Αρχική Για μας Επικοινωνία

Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2015

Πελίας και Ιάσονας - Ενότητα 4 - Η Αργοναυτική εκστρατεία

Πελίας και Ιάσονας - Ενότητα 4 - η Αργοναυτική εκστρατεία
Στο δεύτερο μάθημα, του τέταρτου κεφαλαίου του βιβλίου της ιστορίας της Γ' Δημοτικού, με τίτλο "Πελίας και Ιάσονας" θα μάθουμε για τον γιο του Αίσονα, τον Ιάσονα και για τον βασιλιά
Πελία.

Την εποχή των ηρώων και των μύθων, ο βασιλιάς της Ιωλκού, ο Αίσονας, έφτασε μια σκοτεινή νύχτα στο βουνό Πήλιο μαζί με τον Ιάσονα. Ο Ιάσονας ήταν ο γιος του Αίσονα και της Πολυμήδης, της θείας του Οδυσσέα. Ο αδερφός του Αίσονα, ο Πελίας, του είχε αρπάξει τον θρόνο, κι γι' αυτό  φοβόταν για τη ζωή του γιου του. Τον έφερε λοιπόν κρυφά στο Πήλιο στη σπηλιά του Κένταυρου Χείρωνα.

Ο Ιάσονας μεγάλωσε κοντά στον Κένταυρο Χείρωνα κι έγινε ένα πολύ έξυπνο και δυνατό παλικάρι. Όταν έγινε είκοσι χρονών, αποφάσισε να γυρίσει στην Ιωλκό, για να πάρει πίσω από τον Πελία τον θρόνο του πατέρα του.

Πηγαίνοντας προς την Ιωλκό, στην όχθη ενός ποταμού, του Άναυρου, συνάντησε μια γριούλα που τον παρακάλεσε να την περάσει απέναντι. Ήταν η θεά  Ήρα μεταμορφωμένη, που ήθελε να δοκιμάσει την καλοσύνη του. Πρόθυμα ο Ιάσονας την πήρε στους ώμους του. Προσπαθώντας όμως να περάσει το ποτάμι έχασε το ένα του σανδάλι κι έφτασε στην πόλη μονοσάνδαλος.

Ο θείος του όμως, ο Πελίας, είχε πάρει χρησμό από το μαντείο των Δελφών που του έλεγε: «να φοβάσαι τον μονοσάνδαλο»! Όταν λοιπόν είδε το παλικάρι με το ένα σανδάλι, κατάλαβε αμέσως ποιος ήταν και ταράχτηκε πολύ. Κι όταν ο Ιάσονας του ζήτησε τον θρόνο του πατέρα του, του είπε ότι θα του τον έδινε, αν του έφερνε από την Κολχίδα το χρυσόμαλλο δέρας. 

Ο Ιάσονας δέχτηκε κι αμέσως παρήγγειλε στον Άργο, που ήταν περίφημος τεχνίτης, να του φτιάξει ένα γερό καράβι με πενήντα κουπιά. Η Ήρα βοήθησε να φέρουν κορμούς πεύκων από το Πήλιο και με τη βοήθεια της Αθηνάς ο Άργος έφτιαξε ένα πολύ γερό καράβι. Η ίδια η Αθηνά κάρφωσε στην πλώρη του ένα κομμάτι ξύλο από την ιερή βελανιδιά του Δία στη Δωδώνη, που έδωσε ανθρώπινη μιλιά στο καράβι και μπορούσε να προφητεύει το μέλλον. Το καράβι ονομάστηκε Αργώ. Τον Ιάσονα ήρθαν να βοηθήσουν πενήντα ακόμη ήρωες απ’ όλη την Ελλάδα. Ανάμεσά τους ήταν ο Ηρακλής, ο Θησέας και ο περίφημος μουσικός, ο Ορφέας. Όλοι αυτοί ονομάστηκαν Αργοναύτες.

Ταξιδεύοντας για την Κολχίδα, οι Αργοναύτες σταμάτησαν στη Θράκη. Εκεί συνάντησαν τον μάντη Φινέα, που τους φανέρωσε ότι θα συναντούσαν στο ταξίδι τους τις Συμπληγάδες πέτρες και τους συμβούλεψε, πριν περάσουν ανάμεσά τους, ν’ αφήσουν πρώτα ένα περιστέρι να περάσει.

Αν περνούσε το περιστέρι, θα περνούσε και η Αργώ.

Στο κάτω μέρος της σελίδας υπάρχει βίντεο με την αφήγηση του μαθήματος. Για να δείτε το video με τα παραθέματα του μαθήματος, πατήστε ΕΔΩ

Στο μάθημα αυτό υπάρχουν τρεις ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε:

1. Ποιον άθλο ανέθεσε ο Πελίας στον Ιάσονα και γιατί;
Ο Πελίας ζήτησε από τον Ιάσονα να του φέρει από την Κολχίδα το χρυσόμαλλο δέρας, για να αποφύγει να δώσει στον Ιάσονα τον θρόνο, ελπίζοντας ότι δεν θα τα κατάφερνε.

2. Παρατηρώ την εικόνα 1 και αφηγούμαι πώς κατασκευάστηκε η Αργώ.
Στην εικόνα βλέπουμε τον Άργο και την Αθηνά να κατασκευάζουν την Αργώ. 
Το κείμενο λέει πως βοήθησε και η Ήρα κουβαλώντας κορμούς δέντρων, και πως η Αθηνά κάρφωσε στην πλώρη του πλοίου ένα κομμάτι ξύλο, από την ιερή βελανιδιά του Δία στη Δωδώνη.

3. Τι ήταν οι Συμπληγάδες πέτρες; Με βοηθάει το κείμενο 2.
Οι Συμπληγάδες πέτρες ήταν δύο τεράστιοι βράχοι, που όποτε περνούσε κάτι ανάμεσά τους, αυτοί έκλειναν και το κατέστρεφαν.Πελίας και Ιάσονας - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τρεις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:

1. Ζωγραφίζω ή φτιάχνω με χαρτοκοπτική τη δικιά μου Αργώ.

2. Γράφω από πού πήρε το όνομά της η Αργώ και οι Αργοναύτες.
Το όνομά της η Αργώ και οι Αργοναύτες, το πήραν από το όνομα αυτού που έφτιαξε το καράβι, τον Άργο.

3. Διαβάζω το κείμενο 3 και απαντώ. Από ποια σημεία του κειμένου φαίνεται η δύναμη της μουσικής; Συζητάμε το θέμα στην τάξη.
Η δύναμη της μουσικής φαίνεται πρώτων από εκεί που λέει πως κάθε φορά που ο Ορφέας έπαιζε την λύρα του η θάλασσα γαλήνευε, τα ζώα ημέρευαν και τα κλαδιά των δέντρων σάλευαν στον ρυθμό της μουσικής του και δεύτερων από εκεί που λέει πως η Περσεφόνη και ο Πλούτωνας μαγεμένοι από τη μουσική του δέχτηκαν να του δώσουν πίσω την Ευρυδίκη.


Πελίας και Ιάσονας - Ενότητα 4 - η Αργοναυτική εκστρατεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε πολύ, αν κατά την πλοήγησή σας συναντήσετε κάποια ανάρτηση που παρουσιάζει πρόβλημα, αφήστε σχόλιο ή στείλτε μας email.