Αρχική Για μας Επικοινωνία

Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2015

Οι Αχαιοί φτάνουν στην Τροία - Ενότητα 5 - Ο Τρωικός πόλεμος

Οι Αχαιοί φτάνουν στην Τροία - Ενότητα 5 - ο Τρωικός πόλεμος
Στο τρίτο μάθημα, του πέμπτου κεφαλαίου του βιβλίου της ιστορίας της Γ' Δημοτικού, με τίτλο "Οι Αχαιοί φτάνουν στην Τροία" θα μάθουμε για το ταξίδι των Αχαιών προς την Τροία, το πέρασμά τους
από τη Δήλο, την άφιξή τους στην Τροία, τη μάχη που έδωσαν εκεί και το στρατόπεδο που έφτιαξαν. 

Ταξιδεύοντας οι Αχαιοί για την Τροία, πέρασαν απ’ τη Δήλο. Εκεί, στον ναό του Απόλλωνα, ήταν ιερέας ο γιος του θεού, ο Άνιος, που είχε τρεις κόρες με θεϊκές ιδιότητες, τις Οινότροπες. Το χώμα που άγγιζε η Σπερμώ γινόταν σιτάρι, αυτό που άγγιζε η Οινώ γινόταν κρασί κι αυτό που άγγιζε η Ελαΐδα γινόταν λάδι.

Ο Άνιος, που ήταν και μάντης, είπε στους Αχαιούς ότι έπρεπε να περάσουν δέκα χρόνια για να πάρουν την Τροία και τους κάλεσε να μείνουνε τα εννιά χρόνια στη Δήλο και τον δέκατο χρόνο να πάνε στην Τροία. Εκείνοι όμως δε δέχτηκαν.

Έφυγαν λοιπόν  οι Αχαιοί από τη Δήλο και σε λίγες μέρες έφτασαν στην Τροία, όπου βασίλευαν ο Πρίαμος με τη γυναίκα του την Εκάβη, που είχαν πενήντα γιους και πολλές κόρες. Μια από τις κόρες τους ήταν η Κασσάνδρα, που ήταν μάντισσα, όμως ο Απόλλωνας την είχε τιμωρήσει και κανένας δεν πίστευε τα λόγια της.

Οι Τρώες, βλέποντας τα αμέτρητα καράβια των Αχαιών, πήραν τα όπλα τους κι έτρεξαν στην ακρογιαλιά για να τους πολεμήσουν. Αρχηγό τους είχαν τον πιο μεγάλο γιο του Πρίαμου, τον Έκτορα, τον αδελφό του Πάρη.

Όμως, κανένας από τους Αχαιούς δεν τολμούσε να πατήσει στη στεριά. Η Θέτιδα τους είχε πει πως ο πρώτος που θα πατούσε της Τροίας το χώμα θα έπεφτε νεκρός. Τότε ο Οδυσσέας πέταξε την ασπίδα του στη στεριά και με ένα πήδημα στάθηκε πάνω της. Ξεγελασμένος από το τέχνασμά του ο Πρωτεσίλαος, πήδησε κι αυτός και πάτησε στο χώμα, κι αμέσως έπεσε νεκρός απ’ το κοντάρι του Έκτορα.

Άρχισε τότε μια φοβερή μάχη, και στο τέλος οι Τρώες νικήθηκαν και κλείστηκαν στα τείχη της πόλης. Οι Αχαιοί τράβηξαν τα πλοία τους στη στεριά κι έφτιαξαν στρατόπεδο που το έκλεισαν γύρω με ξύλινο τείχος, γιατί κατάλαβαν ότι θα χρειάζονταν πολύ καιρό, μέχρι να καταφέρουν να κυριεύσουν την Τροία.

Οι θεοί που κοιτούσαν από τον Όλυμπο, είχαν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Ο Ποσειδώνας, η Ήρα και η Αθηνά ήταν με το μέρος των Αχαιών, ενώ ο Άρης, η Αφροδίτη κι ο Απόλλωνας με το μέρος των Τρώων. Όσο για τον Δία, άλλοτε ήταν με τους Αχαιούς κι άλλοτε με τους Τρώες.

Τον τελευταίο χρόνο του πολέμου, που τα τρόφιμα τελείωναν και ο στρατός είχε αρχίσει να πεινάει, ο Αγαμέμνονας έστειλε ένα καράβι να φέρει στην Τροία τις Οινότροπες. Εκείνες όμως φεύγοντας απ’ τη Δήλο παρακάλεσαν το θεό Διόνυσο να τις βοηθήσει. Κι ο Διόνυσος τις έκανε περιστέρια και πέταξαν και γύρισαν στη Δήλο.

Στο κάτω μέρος της σελίδας υπάρχει βίντεο με την αφήγηση του μαθήματος. Για να δείτε το video με τα παραθέματα του μαθήματος, πατήστε ΕΔΩ

Στο μάθημα αυτό υπάρχουν τρεις ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε:

1. Τι ήταν οι Οινότροπες;
Οι Οινότροπες, ήταν οι τρεις κόρες του μάντη Άνιου, που ήταν γιος του θεού Απόλλωνα.

2. Πώς κρίνεις τη συμπεριφορά του Οδυσσέα και πώς του Πρωτεσίλαου; Θα σε βοηθήσει και το κείμενο 3.
Ο Οδυσσέας, που πάντα έβρισκε λύση σε όλα τα προβλήματα, με την εξυπνάδα του και την πονηριά του, βρήκε τον τρόπο να κατέβει πρώτος από το καράβι, χωρίς όμως να πατήσει στο χώμα της Τροίας, πετώντας κάτω την ασπίδα του και πατώντας πάνω της.
Ο Πρωτεσίλαος ήταν απερίσκεπτος, κι ανυπόμονος, αψηφούσε τον κίνδυνο, χωρίς να νοιάζεται για την οικογένειά του και βιαζόταν να δοξαστεί.

3. Παρατηρώ την εικόνα 4. Με ποιο σημερινό παιχνίδι νομίζεις ότι μοιάζει το παιχνίδι που παίζουν οι δύο ήρωες;
Νομίζω ότι το παιχνίδι που παίζουν οι δύο ήρωες, μοιάζει με το σκάκι. 


Οι Αχαιοί φτάνουν στην Τροία - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)


Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τρεις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:

1. Συμπληρώνω στον χάρτη τα ονόματα των περιοχών απ’ όπου ξεκίνησαν οι Αχαιοί
1. Μυκήνες, 2. Άργος, 3. Πύλος, 4. Σπάρτη, 5. Ιθάκη, 6. Σαλαμίνα, 7. Λοκρίδα, 8. Φθία, 9. Μαγνησία, 10. Κρήτη και σημειώνω την πορεία τους προς την Τροία.

2. Ενώνω με μια γραμμή αυτά που ταιριάζουν.
Υποστηρίζουν τους Τρώες: Ο Άρης, η Αφροδίτη και ο Απόλλωνας
Υποστηρίζουν τους Αχαιούς: Ο Ποσειδώνας, η Ήρα και η Αθηνά 
Ο Δίας υποστηρίζει πότε τους Αχαιούς, πότε τους Τρώες.

Γιατί η Ήρα και η Αθηνά ήταν με το μέρος των Αχαιών, ενώ η Αφροδίτη με τους Τρώες;
Η Αφροδίτη ήταν με τους Τρώες, γιατί αυτή είχε βοηθήσει τον Πάρη να κλέψει την ωραία Ελένη. Η Ήρα και η Αθηνά ήταν με τους Αχαιούς, γιατί ο Πάρης είχε προτιμήσει την Αφροδίτη και όχι αυτές.

3. Γράφω δύο λέξεις που μου θυμίζουν τα ονόματα των Οινότροπων.
Οινώ: Οίνος, Οινοχόος
Σπερμώ: Σπέρνω, Σπορά
Ελαΐδα: Ελιά, Ελαιώνας 


Οι Αχαιοί φτάνουν στην Τροία - Ενότητα 5 - ο Τρωικός πόλεμος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε πολύ, αν κατά την πλοήγησή σας συναντήσετε κάποια ανάρτηση που παρουσιάζει πρόβλημα, αφήστε σχόλιο ή στείλτε μας email.