Αρχική Για μας Επικοινωνία

Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2015

Ο Θησέας σκοτώνει τον Μινώταυρο - Ενότητα 3 - Ο Θησέας

Ο Θησέας σκοτώνει τον Μινώταυρο - Ενότητα 3 - ο Θησέας
Στο δεύτερο μάθημα, του τρίτου κεφαλαίου του βιβλίου της ιστορίας της Γ' Δημοτικού, με τίτλο "Ο Θησέας σκοτώνει τον Μινώταυρο" θα μάθουμε για την απόφαση του Θησέα να πάει στην Κρήτη και να
σκοτώσει το Μινώταυρο.

Μερικά χρόνια πριν φτάσει ο Θησέας στην Αθήνα, οι Αθηναίοι γιόρταζαν τα Παναθήναια κάνοντας αγώνες, για να τιμήσουν την Αθηνά. Στους αγώνες αυτούς, πήρε μέρος κι ο Ανδρόγεως, γιος του Μίνωα, του βασιλιά της Κρήτης. Νίκησε σ’ όλα τ’ αγωνίσματα και γι’ αυτό κάποιοι Αθηναίοι από τη ζήλια τους τον σκότωσαν.

Όταν το έμαθε ο Μίνωας, ήρθε με πολλά καράβια και πολιόρκησε την Αθήνα. Νίκησε τους Αθηναίους και τους ανάγκασε να του πληρώνουν βαρύ φόρο. Κάθε εννέα χρόνια έπρεπε να του στέλνουν επτά νέες κι επτά νέους για να τους τρώει ο Μινώταυρος.

Ο Μινώταυρος ήταν ένα τέρας, με κεφάλι και ουρά ταύρου και σώμα ανθρώπινο. Ζούσε κλεισμένος στον λαβύρινθο, στο υπόγειο του παλατιού του Μίνωα, που τον είχε φτιάξει ο Αθηναίος Δαίδαλος. Είχε τόσους πολλούς διαδρόμους και δωμάτια, που κανένας ποτέ δεν είχε καταφέρει να βγει από εκεί μέσα.

Όταν έφτασε ο Θησέας στην Αθήνα, για τρίτη χρονιά οι Αθηναίοι έπρεπε να στείλουν τα παιδιά τους στην Κρήτη και σε όλη την πόλη ακούγονταν θρήνοι και κλάματα.
Μην μπορώντας να ανεχτεί την θυσία αυτή, ο Θησέας, αποφάσισε να πάρει τη θέση ενός από τους επτά νέους, με σκοπό να βρεθεί κοντά στο Μινώταυρο, για να τον σκοτώσει. 

Στο λιμάνι του Φαλήρου τούς αποχαιρέτησαν όλοι κλαίγοντας. Έβαλαν στο καράβι μαύρα πανιά, κι ο βασιλιάς Αιγέας τους παρακάλεσε, αν γύριζαν ζωντανοί, να βάλουν πανιά άσπρα.

Το καράβι με καπετάνιο τον Ναυσίθοο, έφτασε στην Κρήτη.
Εκεί ο Θησέας γνώρισε την κόρη του Μίνωα, την Αριάδνη. Εκείνη, θαμπωμένη από την ομορφιά του Θησέα τον ερωτεύτηκε και θέλησε να τον βοηθήσει. Γι’ αυτό του έδωσε ένα κουβάρι νήμα, «τον μίτο της Αριάδνης» όπως λέγεται από τότε, και τον συμβούλεψε να δέσει τη μια άκρη του στην είσοδο του λαβύρινθου και να το ξετυλίγει όσο προχωράει, ώστε αφού σκοτώσει το Μινώταυρο, να το ακολουθήσει προς τα πίσω και να βρει την έξοδο.

Ο Θησέας μπήκε με θάρρος στον λαβύρινθο κι έψαχνε τον Μινώταυρο, ξετυλίγοντας το κουβάρι. Κάποια στιγμή άκουσε το άγριο μουγκρητό του, κι όταν κατάφερε να το βρει, έδωσαν σκληρή μάχη. Τελικά, ο Θησέας σκότωσε το φοβερό τέρας με το σπαθί του και βγήκε απ’ τον λαβύρινθο μαζεύοντας το νήμα.

Στην είσοδο τον υποδέχτηκαν οι νέοι της Αθήνας με δάκρυα χαράς και ανακούφισης, που τους είχε σώσει τη ζωή.

Στο κάτω μέρος της σελίδας υπάρχει βίντεο με την αφήγηση του μαθήματος. Για να δείτε το video με τα παραθέματα του μαθήματος, πατήστε ΕΔΩ

Στο μάθημα αυτό υπάρχουν δύο ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε: 

1. Πώς κρίνεις την απόφαση του Θησέα να πάει στην Κρήτη;
Πιστεύω πως η απόφαση του Θησέα είναι πολύ γενναία, γιατί θέλει να σώσει τους ανθρώπους και δεν φοβάται τον τρομερό Μινώταυρο.

2. Με ποιο τρόπο η Αριάδνη βοήθησε τον Θησέα; Θα τα κατάφερνε ο Θησέας χωρίς τη βοήθειά της;
Η Αριάδνη έδωσε στον Θησέα ένα κουβάρι νήμα, το οποίο ο Θησέας έδεσε στην είσοδο του λαβύρινθου και το ξετύλιγε όσο προχωρούσε. Όταν ήτανε να βγει, ακολούθησε το νήμα και έφτασε στην έξοδο.
Ο Θησέας χωρίς την βοήθεια της Αριάδνης θα κατάφερνε να σκοτώσει τον Μινώταυρο, δεν ξέρουμε όμως εάν θα κατάφερνε να βγει από τον λαβύρινθο.


Ο Θησέας σκοτώνει τον Μινώταυρο - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)


Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν δύο ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:

1. Σχεδιάζω τον δρόμο που θα ακολουθήσει ο Θησέας, για να βρει και να σκοτώσει τον
Μινώταυρο.

2. Παρατηρώ την εικόνα 4 και προσπαθώ να αναπαραστήσω τις κινήσεις των προσώπων. Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούμε ανάλογες κινήσεις σήμερα;
Ο Θησέας κάνει μία χειραψία με τον πατέρα του, ενώ η μητέρα του τον χαϊδεύει στο πιγούνι. Χειραψία σήμερα κάνουμε όταν γνωρίζουμε κάποιον ή όταν τον αποχαιρετάμε. 
Χαϊδεύουμε στο πιγούνι κάποιον που αγαπάμε και θέλουμε να του δείξουμε την αγάπη μας.


Ο Θησέας σκοτώνει τον Μινώταυρο - Ενότητα 3 - ο Θησέας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε πολύ, αν κατά την πλοήγησή σας συναντήσετε κάποια ανάρτηση που παρουσιάζει πρόβλημα, αφήστε σχόλιο ή στείλτε μας email.