Αρχική Για μας Επικοινωνία

Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Δούρειος ίππος και η καταστροφή της Τροίας - Ενότητα 5 - Ο Τρωικός πόλεμος

Στο όγδοο μάθημα, του πέμπτου κεφαλαίου, του βιβλίου της ιστορίας της Γ' Δημοτικού, με τίτλο "Ο Δούρειος ίππος και η καταστροφή της Τροίας", θα μάθουμε πως κατάφεραν οι Αχαιοί, με
το ξύλινο άλογο του Οδυσσέα, να ανατρέψουν τις πιθανότητες που ήταν εναντίον τους και να κατατροπώσουν τους Τρώες.

Μετά τον θάνατο του Αχιλλέα οι Αχαιοί απελπίστηκαν. Δεν πίστευαν πως θα κατάφερναν να κυριεύσουν την Τροία. Τότε ο Οδυσσέας, ο πολυμήχανος, σκέφτηκε ότι η Τροία δε θα έπεφτε με τα όπλα αλλά με πονηριά. Συμβούλεψε λοιπόν τους Αχαιούς να φτιάξουν ένα μεγάλο ξύλινο άλογο, κούφιο από μέσα, τον Δούρειο ίππο.

Το έφτιαξαν λοιπόν οι Αχαιοί κι έγραψαν πάνω του: «Δώρο των Αχαιών στην Αθηνά». Και μια νύχτα σκοτεινή μπήκαν μέσα στο άλογο ο Οδυσσέας, ο Μενέλαος, ο Διομήδης, ο Νεοπτόλεμος, που ήταν γιος του Αχιλλέα, και μερικοί ακόμη γενναίοι Αχαιοί.
Ο Αγαμέμνονας με τον υπόλοιπο στρατό, αφού έκαψαν το στρατόπεδο, μπήκαν στα πλοία και πήγαν και κρύφτηκαν στη νήσο Τένεδο.

Το πρωί οι Τρώες, κοιτώντας από τα τείχη, δεν πίστευαν στα μάτια τους. Οι Αχαιοί είχαν φύγει και είχαν αφήσει πίσω τους μόνο ένα μεγάλο ξύλινο άλογο, δίπλα στο ακρογιάλι!
Βγήκαν λοιπόν από τα τείχη, το πλησίασαν και είδαν πως ήταν αφιέρωμα στην Αθηνά. Πολλοί έλεγαν πως έπρεπε να το ανεβάσουν στην ακρόπολη της Τροίας, για να τους προστατεύει η θεά.

Άδικα η Κασσάνδρα φώναζε πως μέσα στην κοιλιά του ήταν κρυμμένοι Αχαιοί. Κανένας δεν την πίστευε. Κι ένας Τρώας, ο Λαοκόωντας, που ήταν ιερέας του Απόλλωνα, είπε: «Να φοβάστε τους Αχαιούς ακόμη κι αν σας φέρνουν δώρα».

Αμέσως δυο τεράστια φίδια, σταλμένα από τον Ποσειδώνα, βγήκαν από τη θάλασσα κι έπνιξαν τον Λαοκόωντα μαζί με τα παιδιά του.
Βλέποντας το θαύμα αυτό οι Τρώες τρόμαξαν κι έσυραν το άλογο στην πόλη. Για να μπει, γκρέμισαν κι ένα μέρος απ’ τα τείχη της. Μετά έφαγαν, ήπιαν και γλέντησαν χαρούμενοι όλη τη μέρα. Τη νύχτα κοιμήθηκαν κουρασμένοι από τον χορό κι από το φαγοπότι.

Τα μεσάνυχτα βγήκαν οι Αχαιοί από την κοιλιά του αλόγου. Έτρεξαν κι άναψαν φωτιές ψηλά στα τείχη κι άνοιξαν τις πύλες. Σε λίγο γύρισε κι ο στρατός από την Τένεδο. Μπήκαν όλοι οι Αχαιοί στην Τροία, σκότωσαν τους αρχηγούς των Τρώων και πήραν σκλάβους τα παιδιά και τις γυναίκες. Ο Μενέλαος έτρεξε στο παλάτι του Πρίαμου και πήρε πίσω την Ελένη. Μετά έβαλαν φωτιά κι έκαψαν την πόλη, χωρίς να σεβαστούν ούτε τους ναούς των θεών.

Το πρωί φόρτωσαν τα πλοία τους με λάφυρα και ξεκίνησαν για να γυρίσουν στην πατρίδα.

Στο κάτω μέρος της σελίδας υπάρχει βίντεο με την αφήγηση του μαθήματος.

Στο μάθημα αυτό υπάρχουν δυο ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε:

1. Ποιος ήρωας νομίζεις ότι βοήθησε περισσότερο στη νίκη των Ελλήνων και πώς;
Εγώ νομίζω ότι όλοι βοήθησαν στην νίκη των Ελλήνων, όμως ο Οδυσσέας, με την εξυπνάδα του και την ιδέα που είχε να φτιάξουν το δούρειο ίππο, βοήθησε περισσότερο.

2. Πώς υποδέχτηκαν οι Τρώες το ξύλινο άλογο; Τι είπαν η Κασσάνδρα και ο Λαοκόωντας;
Οι Τρώες, όταν βγήκαν από τα τείχη και είδαν μόνο ένα ξύλινο άλογο, που είχε χαραγμένη πάνω του μια επιγραφή που έλεγε πως ήταν αφιέρωμα στην θεά Αθηνά, δεν πίστευαν στα μάτια τους και πολλοί έλεγαν πως έπρεπε να το ανεβάσουν στην ακρόπολη της Τροίας, για να τους προστατεύει η θεά.
Η Κασσάνδρα, φώναζε πως μέσα στην κοιλιά του ήταν κρυμμένοι Αχαιοί, κανείς όμως δεν την πίστευε, ενώ ο Λαοκόωντας, που ήταν ιερέας του Απόλλωνα, τους είπε: «Να φοβάστε τους Αχαιούς ακόμη κι αν σας φέρνουν δώρα».
Αμέσως όμως ο Ποσειδώνας, έστειλε δυο φίδια που έπνιξαν τον Λαοκόοντα και τα παιδιά του, κι οι Τρώες βλέποντας αυτό το θαύμα, τρόμαξαν κι έσυραν το άλογο μέσα στην πόλη.


Ο Δούρειος ίππος και η καταστροφή της Τροίας - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)


Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τέσσερις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:

1. Τι εννοούμε σήμερα, όταν λέμε τη φράση δούρειος ίππος;
Υπογραμμίζω τη σωστή απάντηση.
α) Γρήγορο άλογο   β) Πολεμικό άρμα   γ) Τρόπος εξαπάτησης

2. Διαβάζω το κείμενο 4 και προσέχω τον τρόπο που επικοινωνούσαν οι άνθρωποι την εποχή εκείνη. Σήμερα με ποιους τρόπους επικοινωνούμε;
Εκείνη την εποχή οι άνθρωποι επικοινωνούσαν με τη βοήθεια της φωτιάς, ανάβοντάς την στις κορυφές των βουνών.
Σήμερα χρησιμοποιούμε το τηλέφωνο, στέλνουμε γράμματα, ή μηνύματα στο κινητό, email στο internet, ή μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter, κ.α.).
3. Είσαι δημοσιογράφος που παρακολούθησε τον πόλεμο της Τροίας.
Γράψε ένα κείμενο για την εφημερίδα σου, με θέμα «Η καταστροφή της Τροίας».
Αφού σκοτώθηκε ο Αχιλλέας, οι Αχαιοί αποφάσισαν να ξεγελάσουν τους Τρώες. Έτσι, όπως τους είπε ο Οδυσσέας, έφτιαξαν ένα μεγάλο, ξύλινο άλογο με κούφια κοιλιά και πάνω έγραψαν πως ήταν ήταν αφιέρωμα στην θεά Αθηνά.
Οι Τρώες το μετέφεραν μέσα στα τείχη και τη νύχτα, οι Αχαιοί που βγήκαν από την κοιλιά του, άνοιξαν τις πύλες και μαζί με το στρατό, που στο μεταξύ γύρισε από την Τένεδο, σκότωσαν τους αρχηγούς των Τρώων και πήραν σκλάβους τα παιδιά και τις γυναίκες. 

4. Διαβάζω το κείμενο 5, καθώς και το παρακάτω κείμενο, και γράφω μερικές από τις συμφορές του πολέμου και μερικά από τα αγαθά της ειρήνης.
Οι πιο μεγάλες συμφορές του πολέμου, είναι ότι πολλοί άνθρωποι σκοτώνονται, παιδιά μένουν ορφανά, γυναίκες χάνουν τους άντρες τους, καταστρέφονται πόλεις και χωριά, αλλά και δρόμοι, λιμάνια και υποδομές.
Στην ειρήνη, οι άνθρωποι ζουν αγαπημένοι και μονοιασμένοι, λύνουν τις διαφορές τους με την συζήτηση και φροντίζουν για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε πολύ, αν κατά την πλοήγησή σας συναντήσετε κάποια ανάρτηση που παρουσιάζει πρόβλημα, αφήστε σχόλιο ή στείλτε μας email.