Αρχική Για μας Επικοινωνία

Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου 2015

Η Αργοναυτική εκστρατεία- Ενότητα 4 - Η Αργοναυτική εκστρατεία

Η Αργοναυτική εκστρατεία- Ενότητα 4 - η Αργοναυτική εκστρατεία
Στο τρίτο μάθημα, του τέταρτου κεφαλαίου του βιβλίου της ιστορίας της Γ' Δημοτικού, με τίτλο "Η Αργοναυτική εκστρατεία" θα μάθουμε για τις περιπέτειες του Ιάσονα και των συντρόφων του, κατά την
διάρκεια του ταξιδιού τους, με στόχο το χρυσόμαλλο δέρας.

Η Αργώ, αφού διέσχισε το Αιγαίο και το στενό του Ελλήσποντου, έφτασε στις Συμπληγάδες πέτρες. Αυτές ήταν δυο πελώριοι βράχοι που ανοιγόκλειναν και τσάκιζαν τα καράβια που περνούσαν. Οι Αργοναύτες, ακολουθώντας τη συμβουλή του Φινέα, πριν μπουν στο στενό πέρασμα, άφησαν ένα περιστέρι να περάσει. Το περιστέρι πέρασε και μόνο η ουρά του πιάστηκε λίγο στην άκρη από τους βράχους. Τότε οι Αργοναύτες χτύπησαν γρήγορα τα κουπιά τους και με τη βοήθεια της Ήρας πέρασε και η Αργώ, που μόνο στην πρύμνη της χτύπησε λιγάκι. Από τότε οι βράχοι αυτοί έμειναν ακίνητοι για πάντα.

Ταξιδεύοντας ανατολικά, η Αργώ έφτασε στην Κολχίδα. Εκεί ο Ιάσονας παρουσιάστηκε στον βασιλιά Αιήτη και του ζήτησε το χρυσόμαλλο δέρας. Εκείνος του είπε ότι θα του το έδινε, αν κατάφερνε να κάνει κάποιους άθλους δύσκολους. Να δέσει, δηλαδή, δυο ταύρους με χάλκινα πόδια και πύρινη ανάσα, να οργώσει μ’ αυτούς ένα χωράφι, να σπείρει δόντια δράκου και να σκοτώσει τους οπλισμένους γίγαντες που θα ξεφύτρωναν από τη γη.

Ο Ιάσονας δέχτηκε και με τη βοήθεια της κόρης του Αιήτη, της Μήδειας, που ήταν ξακουσμένη μάγισσα, έδεσε τους άγριους ταύρους, όργωσε κι έσπειρε δόντια δράκου. Αμέσως πετάχτηκαν απ’ τη γη γίγαντες οπλισμένοι και τον περικύκλωσαν. Ο Ιάσονας έριξε αμέσως ανάμεσά τους μία μεγάλη πέτρα, όπως τον είχε συμβουλέψει η Μήδεια. Οι γίγαντες τότε άρχισαν να χτυπιούνται μεταξύ τους, ώσπου σκοτώθηκαν όλοι.

Μετά από αυτό το κατόρθωμα του Ιάσονα, η Μήδεια έμαθε ότι ο πατέρας της δε σκόπευε να δώσει το χρυσόμαλλο δέρας και σχεδίαζε μάλιστα να κάψει την Αργώ. Τότε ο Ιάσονας διέταξε τους Αργοναύτες να καθίσουν στα κουπιά της Αργώς κι εκείνος μαζί με τη Μήδεια και τον Ορφέα, όταν βράδιασε, έτρεξαν στο δάσος του θεού Άρη. Εκεί η Μήδεια έριξε μαγικό υγρό στα μάτια του δράκου που φύλαγε το δέρας. Ο Ορφέας έπαιξε πολύ γλυκά τη λύρα του κι ο δράκος αποκοιμήθηκε. Αμέσως ο Ιάσονας άρπαξε το χρυσόμαλλο δέρας. Έτρεξαν γρήγορα στη θάλασσα, μπήκαν όλοι στην Αργώ κι έφυγαν από την Κολχίδα.

Όταν γύρισαν στην Ιωλκό, ο Πελίας δεν κράτησε τον λόγο του και δεν έδωσε τον θρόνο στον Ιάσονα. Εκείνος παντρεύτηκε τη Μήδεια και πήγαν μαζί στην Κόρινθο.
Αφιέρωσαν την Αργώ στον Ποσειδώνα, και για να θυμούνται όλοι την Αργοναυτική εκστρατεία, όρισαν να γίνονται εκεί αγώνες προς τιμήν του Ποσειδώνα.

Ο Ιάσονας πήγαινε συχνά και καθόταν κοντά στην Αργώ. Κάποτε όμως, κι ενώ είχε γίνει πια γέρος, έπεσε ένα ξύλο από το κατάρτι της Αργώς και τον σκότωσε.

Στο κάτω μέρος της σελίδας υπάρχει βίντεο με την αφήγηση του μαθήματος. Για να δείτε το video με τα παραθέματα του μαθήματος, πατήστε ΕΔΩ

Στο μάθημα αυτό υπάρχουν τρεις ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε:

1. Πώς πέρασαν οι Αργοναύτες τις Συμπληγάδες πέτρες;
Οι Αργοναύτες άφησαν ένα περιστέρι να περάσει πρώτο μέσα από τις Συμπληγάδες πέτρες, και αφού πέρασε το περιστέρι και πιάστηκε μόνο η ουρά του, τότε κάνοντας γρήγορα κουπί και με την βοήθεια της Ήρας, κατάφεραν να περάσουν, χτυπώντας μόνο λίγο την πρύμνη της Αργούς.

2. Ποιους άθλους ανέθεσε ο Αιήτης στον Ιάσονα; Ποιος άλλος ήρωας ανέλαβε να εκτελέσει μεγάλους άθλους και γιατί;
Ο Αιήτης ανέθεσε στον Ιάσονα δύο άθλους. Πρώτον να δέσει δυο ταύρους με χάλκινα πόδια και πύρινη ανάσα και να οργώσει μ’ αυτούς ένα χωράφι και δεύτερον  να σπείρει δόντια δράκου και να σκοτώσει τους οπλισμένους γίγαντες που θα ξεφύτρωναν από τη γη.
Ο άλλος ήρωας που ανέλαβε να εκτελέσει μεγάλους άθλους ήταν ο Ηρακλής. Ο λόγος που αναγκάστηκε να κάνει τους άθλους ο ήρωας ήταν ότι κάποια στιγμή η Ήρα τον τρέλανε με αποτέλεσμα να κάνει κακό στη γυναίκα του και στα παιδιά του. Η Πυθία του είπε, ότι για να τον συγχωρέσουν οι θεοί, έπρεπε να υπηρετήσει την εξάδελφο του τον Ευρυσθέα για 12 χρόνια. Ο Ευρυσθέας επειδή τον φοβόταν, τον έστειλε να κάνει 12 δύσκολους άθλους, με την ελπίδα πως θα σκοτωνόταν.

3. Με ποιο τρόπο άρπαξε ο Ιάσονας το χρυσόμαλλο δέρας; Ποιος τον βοήθησε;
Ο Ιάσονας με την βοήθεια της Μήδειας και του Ορφέα κατάφερε να αρπάξει το χρυσόμαλλο δέρας. Οι τρεις ήρωες όταν βράδιασε, έτρεξαν στο δάσος του θεού Άρη. Εκεί η Μήδεια έριξε μαγικό υγρό στα μάτια του δράκου που φύλαγε το δέρας. Ο Ορφέας έπαιξε πολύ γλυκά τη λύρα του κι ο δράκος αποκοιμήθηκε. Αμέσως ο Ιάσονας άρπαξε το χρυσόμαλλο δέρας. Έτρεξαν γρήγορα στη θάλασσα, μπήκαν όλοι στην Αργώ κι έφυγαν από την Κολχίδα.


Πελίας και Ιάσονας - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τρεις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:

1. Διαβάζω το κείμενο 6. Γνωρίζεις άλλους αστερισμούς που έχουν πάρει το όνομά τους από την ελληνική μυθολογία;
Τον αστερισμό της Μεγάλης και Μικρής Άρκτου, που πήρε το όνομα του
από την Καλλιστώ και τον γιο της τον Αρκάδα.
Τον αστερισμό του Λέοντος, που πήρε το όνομά του από το Λιοντάρι της Νεμέας.
Τον αστερισμό της Ανδρομέδας, που πήρε το όνομά του από την Ανδρομέδα, που ήταν η κόρη του Κηφέα και της Κασσιόπης.
Τον αστερισμό του Υδροχόου, που παριστάνει τον Γανυμήδη, τον ωραιότερο νέο της αρχαιότητας.

2. Σημειώνω στον χάρτη τα κυριότερα μέρη απ’ όπου πέρασε η Αργώ.
Η Αργοναυτική εκστρατεία- Ενότητα 4 - η Αργοναυτική εκστρατεία


3. Πού έχουμε ξαναμιλήσει για τον Τάλω; O Τάλως μοιάζει με τα σημερινά ρομπότ;
Τον Τάλω τον είδαμε πάλι στο μάθημα με τους Θεούς του Ολύμπου, στον μύθο της Ευρώπης. Ο Τάλως ήταν ένας χάλκινος γίγαντας που έμοιαζε με άνθρωπο, και για αυτόν τον λόγο μοιάζει και με τα σημερινά ρομπότ που έχουνε ανθρώπινη μορφή.


Η Αργοναυτική εκστρατεία- Ενότητα 4 - η Αργοναυτική εκστρατεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε πολύ, αν κατά την πλοήγησή σας συναντήσετε κάποια ανάρτηση που παρουσιάζει πρόβλημα, αφήστε σχόλιο ή στείλτε μας email.