Αρχική Για μας Επικοινωνία

Κυριακή, 30 Αυγούστου 2015

Ο Θησέας επιστρέφει στην Αθήνα - Ενότητα 3 - Ο Θησέας

Ο Θησέας επιστρέφει στην Αθήνα - Ενότητα 3 - ο Θησέας
Στο τρίτο μάθημα, του τρίτου κεφαλαίου του βιβλίου της ιστορίας της Γ' Δημοτικού, με τίτλο "Ο Θησέας επιστρέφει στην Αθήνα" θα μάθουμε για την επιστροφή του Θησέα στην Αθήνα, τη ζωή του και
το άδικο τέλος του.

Το ίδιο βράδυ ο Θησέας, μαζί με τους νέους της Αθήνας και την Αριάδνη, έφυγαν κρυφά με το πλοίο τους από την Κρήτη. Προηγουμένως όμως, είχαν φροντίσει να ανοίξουν τρύπες στα καράβια του Μίνωα, για να μην μπορούν να τους ακολουθήσουν.
Ταξίδεψαν χαρούμενοι μέχρι τη Νάξο, όπου βγήκαν σε μια ακρογιαλιά για να ξεκουραστούν. 

Τότε όμως, πέρασε από κει ο θεός Διόνυσος και μόλις είδε την Αριάδνη, θαμπώθηκε τόσο πολύ από την ομορφιά της, που την πήρε, για να την κάνει γυναίκα του. Ο Θησέας στενοχωρήθηκε πάρα πολύ που έχασε την Αριάδνη, αλλά μη μπορώντας να κάνει τίποτε άλλο, μπήκε στο πλοίο και συνέχισε το ταξίδι του για την Αθήνα.
Δυστυχώς όμως, κανείς δε θυμήθηκε την παραγγελία που είχε δώσει ο πατέρας του Θησέα, ο Αιγαίας, ότι αν γυρίσει νικητής απ' την Κρήτη να αλλάξει τα πανιά του πλοίου του, να κατεβάσει τα μαύρα πανιά που είχε φεύγοντας και να ανεβάσει λευκά.

Ο Αιγέας από το Σούνιο, κάθε μέρα κοίταζε τη θάλασσα, ελπίζοντας κάποια στιγμή να δει το πλοίο να επιστρέφει.
Όταν κάποια μέρα επιτέλους φάνηκε το πλοίο στον ορίζοντα, είδε τα μαύρα πανιά, πίστεψε ότι ο Θησέας είναι νεκρός, κι απ’ τη μεγάλη του λύπη έπεσε από τον βράχο στη θάλασσα και πνίγηκε. Η θάλασσα όπου έπεσε ονομάστηκε Αιγαίο πέλαγος.

Μετά τον θάνατο του Αιγέα, ο Θησέας έγινε βασιλιάς της Αθήνας και βασίλεψε για πολλά χρόνια με σοφία και δικαιοσύνη, ενώ κάποια στιγμή πήρε για γυναίκα του τη Φαίδρα, την αδερφή της Αριάδνης.
Κάποτε όμως ταξίδεψε μακριά, κι όταν γύρισε, είδε πως είχε χάσει τον θρόνο του.
Απογοητευμένος αποφάσισε να ζήσει την υπόλοιπη ζωή του στη Σκύρο, όπου είχε πατρικά κτήματα.

Όταν πήγε στη Σκύρο, τον υποδέχτηκε ο βασιλιάς Λυκομήδης και του πρότεινε να του δείξει ο ίδιος τα κτήματά του. Ο Θησέας, που τον νόμιζε φίλο του, πήγε μαζί του, αλλά εκείνος όμως τον έσπρωξε σ’ έναν γκρεμό και τον σκότωσε.
Τον έθαψαν στη Σκύρο, αλλά αργότερα οι Αθηναίοι έφεραν τα οστά του στην Αθήνα.

Στο κάτω μέρος της σελίδας υπάρχει βίντεο με την αφήγηση του μαθήματος. Για να δείτε το video με τα παραθέματα του μαθήματος, πατήστε ΕΔΩ

Στο μάθημα αυτό υπάρχουν δύο ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε: 

1. Από πού πήρε το όνομά του το Αιγαίο πέλαγος;
Το Αιγαίο πέλαγος ονομάστηκε έτσι χάρη στον Αιγέα, ο οποίος νομίζοντας πως ο Θησέας είχε πεθάνει, έπεσε στην θάλασσα και πνίγηκε.

2. Διαβάζω το κείμενο 2 και απαντώ. Γιατί ο Μίνωας δεν άφηνε τον Δαίδαλο να φύγει από την Κρήτη; Με ποιο τρόπο έφυγε τελικά;
Ο Μίνωας δεν άφηνε τον Δαίδαλο να φύγει από την Κρήτη γιατί φοβόταν μήπως έφτιαχνε για κάποιον άλλο βασιλιά καλύτερο παλάτι. Ο Δαίδαλος κατάφερε να φύγει φτιάχνοντας για αυτόν και τον γιο του φτερά, με τα οποία πέταξε μακρυά.


Ο Θησέας επιστρέφει στην Αθήνα - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)


Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τέσσερις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:

1. Διαβάζουμε το κείμενο 2 και συζητάμε στην τάξη για τις προσπάθειες του ανθρώπου να πετάξει.

2. Γιατί ο Θησέας ήταν ο πιο σημαντικός ήρωας της Αττικής;
Ο Θησέας ήταν ο πιο σημαντικό ήρωας της Αττικής, γιατί αυτός έσωσε τα παιδιά από τον Μινώταυρο σκοτώνοντας τον.

3. Το νήμα που έδωσε η Αριάδνη στον Θησέα λέγεται και μίτος της Αριάδνης. Σήμερα, όταν χρησιμοποιούμε τη φράση μίτος της Αριάδνης, τι εννοούμε; Υπογραμμίζω τη σωστή απάντηση.
α) την πατρίδα της Αριάδνης
β) τον μύθο της Αριάδνης
γ) τον τρόπο που οδηγεί στη λύση μιας δύσκολης υπόθεσης

4. Ζωγραφίζω μια εικόνα που μου έκανε εντύπωση από τον μύθο του Μινώταυρου.


Ο Θησέας επιστρέφει στην Αθήνα - Ενότητα 3 - ο ΘησέαςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε πολύ, αν κατά την πλοήγησή σας συναντήσετε κάποια ανάρτηση που παρουσιάζει πρόβλημα, αφήστε σχόλιο ή στείλτε μας email.