Αρχική Για μας Επικοινωνία

Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2015

O Προμηθέας, η Πανδώρα, ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα - Ενότητα 1 - Η Δημιουργία του Κόσμου

O Προμηθέας, η Πανδώρα, ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα - Η Δημιουργία του Κόσμου - Ενότητα 1
Στο τέταρτο μάθημα του βιβλίου της ιστορίας της Γ' Δημοτικού, με τίτλο "O Προμηθέας, η Πανδώρα, ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα" θα μάθουμε την ιστορία του Προμηθέα της Πανδώρας, του
Δευκαλίωνα και της Πύρρας.

Ο Δίας μοίρασε χαρίσματα σε όλους τους θεούς, μα για τους ανθρώπους δε νοιάστηκε και πολύ. Όμως ο Προμηθέας, που ήταν γιος του τιτάνα Ιαπετού και της Κλυμένης και είχε αδέλφια του τον Επιμηθέα, τον Άτλα και τον Μενοίτιο, επειδή αγαπούσε και λυπόταν τους ανθρώπους, ανέβηκε στον Όλυμπο, κι από το εργαστήρι του Ήφαιστου έκλεψε τη φωτιά, την έβαλε μέσα σ’ ένα κούφιο καλάμι και την έδωσε στους ανθρώπους. Και τους έμαθε με τη φωτιά να λιώνουν τα μέταλλα και να φτιάχνουν εργαλεία.

Ο Δίας όμως, θύμωσε πολύ με την πράξη αυτή του Προμηθέα, που τον πήγε σ’ ένα ψηλό βουνό, τον Καύκασο, και διέταξε να τον δέσουν πάνω σε έναν βράχο με χοντρές αλυσίδες, που του έφτιαξε ο Ήφαιστος. Και κάθε μέρα, έστελνε έναν αετό που του έτρωγε το συκώτι. Για τριάντα χρόνια έμεινε δεμένος ο Προμηθέας στον Καύκασο, ώσπου κάποτε πέρασε από κει ο Ηρακλής και τον ελευθέρωσε.

Αλλά ούτε και οι άνθρωποι γλίτωσαν απ’ τον θυμό του Δία, που σκέφτηκε να τους στείλει συμφορές, για να τους τιμωρήσει. Γι’ αυτό διέταξε τον Ήφαιστο να φτιάξει μια γυναίκα από χώμα και νερό και της έδωσε ζωή. Όλοι οι θεοί τής χάρισαν δώρα: η Αθηνά σοφία, η Αφροδίτη ομορφιά, ο Ερμής πονηριά κτλ. Την ονόμασαν Πανδώρα, επειδή έλαβε πολλά χαρίσματα και δώρα από τους θεούς. Στην συνέχεια ο Δίας την έστειλε στη γη, δίνοντάς της ένα πιθάρι, που εκεί μέσα είχε κλείσει όλες τις συμφορές.

Η Πανδώρα, αφού κατέβηκε στη γη, γεμάτη περιέργεια άνοιξε το πιθάρι, και τότε χύθηκαν έξω όλες οι συμφορές: το μίσος, η απάτη, ο πόλεμος, η πείνα, οι αρρώστιες. Στον πάτο όμως του πιθαριού ο Δίας είχε βάλει την Ελπίδα, που φώλιασε στις καρδιές των ανθρώπων, για να τους δίνει θάρρος και παρηγοριά να συνεχίζουν τη ζωή τους.

Αργότερα, που οι άνθρωποι έγιναν κακοί και ανυπάκουοι, ο Δίας έκανε κατακλυσμό, για να τους εξαφανίσει. Από τον κατακλυσμό γλίτωσε μόνο ο γιος του Προμηθέα, ο Δευκαλίωνας, και η γυναίκα του η Πύρρα, που έφτιαξαν μια κιβωτό και κλείστηκαν μέσα. Η κιβωτός σταμάτησε στην κορυφή του Παρνασσού. Ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα βγήκαν έξω και ζήτησαν από τον Δία να τους δώσει κι άλλους ανθρώπους, για να έχουν συντροφιά. Εκείνος τους συμβούλεψε να ρίχνουν πέτρες πίσω τους, αλλά να μη γυρίσουν να τις κοιτάξουν. Πράγματι, οι πέτρες που έριχνε ο Δευκαλίωνας γίνονταν άνδρες, ενώ οι πέτρες που έριχνε η Πύρρα γίνονταν γυναίκες. Η Πύρρα γέννησε ένα παιδί, τον Έλληνα. Από αυτόν καταγόμαστε όλοι εμείς οι Έλληνες.

Στο κάτω μέρος της σελίδας υπάρχει βίντεο με την αφήγηση του μαθήματος.

Στο μάθημα αυτό υπάρχουν τρεις ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε:

1. Γιατί νομίζεις ότι το δώρο του Προμηθέα (η φωτιά) ήταν πολύ σημαντικό για τον άνθρωπο; Πού θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει;
Το δώρο του Προμηθέα ήταν πολύ σημαντικό, καθώς με αυτό έμαθε τους ανθρώπους να λιώνουν τα μέταλλα και να φτιάχνουν εργαλεία. Επίσης με την φωτιά μπορούσαν οι άνθρωποι να ζεσταίνονται όταν έκανε κρύο και να μαγειρεύουν.

2. Διαβάζω το κείμενο 4 και απαντώ. Από πού πήρε το όνομά της η Πανδώρα; Τι εντύπωση προκάλεσε σε θεούς και ανθρώπους;
Η Πανδώρα ονομάστηκε έτσι, επειδή έλαβε πολλά χαρίσματα και δώρα από τους θεούς. Όταν την είδανε οι θεοί και οι άνθρωποι, έμειναν έκθαμβοι από την ομορφιά της.


3. Δείχνω στον χάρτη το βουνό που άραξε η κιβωτός του Δευκαλίωνα.
Η κιβωτός σταμάτησε στην κορυφή του Παρνασσού.


O Προμηθέας, η Πανδώρα, ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)


Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τρεις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:

1. Διαβάζω το κείμενο 2 και απαντώ: α) Ποια είναι η συμφορά που περιμένει τον Προμηθέα και ποια τους ανθρώπους;
Ο Δίας που είχε θυμώσει πολύ, πήγε τον Προμηθέα σ’ ένα ψηλό βουνό, τον Καύκασο, και διέταξε να τον δέσουν πάνω σε έναν βράχο με χοντρές αλυσίδες που του είχε φτιάξει ο Ήφαιστος. Και κάθε μέρα έστελνε έναν αετό που του έτρωγε το συκώτι. Ενώ για τους ανθρώπους, ο Δίας έστειλε πολλές συμφορές με την Πανδώρα.

β) Ποια στοιχεία του χαρακτήρα του Προμηθέα τονίζει ο Δίας;
Ο Δίας τονίζει ότι ο Προμηθέας έχει κοφτερό μυαλό επειδή μπόρεσε να τους ξεγελάσει.


2. Ο κατακλυσμός που έστειλε ο Δίας σου θυμίζει κάτι ανάλογο στο μάθημα των Θρησκευτικών;
Μας θυμίζει τον κατακλυσμό και την κιβωτό του Νώε.

3. Το κουτί της Πανδώρας, ένα παιχνίδι στην τάξη
Φτιάχνουμε ένα κουτί και το στολίζουμε όμορφα, ώστε να κινεί στον καθένα την περιέργεια να το ανοίξει. Ύστερα συζητάμε μεταξύ μας για τα κακά – συμφορές που βασανίζουν τον σημερινό άνθρωπο. Διαλέγουμε δέκα συμφορές και προσπαθούμε να τις «ζωντανέψουμε», ζωγραφίζοντας ή δουλεύοντας με τη χαρτοκοπτική (κόβουμε χαρτόνι σε σχήμα πουλιού, κολλάμε μάτια και φτερά και γράφουμε επάνω το όνομα της συμφοράς). Βάζουμε όλες τις συμφορές μέσα στο κουτί. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε την Ελπίδα. Κάθε παιδί διαλέγει μία από τις συμφορές και προτείνει μια ελπιδοφόρα λύση, που θα μας απαλλάξει απ’ αυτή.

O Προμηθέας, η Πανδώρα, ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα - Η Δημιουργία του Κόσμου - Ενότητα 1


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε πολύ, αν κατά την πλοήγησή σας συναντήσετε κάποια ανάρτηση που παρουσιάζει πρόβλημα, αφήστε σχόλιο ή στείλτε μας email.