Με βοηθάει η εικόνα 2.
Στον Αίολο, στους Λαιστρυγόνες και στο νησί της Κίρκης - Ενότητα 6 - οι περιπέτειες του Οδυσσέα

Ο Οδυσσέας πήγε στο παλάτι της Κίρκης, ήπιε το μαγικό ποτό που του έδωσε, όμως όταν εκείνη σήκωσε το ραβδί της για να τον μεταμορφώσει, ο Οδυσσέας άρπαξε το σπαθί του και την ανάγκασε να ξανακάνει τους συντρόφους του ανθρώπους.


Στον Αίολο, στους Λαιστρυγόνες και στο νησί της Κίρκης - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)


Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τρεις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:

1. Γιατί νομίζεις ότι το πλοίο που εικονίζεται εδώ ονομάστηκε «Αίολος»;
Έδωσαν στο πλοίο το όνομα Αίολος, επειδή μάλλον ήθελαν να δείξουν πως είναι γρήγορο σαν τον άνεμο.

2. Τι εννοούμε σήμερα, όταν λέμε τη φράση άνοιξε ο ασκός του Αιόλου; Υπογραμμίζω τη σωστή απάντηση.
α) Παρουσιάζονται νέες ευκαιρίες.
β) Προκαλείται αναστάτωση και ταραχή. <-
γ) Οργίζεται ο Αίολος.

3. Διαβάζω το κείμενο 3 και συμπληρώνω το παρακάτω σχήμα.
Ο Οδυσσέας ήταν πολύτροπος, γενναίος, βασανισμένος, πιστός σύντροφος, ξακουστός βασιλιάς, υπεύθυνος.


Στον Αίολο, στους Λαιστρυγόνες και στο νησί της Κίρκης - Ενότητα 6 - οι περιπέτειες του Οδυσσέα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε πολύ, αν κατά την πλοήγησή σας συναντήσετε κάποια ανάρτηση που παρουσιάζει πρόβλημα, αφήστε σχόλιο ή στείλτε μας email.