Αρχική Για μας Επικοινωνία

Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2015

Ο θυμός του Αχιλλέα - Ενότητα 5 - Ο Τρωικός πόλεμος

Ο θυμός του Αχιλλέα - Ενότητα 5 - ο Τρωικός πόλεμος
Στο τέταρτο μάθημα, του πέμπτου κεφαλαίου, του βιβλίου της ιστορίας της Γ' Δημοτικού, με τίτλο "Ο θυμός του Αχιλλέα", θα μάθουμε για την άσχημη διαμάχη που είχαν, το δέκατο χρόνο της
εκστρατείας στην Τροία, ο Αγαμέμνων και ο Αχιλλέας, για δυο όμορφες σκλάβες, τη Χρυσηίδα και τη Βρισηίδα.
Ο Αχιλλέας μάλιστα θύμωσε τόσο πολύ, που ορκίστηκε να μην ξαναπολεμήσει. Ήταν τόσο μεγάλη αυτή τη διαμάχη,  που όχι μόνο συγκλόνισε το στρατόπεδο των Αχαιών, αλλά ενέπνευσε τον Όμηρο να την κάνει ποίημα. Το έργο που έγραψε ονομάστηκε Ιλιάδα, γιατί την Τροία την έλεγαν και Ίλιον και μιλάει για τον Τρωικό πόλεμο.

Εννιά χρόνια πολέμησαν οι Αχαιοί στην Τροία, μα το κάστρο του Πρίαμου ήταν άπαρτο κι οι Τρώες, με αρχηγό τους τον Έκτορα, το υπεράσπιζαν γενναία.

Τον δέκατο όμως χρόνο μάλωσαν ο Αχιλλέας κι ο Αγαμέμνονας για δυο όμορφες σκλάβες, τη Χρυσηίδα και τη Βρισηίδα. Αυτό έφερε πολλές συμφορές στους Αχαιούς.

Σκλάβα του Αγαμέμνονα ήταν η Χρυσηίδα. Ο Χρύσης, ο πατέρας της, που ήταν ιερέας του Απόλλωνα, ήρθε ικέτης στο στρατόπεδο των Αχαιών, κρατώντας πλούσια δώρα, το χρυσό ραβδί και τα ιερά στεφάνια του θεού. Έπεσε στα πόδια του Αγαμέμνονα και τον παρακαλούσε να του δώσει πίσω τη Χρυσηίδα. Ο Αγαμέμνονας δε σεβάστηκε τον γέροντα και τον έδιωξε θυμωμένος.

Ο Χρύσης τότε παρακάλεσε τον Απόλλωνα να τιμωρήσει σκληρά τους Αχαιούς. Ο Απόλλωνας τον άκουσε από τον Όλυμπο κι αμέσως πήρε το τόξο του και πήγε στο στρατόπεδο των Αχαιών. Κάθισε παράμερα και αόρατος χτυπούσε με τα βέλη του τα ζώα και τους ανθρώπους. Έπεσε τότε αρρώστια φοβερή ανάμεσά τους και πέθαιναν οι Αχαιοί, ο ένας μετά τον άλλο.

Εννιά μέρες κράτησε το κακό. Τη δέκατη ημέρα οι βασιλιάδες ρώτησαν τον μάντη Κάλχα να τους πει γιατί τους βρήκε τέτοια συμφορά. Εκείνος είπε πως ο Απόλλωνας ήτανε θυμωμένος, γιατί ο Αγαμέμνονας δε σεβάστηκε τον Χρύση.

Για να σταματήσει το κακό, ο Αγαμέμνονας έστειλε τη Χρυσηίδα πίσω στον πατέρα της. Όμως διέταξε να φέρουν στη σκηνή του τη σκλάβα του Αχιλλέα, τη Βρισηίδα.

Θύμωσε ο Αχιλλέας πολύ, μίσος και οργή γέμισαν την ψυχή του. Θέλησε να σκοτώσει τον Αγαμέμνονα για την προσβολή που του έκανε, μα έτρεξε η θεά Αθηνά και τον συγκράτησε. Πικραμένος όμως κλείστηκε στη σκηνή του κι ορκίστηκε να μην ξαναπολεμήσει.

Στο κάτω μέρος της σελίδας υπάρχει βίντεο με την αφήγηση του μαθήματος. Για να δείτε το video με τα παραθέματα του μαθήματος, πατήστε ΕΔΩ

Στο μάθημα αυτό υπάρχουν τρεις ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε:

1. Γιατί οργίστηκε ο Απόλλωνας; Με ποιο τρόπο έδειξε την οργή του;
Ο Απόλλωνας οργίστηκε, γιατί ο Αγαμέμνονας δε σεβάστηκε τον γέροντα ιερέα του, τον Χρύση και τον έδιωξε θυμωμένος από το στρατόπεδο.

2. Ο Κάλχας είχε κάνει κι άλλη φορά δυσάρεστες προβλέψεις για τον Αγαμέμνονα. Θυμάσαι πότε;
Ο μάντης Κάλχας είχε κάνει κι άλλη φορά δυσάρεστες προβλέψεις για τον Αγαμέμνονα, όταν του είπε ότι η θεά Άρτεμη κρατούσε τους ανέμους, επειδή είχε θυμώσει, γιατί ο Αγαμέμνονας είχε σκοτώσει το ιερό ελάφι της, κι ότι δε θα της περνούσε ο θυμός, αν πρώτα ο Αγαμέμνονας δε θυσίαζε στον βωμό της την κόρη του, την Ιφιγένεια.

3. Ποια ήταν η αιτία που μάλωσαν ο Αχιλλέας με τον Αγαμέμνονα;
Ο Αχιλλέας μάλωσε με τον Αγαμέμνονα γιατί, αφού ο Αγαμέμνονας έδωσε πίσω την δική του σκλάβα, την Χρυσηίδα, διέταξε να του φέρουν στη σκηνή του την σκλάβα του Αχιλλέα, την Βρισηίδα.


Ο θυμός του Αχιλλέα - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)


Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τέσσερις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:

1. Παρατηρώ την εικόνα 2 και διαβάζω το κείμενο 3. Τι νιώθει ο Αχιλλέας;
Ο Αχιλλέας νιώθει τρομερή οργή, πολύ μεγάλη θλίψη και τεράστιο θυμό.

Συζητάμε στην τάξη με ποιο τρόπο ο καλλιτέχνης (εικόνα 2) δείχνει αυτό που νιώθει ο Αχιλλέας.

2. Παρατηρώ την εικόνα 4, διαβάζω το κείμενο 5 και συμπληρώνω το παρακάτω κείμενο με τις λέξεις: Ιλιάδα, Ίλιον, ποιητής, Τρωικό, τυφλός, σύγκρουση, Αχαιών, Αγαμέμνονα.

Ο Όμηρος είναι ο ποιητής που μίλησε για τον Τρωικό πόλεμο. Λένε
πως ήταν τυφλός. Το έργο του ονομάστηκε Ιλιάδα, γιατί την Τροία
την έλεγαν και Ίλιον. Το ποίημα αυτό αρχίζει με τη σύγκρουση
του Αχιλλέα με τον Αγαμέμνονα, που συγκλόνισε το στρατόπεδο των
Αχαιών.

3. O Αχιλλέας και ο Αγαμέμνονας μαλώνουν. Φαντάζομαι και γράφω τι θα μπορούσε να λέει ο ένας στον άλλο.
Αχιλλέας: Γιατί είπες να έρθει η Βρισηίδα στην σκηνή σου; Αυτή είναι η δική μου σκλάβα και δεν στη δίνω! Να βρεις δική σου!

Αγαμέμνονας: Εγώ αυτή θέλω και δεν θα πάρω άλλη. Δεν θα μου πεις εσύ ποια θα διαλέξω, και μην ξεχνάς ότι εγώ είμαι ο βασιλιάς!

4. Παίζουμε θέατρο στην τάξη και παρουσιάζουμε τους διαλόγους που γράψαμε. Πρωταγωνιστούν ο Αχιλλέας και ο Αγαμέμνονας.


Ο θυμός του Αχιλλέα - Ενότητα 5 - ο Τρωικός πόλεμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε πολύ, αν κατά την πλοήγησή σας συναντήσετε κάποια ανάρτηση που παρουσιάζει πρόβλημα, αφήστε σχόλιο ή στείλτε μας email.