Αρχική Για μας Επικοινωνία

Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Αχιλλέας σκοτώνει τον Έκτορα - Ενότητα 5 - Ο Τρωικός πόλεμος

Ο Αχιλλέας σκοτώνει τον Έκτορα - Ενότητα 5 - ο Τρωικός πόλεμος
Στο έκτο μάθημα, του πέμπτου κεφαλαίου, του βιβλίου της ιστορίας της Γ' Δημοτικού, με τίτλο "Ο Αχιλλέας σκοτώνει τον Έκτορα", θα μάθουμε για την επιστροφή του Αχιλλέα στο πεδίο της μάχης, για να
εκδικηθεί το θάνατο του φίλου του Πάτροκλου, την άγρια μάχη που ακολούθησε και τέλος για το θάνατο Έκτορα.

Οργή κι απελπισία μαζί γέμιζαν την καρδιά του Αχιλλέα μετά τον θάνατο του Πάτροκλου και ήθελε να εκδικηθεί τον Έκτορα, που σκότωσε τον αδερφικό του φίλο. Την άλλη μέρα φόρεσε την καινούρια πανοπλία του, έδεσε στο άρμα του τ’ αθάνατα άλογά του και με τους Μυρμιδόνες του πήγε να πολεμήσει.

Μέσα στο κάστρο της Τροίας, ο Έκτορας αποχαιρέτησε την Ανδρομάχη, τη γυναίκα του, πήρε στην αγκαλιά του για τελευταία φορά τον μικρό του γιο, τον Αστυάνακτα, και βγήκε κι αυτός να πολεμήσει. Οι Τρώες ήταν έξω από τα τείχη τους έτοιμοι για μάχη. Βλέποντας όμως τον Αχιλλέα να φτάνει, τρόμαξαν. Οι μισοί έτρεξαν μέσα στα τείχη να σωθούν κι οι άλλοι μισοί έτρεξαν προς τον κάμπο. Ο Αχιλλέας τούς κυνήγησε κι έγινε άγρια μάχη. Οι Τρώες έπεφταν νεκροί ο ένας μετά τον άλλο. Ο Πρίαμος, που παρακολουθούσε τη μάχη από τα τείχη, διέταξε κι άνοιξαν τις πύλες να μπει ο στρατός για να σωθεί.

Μόνο ο γενναίος Έκτορας δεν κλείστηκε στα τείχη, αλλά έμεινε να αντιμετωπίσει τον εχθρό. Άδικα του φώναζαν ο Πρίαμος και η Εκάβη, η μητέρα του, και η όμορφη Ανδρομάχη ψηλά από τα τείχη. Κάποια στιγμή τον είδε ο Αχιλλέας κι όρμησε σαν το θεριό επάνω του. Ο Έκτορας τα έχασε κι άρχισε να τρέχει. Τρεις φορές έκανε τον γύρο της πόλης τρέχοντας κι ο Αχιλλέας τον κυνηγούσε. Στο τέλος, ο Έκτορας σταμάτησε το τρέξιμο και στάθηκε να τον αντιμετωπίσει.
Ο Αχιλλέας όρμησε πάνω του κι άρχισε η πάλη.

Πάλεψαν σκληρά, γιατί κι οι δυο ήταν γενναία παλικάρια. Τέλος, ο Αχιλλέας με το κοντάρι του χτύπησε στον λαιμό τον Έκτορα και τον έριξε στο χώμα. Ο πιο γενναίος πολεμιστής της Τροίας ήταν πια νεκρός. Ψηλά από τα τείχη κοίταζαν οι Τρώες και θρηνούσαν. Μα πιο πολύ θρηνούσαν ο Πρίαμος και η Εκάβη, η μητέρα του, και η όμορφη Ανδρομάχη.

Αμέσως ο Αχιλλέας πήρε τα όπλα του νεκρού, έδεσε τα πόδια του με δερμάτινα λουριά από το άρμα κι άφησε το κεφάλι του να σέρνεται στο χώμα. Μετά χτύπησε τ’ άλογά του κι εκείνα έτρεξαν γρήγορα προς τα πλοία σέρνοντας τον νεκρό Έκτορα μαζί τους.

Την άλλη μέρα οι Αχαιοί έκαψαν τον νεκρό Πάτροκλο και έγιναν επιτάφιοι αγώνες. Ο Αχιλλέας έκοψε τα μακριά μαλλιά του και τα έβαλε στα χέρια του Πάτροκλου, για να καούν μαζί του. Έπλυνε τα οστά του με κρασί και τα έβαλε σε χρυσό δοχείο, που του είχε δώσει
η μάνα του η Θέτιδα.

Ο νεκρός Έκτορας έντεκα μέρες έμεινε άταφος, ώσπου ο Πρίαμος πήγε στον Αχιλλέα, έπεσε στα πόδια του και τον παρακάλεσε να του δώσει το σώμα του παιδιού του να το θάψει.
Ο Αχιλλέας συγκινήθηκε. Διέταξε να πλύνουν και να στολίσουν τον νεκρό και τον έδωσε στον γέρο βασιλιά, για να τον πάει στην Τροία. Και πρόσταξε να σταματήσει ο πόλεμος έντεκα μέρες, για να προλάβουνε οι Τρώες να θρηνήσουν και να κάψουν τον νεκρό, όπως είχαν συνήθεια.


Στο κάτω μέρος της σελίδας υπάρχει βίντεο με την αφήγηση του μαθήματος.

Στο μάθημα αυτό υπάρχουν τέσσερις ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε:

1. Γιατί ο Αχιλλέας ξαναγύρισε στη μάχη;
Ο Αχιλλέας ξαναγύρισε στη μάχη, για να εκδικηθεί το θάνατο του αγαπημένου του φίλου, του Πάτροκλου.

2. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της μονομαχίας Αχιλλέα - Έκτορα;
Το αποτέλεσμα της μονομαχίας ήταν να νικήσει ο Αχιλλέας και να σκοτώσει τον Έκτορα.

3. Πώς τίμησε ο Αχιλλέας τον νεκρό φίλο του; Θα σε βοηθήσει το κείμενο 5.
Ο Αχιλλέας για να τιμήσει τον Πάτροκλο, αφού τον έθαψε, οργάνωσε προς τιμήν του αγώνες με πολλά αθλήματα, που πήραν μέρος όλα τα παλικάρια των Αχαιών και κέρδισαν σπουδαία βραβεία. Έτσι θα θυμούνταν όλοι, πόσο δυνατός και γενναίος ήταν ο Πάτροκλος.

4. Παρατηρώ με προσοχή την εικόνα 3 και αφηγούμαι το περιεχόμενό της.
Σε αυτή την εικόνα, βλέπουμε τον βασιλιά Πρίαμο να πηγαίνει με πολλά δώρα, στην σκηνή του Αχιλλέα, για να τον παρακαλέσει γονατιστός, να του δώσει το σώμα του παιδιού του να το θάψει.


Ο Αχιλλέας σκοτώνει τον Έκτορα - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)


Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τέσσερις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:

1. Διαβάζω το κείμενο 4 και απαντώ.
Ποια όνειρα κάνει ο Έκτορας για τον μικρό του γιο; Ποια όνειρα κάνουν οι δικοί σας γονείς για σας; Άλλες εποχές, άλλα όνειρα.
Ο Έκτορας ονειρεύεται για το γιο του, να γίνει πολύ γενναίος πολεμιστής, και να είναι ο πιο σπουδαίος βασιλιάς της Τροίας, που να τον θαυμάζουν όλοι και να λένε ότι είναι πολύ καλύτερος κι από τον πατέρα του.
Οι δικοί μου γονείς, θέλουν να είμαι πολύ καλό παιδί, να τους ακούω, να μην κάνω αταξίες και να είμαι καλή μαθήτρια.

2. Παρατηρώ την εικόνα και προσέχω τις αντιδράσεις των θεατών. Συγκρίνω τη συμπεριφορά τους με τη συμπεριφορά των θεατών ενός σημερινού αγώνα.
Βλέπουμε ότι οι θεατές, φαίνονται να φωνάζουν, να σηκώνουν τα χέρια τους και να διασκεδάζουν, όπως γίνεται και στους σημερινούς αγώνες.

3. Γράφω ένα μικρό κείμενο χρησιμοποιώντας τις παρακάτω λέξεις:
Έκτορας, Αχιλλέας, τείχη, Πρίαμος, Ανδρομάχη.
Ο Έκτορας δεν κλείστηκε στα τείχη, αλλά έμεινε να πολεμήσει τον Αχιλλέα. Άδικα του φώναζαν ο Πρίαμος και η Ανδρομάχη ψηλά από τα τείχη.

4. Αφού μελετήσω το κείμενο 6, γράφω μερικές από τις συμφορές που έφερε ο πόλεμος και στα δυο στρατόπεδα.
Πάρα πολλοί πολεμιστές σκοτώθηκαν κι από τα δυο στρατόπεδα, και ο πόνος ήταν μεγάλος και για τους νικητές, όπως και για τους νικημένους.


Ο Αχιλλέας σκοτώνει τον Έκτορα - Ενότητα 5 - ο Τρωικός πόλεμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε πολύ, αν κατά την πλοήγησή σας συναντήσετε κάποια ανάρτηση που παρουσιάζει πρόβλημα, αφήστε σχόλιο ή στείλτε μας email.