Αρχική Για μας Επικοινωνία

Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Φρίξος, η Έλλη και το χρυσόμαλλο δέρας - Ενότητα 4 - Η Αργοναυτική εκστρατεία

Ο Φρίξος, η Έλλη και το χρυσόμαλλο δέρας - Ενότητα 4 - η Αργοναυτική εκστρατεία
Στο πρώτο μάθημα, του τέταρτου κεφαλαίου του βιβλίου της ιστορίας της Γ' Δημοτικού, με τίτλο "Ο Φρίξος, η Έλλη και το χρυσόμαλλο δέρας" θα μάθουμε τον βασιλιά Αθάμα και τα παιδιά
του τον Φρίξο και την Έλλη.

Στον Ορχομενό της Βοιωτίας ζούσε κάποτε ο βασιλιάς Αθάμας με τη γυναίκα του τη Νεφέλη και τα δυο τους παιδιά, τον Φρίξο και την Έλλη. Η Νεφέλη όμως πέθανε και ο Αθάμας παντρεύτηκε μια άλλη γυναίκα, την Ινώ, την κόρη του Κάδμου.

Η Ινώ μισούσε θανάσιμα τον Φρίξο και την Έλλη. Γι’ αυτό κάλεσε τις γυναίκες του Ορχομενού και τις έπεισε να ψήσουν το σιτάρι που θα έσπερναν οι άνδρες τους, γιατί τάχα έτσι θα είχαν καλύτερη σοδειά. Το ψημένο όμως σιτάρι δε φύτρωσε καθόλου και οι κάτοικοι του Ορχομενού εκείνη τη χρονιά πεινούσαν.

Ανήσυχος ο βασιλιάς έστειλε ανθρώπους στο μαντείο των Δελφών να ρωτήσουν γιατί δε φύτρωσε το σιτάρι. Η Ινώ όμως πλήρωσε τους απεσταλμένους του βασιλιά και τους έπεισε να πουν ψέματα στον Αθάμαντα. Του είπαν λοιπόν πως ο χρησμός που τους έδωσε η Πυθία έλεγε ότι, για να ξανακαρπίσει η γη του Ορχομενού, ο βασιλιάς έπρεπε να θυσιάσει στον βωμό του Δία τον γιο του, τον Φρίξο.

Ο Αθάμας αποφάσισε να υπακούσει και να θυσιάσει το παιδί του. Όταν όμως έβαλαν τον Φρίξο πάνω στον βωμό, η μητέρα του, η Νεφέλη, έστειλε ένα χρυσόμαλλο κριάρι, που πήρε στη ράχη του τον Φρίξο και την Έλλη και πέταξε μακριά προς την Ανατολή.

Το κριάρι πέρασε πετώντας πάνω από το Αιγαίο. Όταν όμως περνούσε τη στενή θάλασσα ανάμεσα στη Θράκη και στη Μικρά Ασία, η Έλλη ζαλίστηκε, δεν μπόρεσε να κρατηθεί στην ράχη του Κριού κι έτσι έπεσε και πνίγηκε. Από τότε η θάλασσα αυτή ονομάστηκε Ελλήσποντος. Ο Φρίξος ένιωσε βαθιά θλίψη για τον άτυχο χαμό της αδερφής του.

Ο Φρίξος συνέχισε το ταξίδι του, ώσπου έφτασε στην Κολχίδα. Εκεί θυσίασε το κριάρι στον Δία και το χρυσόμαλλο δέρμα του, ή δέρας, όπως λεγόταν, το χάρισε στον βασιλιά της Κολχίδας, τον Αιήτη, που τον φιλοξενούσε. Εκείνος το κρέμασε σε μια βελανιδιά, στο δάσος του θεού Άρη κι έβαλε έναν ακοίμητο δράκο να το φυλάει, ο οποίος δεν άφηνε κανέναν να περάσει. 

Το χρυσόμαλλο δέρας ήταν αργότερα ο στόχος της Αργοναυτικής Εκστρατείας.

Στο κάτω μέρος της σελίδας υπάρχει βίντεο με την αφήγηση του μαθήματος. Για να δείτε το video με τα παραθέματα του μαθήματος, πατήστε ΕΔΩ

Στο μάθημα αυτό υπάρχουν δύο ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε:

1. Βρίσκω στον χάρτη τον Ελλήσποντο. Από πού πήρε το όνομά του; Με βοηθάει η εικόνα 2.
Το όνομά του το πήρε από την Έλλη, που έπεσε από το κριάρι που τους μετέφερε, όταν ζαλίστηκε. 

2. Τι ήταν το χρυσόμαλλο δέρας;
Το χρυσόμαλλο δέρας ήταν το δέρμα του κριαριού που έσωσε τον Φρίξο και την Έλλη από την θυσία.


Ο Φρίξος, η Έλλη και το χρυσόμαλλο δέρας - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)


Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τρεις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:

1. Ο Ελλήσποντος πήρε το όνομά του από την Έλλη. Γνωρίζεις άλλες περιοχές της πατρίδας μας που έχουν πάρει το όνομά τους από μυθικά πρόσωπα;
Το Αιγαίο πέλαγος που πήρε το όνομά του από τον βασιλιά Αιγέα και την Ελλάδα που πήρε το όνομά της από τον Έλληνα, γιο του Δευκαλίωνα ή του Δία ή του Προμηθέα και της Πύρρας.

2. Θυμάσαι κάτι από τα προηγούμενα μαθήματα για το μαντείο των Δελφών και την Πυθία; Αν συναντούσες την Πυθία, τι θα ήθελες να τη ρωτήσεις;
Όταν ακόμα ήταν πολύ μικρός, ο Απόλλωνας πήγε στους Δελφούς, σκότωσε τον φοβερό δράκοντα Πύθωνα και τον έθαψε στη γη. Στο μέρος όπου τον έθαψε, οι άνθρωποι έφτιαξαν περίλαμπρο ναό για να τιμήσουν τον θεό. Μέσα σ’ αυτό τον ναό η ιέρεια Πυθία, καθισμένη πάνω στον ιερό τρίποδα και μασώντας φύλλα δάφνης, έδινε στους ανθρώπους χρησμούς, δηλαδή προφητείες και συμβουλές για το μέλλον. Αυτό ήταν το περίφημο μαντείο των Δελφών.
Αν συναντούσα την Πυθία, θα την ρωτούσα αν θα έχω του χρόνου την ίδια δασκάλα.

3. Διαβάζω το κείμενο 3 και απαντώ. Πώς λάτρευαν τους θεούς τους οι αρχαίοι; Σήμερα τι προσφέρουμε εμείς στον θεό και τους αγίους;
Στο μέρος που ζεις υπάρχουν παρόμοια έθιμα με αυτό της εικόνας;
Οι λάτρευαν του θεούς τους, θυσιάζοντας ζώα, και μαγειρεύοντάς τα σε πάνω σε βωμούς. 
Εμείς σήμερα δεν θυσιάζουμε ζώα, αλλά ανάβουμε κεριά, και προσφέρουμε τάματα.
Όχι στον τόπο μου δεν υπάρχει κάποιο έθιμο στο οποίο να θυσιάζουμε ζώα.

Ο Φρίξος, η Έλλη και το χρυσόμαλλο δέρας - Ενότητα 4 - η Αργοναυτική εκστρατεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε πολύ, αν κατά την πλοήγησή σας συναντήσετε κάποια ανάρτηση που παρουσιάζει πρόβλημα, αφήστε σχόλιο ή στείλτε μας email.