Αρχική Για μας Επικοινωνία

Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2015

Ο Κέρβερος του Άδη και τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων - Ενότητα 2 - Ο Ηρακλής

 Ο Κέρβερος του Άδη και τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων - Ενότητα 2 - ο Ηρακλής
Στο έκτο μάθημα, του δεύτερου κεφαλαίου του βιβλίου της ιστορίας της Γ' Δημοτικού, με τίτλο " Ο Κέρβερος του Άδη και τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων " θα μάθουμε για τον δωδέκατο άθλο του Ηρακλή
που ήταν να αιχμαλωτίσει τον Κέρβερο που φύλαγε της πύλες του κάτω κόσμου και να τον πάει στον Ευρυσθέα και για τον ενδέκατο άθλο που ήταν να μαζέψει τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων.

Στη γη ο Ηρακλής ήταν ανίκητος. Γι’ αυτό ο Ευρυσθέας αποφάσισε να στείλει τον Ηρακλή στον Κάτω Κόσμο για να του φέρει τον Κέρβερο, ένα φοβερό σκυλί με τρία κεφάλια, που φύλαγε την είσοδο του Άδη. Πήγε στον Άδη και, αφού πήρε την άδεια του Πλούτωνα και της Περσεφόνης, πάλεψε με τον Κέρβερο, τον νίκησε, τον έδεσε και ύστερα τον έφερε στις Μυκήνες.
Όταν τον αντίκρισε, ο Ευρυσθέας τρόμαξε πολύ και κρύφτηκε μέσα στο πιθάρι. Ο Ηρακλής γύρισε τον Κέρβερο στον Άδη, όπως είχε υποσχεθεί στον Πλούτωνα, και μετά ο Ευρυσθέας τού ζήτησε να κάνει έναν τελευταίο άθλο. Ήθελε να του φέρει τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων.

Ο κήπος των Εσπερίδων βρισκόταν στην άκρη της γης, πέρα από τον Ωκεανό, κοντά στο σημερινό Γιβραλτάρ. Εκεί υπήρχε το δέντρο που έκανε τα χρυσά μήλα. Όποιος έτρωγε ένα από τα μήλα έμενε για πάντα νέος. Οι φύλακες του κήπου ήταν οι νύμφες Εσπερίδες κι ένας ακοίμητος δράκος. Εκεί κοντά βρισκόταν κι ο τιτάνας Άτλαντας, που κρατούσε τον Ουρανό στη ράχη του.

Ο Ηρακλής ταξίδεψε πολύ για να φτάσει εκεί. Πέρασε από πολλές χώρες. Πέρασε κι από τον Καύκασο, όπου ελευθέρωσε τον Προμηθέα, ο οποίος για να τον ευχαριστήσει, του έδειξε τον δρόμο για να φτάσει στον κήπο των Εσπερίδων. Τον συμβούλεψε να στείλει τον Άτλαντα να πάρει τα χρυσά μήλα. Ο Ηρακλής βρήκε τον Άτλαντα κι εκείνος δέχτηκε να πάει στον κήπο των Εσπερίδων. Ο Ηρακλής όμως αναγκάστηκε να κρατήσει ο ίδιος τον ουρανό στη ράχη του, ώσπου να γυρίσει.

Ο Άτλαντας με τη βοήθεια των Εσπερίδων, που έφτιαξαν ένα μαγικό ποτό και κοίμισαν τον δράκο, πήρε τα χρυσά μήλα. Επιστρέφοντας στον Ηρακλή δεν ήθελε να ξαναπάρει τον Ουρανό στη ράχη του και για να τον ξεγελάσει είπε ότι θα πήγαινε ο ίδιος τα μήλα στον Ευρυσθέα. Ο Ηρακλής έκανε πως συμφώνησε να κρατήσει τον ουρανό στην ράχη του μέχρι να γυρίσει ο Άτλαντας, όμως τον παρακάλεσε να τον βοηθήσει να βάλει ένα μαξιλάρι στη ράχη του, για να τον κρατάει καλύτερα. Ο Άτλαντας πλησίασε να τον βοηθήσει κι ο Ηρακλής με μια γρήγορη κίνηση έριξε τον Ουρανό στη ράχη του Άτλαντα, πήρε τα χρυσά μήλα και γύρισε στις Μυκήνες.

Καταφέρνοντας και αυτό τον άθλο, επιτέλους ήταν ελεύθερος.

Στο κάτω μέρος της σελίδας υπάρχει βίντεο με την αφήγηση του μαθήματος. Για να δείτε το video με τα παραθέματα του μαθήματος, πατήστε ΕΔΩ

Στο μάθημα αυτό υπάρχουν τρεις ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε: 

1. Τι ήταν ο Κέρβερος; Να τον περιγράψεις παρατηρώντας με προσοχή την εικόνα 1. Σήμερα, όταν λέμε κάποιον «κέρβερο», τι εννοούμε;
Ο Κέρβερος ήταν ένα τεράστιο σκυλί με ένα σώμα,τρία κεφάλια και πολλά φίδια. Όταν σήμερα λέμε κάποιον κέρβερο, εννοούμε πως είναι ένας πολύ καλός φύλακας.  

2. Διαβάζω το κείμενο 2 και απαντώ. Ποιοι βοήθησαν τον Ηρακλή να πιάσει τον Κέρβερο;
Τον Ηρακλή τον βοήθησαν δύο θεοί. Ο Ερμής, και η γλαυκομάτα κόρη δηλαδή η Αθηνά.

3. Διαβάζω το κείμενο 4 και παρατηρώ την εικόνα 3. Ποια από τις δυο αυτές πηγές συμφωνεί με όσα έμαθες στο σημερινό μάθημα;
Η εικόνα συμφωνεί με το σημερινό μάθημα και όχι η πηγή, γιατί δεν πήγε ο ίδιος ο Ηρακλής να πάρει τα μήλα, αλλά έστειλε τον Άτλαντα.


 Ο Κέρβερος του Άδη και τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)


Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τέσσερις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:

1. Σήμερα υπάρχουν κάποια φρούτα που το όνομά τους να σου θυμίζει τον κήπο των Εσπερίδων;
Τα φρούτα που μου θυμίζουν τον κήπο το Εσπερίδων είναι τα Εσπεριδοειδή, για παράδειγμα τα πορτοκάλια και τα λεμόνια.

2. Γράφω έναν μικρό διάλογο ανάμεσα στον Ηρακλή και στον Άτλαντα, όπως τον φαντάζομαι.
Ηρακλής: Μπορείς να μπεις στον κήπο και να μου φέρεις λίγα μήλα;
Άτλαντας: Βεβαίως, αν όμως κρατήσεις λίγο τον ουρανό για μένα.

3. Ο κήπος των Εσπερίδων βρισκόταν κοντά στο σημερινό Γιβραλτάρ. Παρατηρώ τον χάρτη και απαντώ. Γιατί στα παλιά χρόνια οι άνθρωποι πίστευαν ότι στο Γιβραλτάρ βρισκόταν το τέλος του κόσμου; Σήμερα τι ξέρουμε;
Τα παλιά χρόνια, οι άνθρωποι πίστευαν πως στο Γιβραλτάρ ήταν το τέλος του κόσμου, γιατί μετά από εκεί έβλεπαν μόνο θάλασσα και δεν ήξεραν πως πολύ μακρυά υπήρχε κι άλλη ήπειρος, η Αμερική.
Σήμερα ξέρουμε πως η γη είναι στρογγυλή, πως μετά το Γιβραλτάρ ο κόσμος συνεχίζεται και πως εκεί ενώνονται δύο θάλασσες, η Μεσόγειος με τον Ατλαντικό ωκεανό.

4. Μπορείς να αναφέρεις ένα παράδειγμα το οποίο να αποδεικνύει τις πληροφορίες που μας δίνει η παρακάτω πηγή; Θα σε βοηθήσει το κείμενο 5.
 Ο Ηρακλής σκότωσε τον κακό βασιλιά της Αιγύπτου, τον Βούσιρη, ο οποίος θυσίαζε στους θεούς όποιον ξένο ερχόταν στην χώρα του.


 Ο Κέρβερος του Άδη και τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων - Ενότητα 2 - ο Ηρακλής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε πολύ, αν κατά την πλοήγησή σας συναντήσετε κάποια ανάρτηση που παρουσιάζει πρόβλημα, αφήστε σχόλιο ή στείλτε μας email.