Αρχική Για μας Επικοινωνία

Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2015

Στους Κίκονες, στους Λωτοφάγους και στους Κύκλωπες - Ενότητα 6 - Οι περιπέτειες του Οδυσσέα

Στους Κίκονες, στους Λωτοφάγους και στους Κύκλωπες
Στο πρώτο μάθημα, του έκτου κεφαλαίου, του βιβλίου της ιστορίας της Γ' Δημοτικού, με τίτλο "Στους Κίκονες, στους Λωτοφάγους και στους Κύκλωπες", θα μάθουμε τι συνέβη, από την ώρα που
τέλειωσε ο δεκάχρονος Τρωικός πόλεμος και ξεκίνησαν οι Αχαιοί με δώδεκα πλοία, για να γυρίσουν στην πατρίδα τους και τις πρώτες τρεις περιπέτειες που πέρασαν, επειδή οι θεοί του Ολύμπου ήτανε θυμωμένοι μαζί τους, γιατί μέσα στην Τροία έκαψαν τους ναούς τους.

Ο Οδυσσέας έφυγε με δώδεκα καράβια από την Τροία. Όταν όμως ξανοίχτηκαν τα πλοία του στο Αιγαίο, οι θεοί έστειλαν άγριους ανέμους που τα έσπρωξαν βόρεια, στη χώρα των Κικόνων. Ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του άρπαξαν απ’ τους Κίκονες ζώα και γλυκό κρασί και κάθισαν στην αμμουδιά να φάνε. Τότε όμως τους επιτέθηκαν όλοι οι Κίκονες μαζί κι έγινε άγρια μάχη. Πολλοί πολεμιστές σκοτώθηκαν κι οι άλλοι μπήκανε στα καράβια γρήγορα κι έφυγαν μέσα σε άγρια καταιγίδα.

Ταξίδεψαν νότια ως τον κάβο Μαλέα. Τότε άρχισε να φυσά βοριάς που έσπρωξε τα καράβια μακριά, στην Αφρική. Έτσι έφτασαν στη χώρα των Λωτοφάγων. Βγήκανε στη στεριά κι ο Οδυσσέας έστειλε τρεις απ’ τους συντρόφους του να δουν τι άνθρωποι ζούσαν σ’ αυτή τη χώρα. Οι σύντροφοί του πήγαν, κι όταν συνάντησαν τους Λωτοφάγους, εκείνοι τους έδωσαν να φάνε λωτούς, που ήταν φρούτα μαγεμένα! Αμέσως ξέχασαν πατρίδα και συντρόφους και δεν ήθελαν να φύγουν από εκεί. Ανήσυχος ο Οδυσσέας πήγε να τους βρει. Τους πήρε με το ζόρι κι αμέσως διέταξε τα καράβια να σαλπάρουν.

Μέρες πολλές ταξίδευαν, ώσπου οι άνεμοι τους έφεραν στο νησί των Kυκλώπων. Μόνο το πλοίο του Οδυσσέα πλησίασε εκεί. Τα άλλα έντεκα καράβια έμειναν σ’ ένα νησάκι απέναντι.

Άραξαν το καράβι κι ο Οδυσσέας με δώδεκα συντρόφους βγήκαν έξω. Κοντά στη θάλασσα είδαν μια θεόρατη σπηλιά και μπήκαν μέσα. Παντού υπήρχαν δοχεία με γάλα και καλάθια με τυρί και πλήθος αρνάκια και κατσίκια. Έφαγαν και περίμεναν να ’ρθει ο νοικοκύρης. Όταν τον είδαν όμως, τρόμαξαν. Ήταν πανύψηλος κι είχε ένα μονάχα μάτι στο μέτωπο. Ήταν ο Κύκλωπας Πολύφημος, ο γιος του Ποσειδώνα. Έκλεισε την πόρτα της σπηλιάς μ’ έναν τεράστιο βράχο κι άναψε δυνατή φωτιά.

Τότε είδε τους ξένους και τους ρώτησε άγρια: «Ποιοι είστε εσείς;». «Ξένοι ναυαγοί, γυρίζουμε απ’ την Τροία», του είπε ο Οδυσσέας. Αμέσως ο Πολύφημος άρπαξε δυο συντρόφους και τους έφαγε. Μετά έπεσε για ύπνο. Το πρωί έφαγε άλλους δύο, άνοιξε την πόρτα της σπηλιάς, έβγαλε το κοπάδι, την ξανάκλεισε κι έφυγε. Τότε ο Οδυσσέας, ο πολυμήχανος, πήρε ένα μακρύ κλαδί, το έξυσε στην άκρη, ώστε να είναι μυτερό, και το έκρυψε στις στάχτες.

Το βράδυ γύρισε ο Πολύφημος κι έφαγε κι άλλους δυο από τους συντρόφους. Τον πλησίασε τότε ο Οδυσσέας κρατώντας ένα ασκί με γλυκό κρασί και του πρόσφερε να πιει. Εκείνος ήπιε, του άρεσε και ζήτησε κι άλλο. «Ποιο είναι το όνομά σου», ρώτησε τον Οδυσσέα τότε. «Κανένα με φωνάζουν», απάντησε εκείνος. «Εσένα, Κανένα, θα σε φάω τελευταίο», ξανάπε ο Κύκλωπας και συνέχισε να πίνει, ώσπου τελείωσε όλο το κρασί και μεθυσμένος αποκοιμήθηκε.

Σηκώθηκε τότε ο Οδυσσέας, άρπαξε το μυτερό κλαδί και, με τη βοήθεια των συντρόφων του, το κάρφωσε στο μάτι του Πολύφημου. Εκείνος πετάχτηκε ουρλιάζοντας και φώναζε βοήθεια. Οι άλλοι Κύκλωπες έτρεξαν έξω απ’ τη σπηλιά «Τι έπαθες, Πολύφημε», ρωτούσαν. «Με τύφλωσε ο Κανένας». «Αφού κανένας δε σε τύφλωσε, τι φωνάζεις», του απάντησαν κι έφυγαν θυμωμένοι.

Τα ξημερώματα ο Κύκλωπας άνοιξε την πόρτα της σπηλιάς και κάθισε εκεί με απλωμένα χέρια για να τους πιάσει. Όμως, ο Οδυσσέας έδεσε τους συντρόφους του κάτω από την κοιλιά των πιο μεγάλων κριαριών κι ο ίδιος κρεμάστηκε απ’ τα μαλλιά του πιο μεγάλου ζώου. Ο Κύκλωπας χάιδευε στη ράχη τα κριάρια, καθώς έβγαιναν, και δεν κατάλαβε πως από κάτω ήταν οι άνθρωποι.

Όταν βγήκαν όλοι απ’ τη σπηλιά, έτρεξαν στο καράβι και ξεκίνησαν. Καθώς απομακρύνονταν, φώναξε ο Οδυσσέας:
«Πολύφημε, αν σε ρωτήσουν ποιος σε τύφλωσε, να πεις ο Οδυσσέας, ο γιος του Λαέρτη απ’ την Ιθάκη».

Άρπαξε τότε έναν τεράστιο βράχο ο Κύκλωπας και τον έριξε στο καράβι, μα δεν το χτύπησε. Κι αμέσως σήκωσε τα χέρια του στον ουρανό και είπε:
«Πατέρα, Ποσειδώνα, τον Οδυσσέα που με τύφλωσε μην τον αφήσεις να γυρίσει στην Ιθάκη, μα αν είναι να γυρίσει, να περάσει χίλια βάσανα, να φτάσει μόνος, με ξένο πλοίο, κι εκεί να τον βρουν καινούριες συμφορές».

Στο κάτω μέρος της σελίδας υπάρχει βίντεο με την αφήγηση του μαθήματος.

Στο μάθημα αυτό υπάρχουν τρεις ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε:

1. Ποιος ήταν ο πρώτος σταθμός του Οδυσσέα μετά την αναχώρησή του από την Τροία;
Το πρώτο μέρος που σταμάτησε ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του, ήταν η χώρα των Κικόνων. 

2. Ποια χώρα γνώρισε μετά και ποιος κίνδυνος απείλησε τους συντρόφους του;
Στη συνέχεια, οι αέρηδες τους έσπρωξαν νότια προς την Αφρική, μέχρι που έφτασαν στη χώρα των Λωτοφάγων.
Όταν συνάντησαν τους Λωτοφάγους, εκείνοι έδωσαν στους συντρόφους του Οδυσσέα να φάνε λωτούς, που ήταν φρούτα μαγεμένα! Αμέσως ξέχασαν πατρίδα και συντρόφους και δεν ήθελαν να φύγουν από εκεί. 

3. Παρατηρώ τις εικόνες 1 και 4 και αφηγούμαι με ποιο τρόπο ο Οδυσσέας γλίτωσε από τον Πολύφημο.
Στους Κίκονες, στους Λωτοφάγους και στους Κύκλωπες
Ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του, για να καταφέρουν να γλυτώσουν, τύφλωσαν τον Πολύφημο και τα ξημερώματα που άνοιξε την πόρτα της σπηλιάς για να βγουν έξω τα πρόβατα, ο Οδυσσέας έδεσε τους συντρόφους του κάτω από την κοιλιά των πιο μεγάλων κριαριών, κρεμάστηκε κι ο ίδιος απ’ τα μαλλιά του πιο μεγάλου ζώου, κι έτσι κατάφεραν να ξεφύγουν.


Στους Κίκονες, στους Λωτοφάγους και στους Κύκλωπες - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)


Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τρεις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:

1. Διαβάζω το κείμενο 2 και χαρακτηρίζω τον Οδυσσέα.
Στους Κίκονες, στους Λωτοφάγους και στους Κύκλωπες
Ο Οδυσσέας είναι γενναίος, ατρόμητος, τολμηρός και προστατευτικός με τους συντρόφους του.

2. Διαβάζω τη νεοελληνική παράδοση (κείμενο 3) και βρίσκω κοινά στοιχεία με τις περιπέτειες του Οδυσσέα στη σπηλιά του Πολύφημου.
Στους Κίκονες, στους Λωτοφάγους και στους Κύκλωπες
Και στις δύο ιστορίες, οι «ήρωες» είναι έξυπνοι, δίνουν έξυπνες απαντήσεις (Κανένας και Απατός), επίσης αντιμετωπίζουν πολύ δυνατούς αντιπάλους (υπερφυσικά πλάσματα) και τους ξεγελούν και τους νικούν.

3. Αν ήσουν εσύ στη θέση του Οδυσσέα, πώς θα αντιμετώπιζες τον Πολύφημο;
Εγώ θα έσκαβα μια τρύπα στην είσοδο της σπηλιάς και θα την σκέπαζα με άχυρα, για να πέσει μέσα το πόδι του Κύκλωπα, να παραπατήσει και να πέσει κάτω, για να προλάβουμε να το σκάσουμε.


Στους Κίκονες, στους Λωτοφάγους και στους Κύκλωπες


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε πολύ, αν κατά την πλοήγησή σας συναντήσετε κάποια ανάρτηση που παρουσιάζει πρόβλημα, αφήστε σχόλιο ή στείλτε μας email.