Αρχική Για μας Επικοινωνία

Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2015

Το τέλος του Ηρακλή - Ενότητα 2 - Ο Ηρακλής

Το τέλος του Ηρακλή - Ενότητα 2 - ο Ηρακλής
Στο έβδομο μάθημα, του δεύτερου κεφαλαίου του βιβλίου της ιστορίας της Γ' Δημοτικού, με τίτλο "Το τέλος του Ηρακλή" θα μάθουμε για το άδοξο τέλος της ζωής, του Ηρακλή.

Όταν ο Ηρακλής είχε κατεβεί στον Άδη για τον Κέρβερο, είχε συναντήσει το Μελέαγρο, γιο του Οινέα, βασιλιά των Αιτωλών, που του ζήτησε να παντρευτεί την αδελφή του την Δηιάνειρα. Πραγματικά ο Ηρακλής, αφού είχε τελειώσει όλους τους άθλους του πήγε να βρει τη Δηιάνειρα και την παντρεύτηκε.

Μια μέρα που πήγαν να περάσουν τον Εύηνο ποταμό, συνάντησαν τον Κένταυρο Νέσσο. Ο Νέσσος πήρε στη ράχη του τη Δηιάνειρα, για να την περάσει απέναντι, αλλά θέλησε να την πάρει δική του κι άρχισε να τρέχει. Τότε ο Ηρακλής τον χτύπησε με ένα από τα δηλητηριασμένα βέλη του.
Πριν ξεψυχήσει ο Νέσσος, είπε στη Δηιάνειρα να μαζέψει λίγο από το αίμα του και ν' αλείψει μ’ αυτό τον χιτώνα του Ηρακλή, αν θέλει να την αγαπάει για πάντα.

Έτσι, κάποτε που ο Ηρακλής ζήτησε έναν καθαρό χιτώνα από τη Δηιάνειρα, για να τον φορέσει και να κάνει θυσία στον Δία, εκείνη τον άλειψε με το δηλητήριο του Νέσσου και του τον έδωσε.
Ο Ηρακλής τον φόρεσε κι ο χιτώνας κόλλησε πάνω του. Αμέσως άρχισε να νιώθει αβάσταχτους πόνους και κατάλαβε ότι έφτασε το τέλος του.

Ανέβηκε στο βουνό Οίτη της Φθιώτιδας, έφτιαξε έναν σωρό από ξύλα, ξάπλωσε πάνω του και ζήτησε ν’ ανάψουν τη φωτιά.
Κανείς όμως δεν δεχόταν να το κάνει, παρά μόνο ο Φιλοκτήτης, που περνούσε από κει. Άναψε τη φωτιά, κι ο Ηρακλής για να τον ευχαριστήσει, του χάρισε τα δηλητηριασμένα βέλη του.

Ξαφνικά άρχισε ν’ αστράφτει και να βροντά. Ένα σύννεφο κατέβηκε, πήρε τον Ηρακλή και τον ανέβασε στον Όλυμπο.
Εκεί συμφιλιώθηκε με την Ήρα κι έζησε για πάντα με τους θεούς του Ολύμπου.

Στο κάτω μέρος της σελίδας υπάρχει βίντεο με την αφήγηση του μαθήματος. Για να δείτε το video με τα παραθέματα του μαθήματος, πατήστε ΕΔΩ

Στο μάθημα αυτό υπάρχουν τρεις ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε: 

1. Ποιο ήταν το τέλος του Ηρακλή; Πώς φαντάζεσαι ότι τον υποδέχτηκαν οι θεοί στον Όλυμπο;
Ο Ηρακλής, χωρίς να το ξέρει, φόρεσε τον δηλητηριασμένο με το αίμα του Κένταυρου Νέσσου χιτώνα, που του έδωσε η γυναίκα του η Δηιάνειρα, πιστεύοντας ότι θα την αγαπάει για πάντα. Αμέσως άρχισε να πονάει πάρα πολύ και ο χιτώνας δεν έβγαινε, είχε κολλήσει επάνω του.
Καταλαβαίνοντας ότι είχε έρθει το τέλος του, ανέβηκε στο βουνό Οίτη και αφού μάζεψε ένα σωρό με ξύλα, ξάπλωσε πάνω και ζήτησε να ανάψουν φωτιά.
Ο Φιλοκτήτης ήταν ο μόνος που δέχτηκε να ανάψει τη φωτιά και τότε ένα σύννεφο πήρε τον Ηρακλή και τον ανέβασε στον Όλυμπο.
Στον Όλυμπο, οι θεοί τον υποδέχτηκαν με χαρά, γιατί τον θαύμαζαν για τις πολλές αρετές και την καλοσύνη του.

2. Διαβάζω το κείμενο 3 και απαντώ. Πώς ο Ηρακλής συμφιλιώθηκε με την Ήρα;
Όταν ο Ηρακλής ανέβηκε στον Όλυμπο, συμφιλιώθηκε με την Ήρα, γιατί κι αυτή είχε καταλάβει πόσο άξιος και καλός ήταν, αφού είχε βγει νικητής σε τόσες δοκιμασίες που τον είχε βάλει. Μάλιστα πρέπει να τον εκτιμούσε πολύ, αφού του έδωσε για γυναίκα του την κόρη της Ήβη.

3. Παρατηρώ με προσοχή τον χάρτη με τις περιοχές απ’ όπου πέρασε ο Ηρακλής. Τι συμπεραίνω;
Ο Ηρακλής πέρασε από πάρα πολλά μέρη και πόλεις στην Πελοπόννησο, κάνοντας τους άθλους, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα και τον κόσμο.
Έτσι συμπεραίνουμε ότι πρέπει να είχε γίνει διάσημος, και η φήμη και οι άθλοι του πρέπει να είχαν γίνει γνωστοί σε όλο τον κόσμο.Το τέλος του Ηρακλή - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)


Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τέσσερις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:

1. Τι θα ήθελες να κάνει για σένα ο Ηρακλής; Τι θα ήθελες να κάνει για το καλό όλων των ανθρώπων;
Για μένα, θα ήθελα να βοηθήσει για να φτιάξουμε ένα μεγαλύτερο σχολείο, που να έχει πολλά παιχνίδια στην αυλή, για να παίζω με τις φίλες μου.

Για όλους τους ανθρώπους, θα ήθελα να πιάσει όλους τους κακούς και να τους κλείσει στη φυλακή, για να μην φοβούνται οι άνθρωποι να κάνουν βόλτες στους δρόμους.

2. Ποιος είναι ο δικός σου ήρωας; Να τον περιγράψεις και να πεις σε τι θα ήθελες να του μοιάσεις.
Ο δικός μου αγαπημένος ήρωας είναι ο Οδυσσέας, γιατί είναι όμορφος και πολύ δυνατός. Θα ήθελα να είμαι σαν αυτόν, να ταξιδεύω στον κόσμο και να νικάω τους κακούς.

3. Γιατί πολλοί βασιλιάδες έκοψαν νομίσματα και έφτιαξαν αγάλματα που τους παρίσταναν σαν τον Ηρακλή;
Επειδή οι βασιλιάδες ήθελαν να είναι δυνατοί και γενναίοι, σαν τον Ηρακλή και για να του μοιάσουν. Ένας από τους πιο γνωστούς βασιλιάδες που θαύμαζε τον Ηρακλή, ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος.

4. Γιατί νομίζεις ότι μια σύγχρονη βιομηχανία τσιμέντων έχει το όνομα «Ηρακλής»;
Η σύγχρονη βιομηχανία τσιμέντων έχει το όνομα Ηρακλής, γιατί θέλει να δείξει πως τα τσιμέντα της είναι πολύ δυνατά και γερά σαν τον ίδιο τον Ηρακλή.


Το τέλος του Ηρακλή - Ενότητα 2 - ο Ηρακλής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε πολύ, αν κατά την πλοήγησή σας συναντήσετε κάποια ανάρτηση που παρουσιάζει πρόβλημα, αφήστε σχόλιο ή στείλτε μας email.