Αρχική Για μας Επικοινωνία

Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2015

Η θυσία της Ιφιγένειας - Ενότητα 5 - Ο Τρωικός πόλεμος

Η θυσία της Ιφιγένειας - Ενότητα 5 - ο Τρωικός πόλεμος
Στο δεύτερο μάθημα, του πέμπτου κεφαλαίου του βιβλίου της ιστορίας της Γ' Δημοτικού, με τίτλο "Η θυσία της Ιφιγένειας" θα μάθουμε για την απόφαση που πήρε ο Μενέλαος να εκδικηθεί τον
Πάρη, που του έκλεψε την Ελένη, την προετοιμασία των Αχαιών για πόλεμο εναντίον των Τρώων, για να την πάρουν πίσω και την θυσία της Ιφιγένειας, προκειμένου να μπορέσουν να ξεκινήσουν την εκστρατεία.

Οργίστηκε πολύ ο Μενέλαος, που ο Πάρης του πήρε την Ελένη, και θέλησε να τον εκδικηθεί και να τη φέρει πίσω. Γι’ αυτό ζήτησε βοήθεια από τον αδελφό του, τον Αγαμέμνονα, που βασίλευε στις Μυκήνες. Εκείνος κάλεσε όλους τους βασιλιάδες των Αχαιών να ετοιμαστούν να πάνε στην Τροία, να πολεμήσουνε να πάρουν πίσω την Ελένη.
Στο λιμάνι της Αυλίδας μαζεύτηκαν όλοι οι Αχαιοί με τα πλοία και τον στρατό τους.

Πήγε ο γερο-Νέστορας, ο βασιλιάς της Πύλου, ο Ιδομενέας από την Κρήτη, ο Αίαντας από τη Σαλαμίνα, ο άλλος Αίαντας απ’ τη Λοκρίδα, ο Διομήδης από το Άργος, ο Φιλοκτήτης, ο φίλος του Ηρακλή, από τη Μαγνησία, ο Οδυσσέας απ’ την Ιθάκη κι ο Αχιλλέας, ο γιος του Πηλέα και της Θέτιδας από τη Φθία με τον φίλο του τον Πάτροκλο και τους γενναίους Μυρμιδόνες.
Διάλεξαν για αρχηγό τον Αγαμέμνονα κι αφού έκαναν θυσίες, περίμεναν να φυσήξει ούριος (ευνοϊκός) άνεμος, να ξεκινήσουν τα καράβια για την Τροία.

Όμως φύλλο δεν εσάλευε κι οι βασιλιάδες ρωτήσανε τον μάντη Κάλχα να τους πει γιατί οι άνεμοι δε φυσούσαν.
Εκείνος τότε είπε, ότι η θεά Άρτεμη κρατούσε τους ανέμους. Είχε θυμώσει, γιατί ο Αγαμέμνονας είχε σκοτώσει το ιερό ελάφι της. Και δε θα της περνούσε ο θυμός, αν πρώτα ο Αγαμέμνονας δε θυσίαζε στον βωμό της την κόρη του, την Ιφιγένεια.

Αβάσταχτη θλίψη πλάκωσε την καρδιά του Αγαμέμνονα. Δεν ήθελε να θυσιάσει την αγαπημένη του κόρη. Μέρες θρηνούσε. Τέλος, έστειλε μήνυμα στην Κλυταιμνήστρα, τη γυναίκα του, να φέρει στην Αυλίδα την Ιφιγένεια, να την παντρέψει τάχα με τον Αχιλλέα.

Όταν η Ιφιγένεια κι η μητέρα της έφτασαν στην Αυλίδα, με δάκρυα στα μάτια ο Αγαμέμνονας τους είπε την αλήθεια. Η Κλυταιμνήστρα έκλαιγε και τον παρακαλούσε να μην αφήσει να γίνει η θυσία. Η Ιφιγένεια τελικά αποφάσισε να θυσιαστεί για την πατρίδα της.

Τη μέρα της θυσίας πήγε στολισμένη στον βωμό και με θάρρος έσκυψε το κεφάλι. Κι ο μάντης Κάλχας, αφού της φόρεσε χρυσό στεφάνι στα μαλλιά, σήκωσε το μαχαίρι.
Όμως, εκείνη τη στιγμή η Άρτεμη ήρθε μέσα σε ένα σύννεφο, άρπαξε την κόρη και πάνω στον βωμό άφησε ένα μικρό ελάφι. Την Ιφιγένεια την πήγε μακριά στη χώρα των Ταύρων, στην Κριμαία, σ’ έναν από τους ναούς της.
Αμέσως φύσηξε άνεμος και οι Αχαιοί κίνησαν για την Τροία.

Στο κάτω μέρος της σελίδας υπάρχει βίντεο με την αφήγηση του μαθήματος. Για να δείτε το video με τα παραθέματα του μαθήματος, πατήστε ΕΔΩ

Στο μάθημα αυτό υπάρχουν τρεις ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε:

1. Τι εμπόδιζε τον στόλο των Αχαιών να ξεκινήσει για την Τροία; Τι έγινε τελικά;
Τα καράβια των Αχαιών δεν μπορούσαν να φύγουν για την Τροία, επειδή η θεά Άρτεμη είχε θυμώσει με τον Αγαμέμνονα και δεν άφηνε τους ανέμους να φυσήξουν.
Ο Αγαμέμνονας αποφάσισε να θυσιάσει την κόρη του Ιφιγένεια, στον βωμό της θεάς Άρτεμης, όπως του είπε ο μάντης Κάλχας, για να της περάσει ο θυμός.
Την ώρα της θυσίας, η Άρτεμη ήρθε μέσα σε ένα σύννεφο, άρπαξε την κόρη και πάνω στον βωμό άφησε ένα μικρό ελάφι. Την Ιφιγένεια την πήγε στην Κριμαία, σ’ έναν από τους ναούς της.
Αμέσως φύσηξε άνεμος και οι Αχαιοί έφυγαν για την Τροία.

2. Διαβάζω το κείμενο 2 και απαντώ. Γιατί οι Αχαιοί διάλεξαν για αρχηγό τους τον Αγαμέμνονα;
Οι Αχαιοί διάλεξαν για αρχηγό τους τον Αγαμέμνονα, γιατί ήταν ο καλύτερος από όλους, είχε εκατό καράβια και οι άνδρες του ήταν οι περισσότεροι και οι καλύτεροι.

3. Διαβάζω το κείμενο 5 και απαντώ.
Πώς νιώθει ο Αγαμέμνονας, λίγο πριν από τη θυσία;
Ο Αγαμέμνονας είναι πολύ στενοχωρημένος που θα θυσιάσει το παιδί του και κλαίει.

Πώς χαρακτηρίζεις την Ιφιγένεια από τα λόγια της;
Η Ιφιγένεια είναι πάρα πολύ γενναία και αγαπάει πολύ την πατρίδα της. 


Η θυσία της Ιφιγένειας - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τρεις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:

1. Συμπληρώνω τον παρακάτω πίνακα με τους βασιλιάδες των Αχαιών και τις πόλεις απ’ όπου ξεκίνησαν για την Τροία.
Αγαμέμνονας     ---        Μυκήνες
Μενέλαος           ---        Σπάρτη
Νέστορας            ---        Πύλος
Ιδομενέας            ---        Κρήτη
Αίαντας               ---        Σαλαμίνα
Αίαντας               ---        Λοκρίδα
Διομήδης             ---        Άργος
Φιλοκτήτης         ---        Μαγνησία
Οδυσσέας           ---        Ιθάκη
Αχιλλέας             ---        Φθία
Η θυσία της Ιφιγένειας - Ενότητα 5 - ο Τρωικός πόλεμος

Υπάρχουν στην περιοχή σoυ αρχαιολογικοί χώροι που έχουν σχέση με αυτούς τους βασιλιάδες; Οργανώνουμε μια επίσκεψη, για να τους γνωρίσουμε από κοντά.
Δυστυχώς όχι, δεν υπάρχουν.

2. Παρατηρώ με προσοχή την εικόνα 1 και αντιστοιχίζω αυτά που ταιριάζουν.
Οι Αχαιοί πολεμιστές φορούν:
στο κεφάλι                --            κράνος
στο στήθος                --            θώρακα
στα πόδια                  --           περικνημίδες
στο αριστερό χέρι   --           ασπίδα
στο δεξί χέρι             --           δόρυ   

3. Ενώνω τις τελείες και σχηματίζω ένα κράνος και μια ασπίδα.


Η θυσία της Ιφιγένειας - Ενότητα 5 - ο Τρωικός πόλεμος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε πολύ, αν κατά την πλοήγησή σας συναντήσετε κάποια ανάρτηση που παρουσιάζει πρόβλημα, αφήστε σχόλιο ή στείλτε μας email.