Αρχική Για μας Επικοινωνία

Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2015

Θησέας, το βασιλόπουλο της Τροιζήνας - Ενότητα 3 - Ο Θησέας

Θησέας, το βασιλόπουλο της Τροιζήνας - Ενότητα 3 - ο Θησέας
Στο πρώτο μάθημα, του τρίτου κεφαλαίου του βιβλίου της ιστορίας της Γ' Δημοτικού, με τίτλο "Θησέας, το βασιλόπουλο της Τροιζήνας" θα μάθουμε για την γέννηση και το ταξίδι του Θησέα προς την
Αθήνα.

Ο Αιγέας, ο βασιλιάς της Αθήνας, δεν μπορούσε να κάνει παιδιά και για αυτό επισκέφτηκε το μαντείο των Δελφών. Εκεί, του δώσανε έναν δυσνόητο χρησμό, και καθώς γυρνούσε στην Αθήνα σκέφθηκε να περάσει από τον φίλο του βασιλιά της Τροιζήνας Πιτθέα, για να τον βοηθήσει με τον χρησμό, ο οποίος και τον φιλοξένησε.

Εκεί γνώρισε την κόρη του βασιλιά Πιτθέα, την Αίθρα. Ο Πιτθέας, μέθησε τον Αιγέα και τον έβαλε να κοιμηθεί με την κόρη του, αποσκοπώντας έτσι να γίνει παππούς του διαδόχου του αθηναϊκού θρόνου.
 Από αυτούς τους δυο γεννήθηκε ο Θησέας. Ενώ η Αίθρα ήταν ακόμη έγκυος, ο Αιγέας χρειάστηκε να γυρίσει στην Αθήνα. Πριν φύγει, έκρυψε το σπαθί και τα χρυσά σανδάλια του κάτω από έναν μεγάλο βράχο, δίπλα στον ναό του Δία και είπε στην Αίθρα: «Αν το παιδί που θα γεννήσεις είναι αγόρι, όταν θα μεγαλώσει και θα μπορέσει να σηκώσει τον βράχο, να πάρει το σπαθί και τα σανδάλια μου και να έρθει στην Αθήνα».

Όταν ο Θησέας μεγάλωσε, η Αίθρα του έδειξε τον βράχο, εκείνος τον σήκωσε, και αφού πήρε τα δώρα του πατέρα του, κατευθύνθηκε προς την Αθήνα. Δε θέλησε όμως να πάει με καράβι. Προτίμησε τον δρόμο της στεριάς που ήταν γεμάτος κινδύνους.

Πράγματι, κοντά στην Επίδαυρο συνάντησε τον Περιφήτη, γνωστό και ως «Κορυνήτη» από το σιδερένιο ρόπαλο που χρησιμοποιούσε για να σκοτώνει τους διαβάτες. Ο Θησέας κατόρθωσε να του το αρπάξει και να τον σκοτώσει με αυτό.

Στη συνέχεια, στον Ισθμό της Κορίνθου, συνάντησε τον Σίνη τον «Πιτυοκάμπτη» (= αυτόν που λυγίζει τα πεύκα) ο οποίος έσχιζε στα δύο τα θύματά του δένοντάς τα ανάμεσα σε δύο λυγισμένα πεύκα. Ο Θησέας τον θανάτωσε με τον ίδιο τρόπο.

Όχι πολύ μακριά από τον Ισθμό, στην Κρομμυώνα (Άγιοι Θεόδωροι), ο Θησέας σκότωσε την άγρια γουρούνα Φαία, η οποία έκανε μεγάλες καταστροφές στην περιοχή.

Στις Σκιρωνίδες Πέτρες, τη σημερινή Κακιά Σκάλα, αντιμετώπισε τον ομώνυμο ληστή, τον Σκίρωνα, που ανάγκαζε τους περαστικούς να του πλένουν τα πόδια, οπότε καθώς εκείνοι ήταν σκυμμένοι τους κλοτσούσε και τους έριχνε στον γκρεμό, όπου τους έτρωγε μία τεράστια χελώνα. Ο Θησέας τον έριξε στον γκρεμό.

Προχωρώντας στην Ελευσίνα, ο ήρωας πάλεψε με τον Κερκύονα, που σκότωνε τους διαβάτες πνίγοντάς τους με ένα ισχυρό εναγκαλισμό, και τον θανάτωσε χτυπώντας το κεφάλι του στη γη.
Τέλος, στον Κηφισό στην Ιερά Οδό (κοντά στο σημερινό Δαφνί), εξόντωσε και τον Πολυπήμονα, τον πατέρα του Σίνη, γνωστότερο ως «Προκρούστη» επειδή εξαπατούσε τους ταξιδιώτες και τους παρέσυρε στο σπίτι του, όπου τους εξάρθρωνε τα πόδια ή τους τα έκοβε με πριόνι για να τους «ταιριάξει» στο κρεβάτι του.

Μετά από όλα αυτά, ο Θησέας δέχθηκε κάθαρση από τους γιους του Φυτάλου στα νερά του Κηφισού για τις δολοφονίες όλων των ληστών, ώστε να αντικρύσει για πρώτη φορά τον πατέρα του ως εξαγνισμένος ήρωας. 
Οι άνθρωποι μπορούσαν να ταξιδεύουν πια ελεύθερα.

Όταν έφτασε τελικά στην Αθήνα, ο Αιγέας, τον γνώρισε αμέσως βλέποντας το σπαθί και τα σανδάλια του και τον υποδέχτηκε με χαρά και ανακούφιση.


Στο κάτω μέρος της σελίδας υπάρχει βίντεο με την αφήγηση του μαθήματος. Για να δείτε το video με τα παραθέματα του μαθήματος, πατήστε ΕΔΩ

Στο μάθημα αυτό υπάρχουν δύο ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε: 

1. Δείχνω στον χάρτη την πορεία του Θησέα από την Τροιζήνα στην Αθήνα.
 Ο Θησέας ενώ θα μπορούσε να πάει από την θάλασσα, προτίμησε να πάει από την στεριά. Έτσι πέρασε από τον ισθμό της Κορίνθου και από εκεί κατευθύνθηκε προς την Αθήνα.

2. Διαβάζω το κείμενο 2 και απαντώ. Ποια κατορθώματα έκανε ο Θησέας μέχρι να φτάσει στην Αθήνα;
Ο Θησέας νίκησε τον ληστή Περιφήτη, σκότωσε τον Σίνη, τη Φαιά, έριξε τον Σκίρωνα στη θάλασσα και τέλος σκότωσε τον Προκρούστη.


Θησέας, το βασιλόπουλο της Τροιζήνας - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)


Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν δύο ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:

1. Τι νομίζεις πως σκέφτονται η Αίθρα και ο Θησέας στην παρακάτω εικόνα;
Αίθρα: Μακάρι να μπορέσει να σηκώσει τον βράχο και να πάρει τα δώρα του πατέρα του!
Θησέας: Πρέπει να καταφέρω να  σηκώσω τον βράχο,  για να κάνω την μητέρα μου περήφανη!

2. Παρατηρώ με προσοχή την εικόνα και προσπαθώ να αναγνωρίσω κάποια από τα κατορθώματα του Θησέα.
Αναγνωρίζω τον Θησέα που προσπαθεί να σκοτώσει τον Προκρούστη, να σκοτώνει τη Φαία το αγριογούρουνο, να σκοτώνει τον Σίνη, και τέλος να σκοτώνει τον Μινώταυρο.


Θησέας, το βασιλόπουλο της Τροιζήνας - Ενότητα 3 - ο Θησέας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε πολύ, αν κατά την πλοήγησή σας συναντήσετε κάποια ανάρτηση που παρουσιάζει πρόβλημα, αφήστε σχόλιο ή στείλτε μας email.