Αρχική Για μας Επικοινωνία

Σάββατο, 22 Αυγούστου 2015

Το ελάφι με τα χρυσά κέρατα, οι Στυμφαλίδες όρνιθες, οι στάβλοι του Αυγεία - Ενότητα 2 - Ο Ηρακλής

Το ελάφι με τα χρυσά κέρατα, οι Στυμφαλίδες όρνιθες, οι στάβλοι του Αυγεία - Ενότητα 2 - ο Ηρακλής
Στο τέταρτο μάθημα του δεύτερου κεφαλαίου, του βιβλίου της ιστορίας της Γ' Δημοτικού, με τίτλο " Το ελάφι με τα χρυσά κέρατα, οι Στυμφαλίδες όρνιθες, οι στάβλοι του Αυγεία" θα μάθουμε για τον
τρίτο άθλο του Ηρακλή που ήταν να πιάσει ζωντανό το ελάφι της Κερύνειας, τον έκτο άθλο που ήτανε να σκοτώσει με τα βέλη του τις Στυμφαλίδες όρνιθες, και τον πέμπτο άθλο του που ήταν να καθαρίσει τους πολύ βρόμικους στάβλους του Αυγεία.

Σ’ ένα βουνό της Πελοποννήσου ζούσε το ιερό ελάφι της θεάς Άρτεμης. Είχε χρυσά κέρατα, χάλκινες οπλές και κανείς δεν το έφτανε στο τρέξιμο. Ο Ευρυσθέας διέταξε τον Ηρακλή να φέρει το ελάφι αυτό ζωντανό στις Μυκήνες. Έναν ολόκληρο χρόνο το κυνηγούσε ο Ηρακλής στα βουνά και στα δάση χωρίς αποτέλεσμα. Μια μέρα το ελάφι μπήκε στον ποταμό Λάδωνα, για να περάσει απέναντι. Τότε ο Ηρακλής το χτύπησε ελαφρά με ένα βέλος στο πόδι. Μετά το σήκωσε στους ώμους του και το πήγε στις Μυκήνες. Αφού το έδειξε στον Ευρυσθέα, το άφησε ελεύθερο, όπως είχε υποσχεθεί στη θεά Άρτεμη.

Μετά ο Ηρακλής πήγε στη λίμνη Στυμφαλία της Κορινθίας. Εκεί ζούσαν οι Στυμφαλίδες όρνιθες, που ήταν μεγάλα πουλιά, με σιδερένια ράμφη και φτερά, και τρέφονταν με ανθρώπινο κρέας. Φτάνοντας, άρχισε να χτυπά δυο χάλκινα κρόταλα, σφυρηλατημένα στο εργαστήρι του Ηφαίστου, που του είχε χαρίσει η θεά Αθηνά. Ο Ηρακλής τα κροτάλισε  από ένα ύψωμα δίπλα στη λίμνη, και τα πουλιά βγήκαν από τα καλάμια της λίμνης όπου κρύβονταν και πέταξαν τρομαγμένα.
Τότε ο Ηρακλής με τα βέλη του σκότωσε πολλά. Όσα γλίτωσαν έφυγαν μακριά και δεν ξαναφάνηκαν.

Αργότερα, ο Ευρυσθέας τον έστειλε να καθαρίσει τους στάβλους του βασιλιά Αυγεία σε μια μέρα. Ο Αυγείας ζούσε στην Ήλιδα κι είχε αμέτρητα κοπάδια που του τα είχε χαρίσει ο πατέρας του, ο Ήλιος. Τα ζώα ήταν πάρα πολλά (3000 στον αριθμό) και οι βοσκοί του δεν προλάβαιναν να καθαρίζουν τους στάβλους. Είχαν μαζευτεί λοιπόν πολλοί σωροί από κοπριά που μύριζαν πολύ άσχημα. Ο Ηρακλής έσκαψε δύο βαθιά χαντάκια, που περνούσαν μέσα από τους στάβλους κι έφταναν μέχρι τους ποταμούς Αλφειό και Πηνειό. Έστρεψε μετά το ρεύμα των ποταμών μέσα στα χαντάκια. Τα ορμητικά νερά μπήκαν στους στάβλους, παρέσυραν την κοπριά και την πήγαν στη θάλασσα. Έτσι, ο Ηρακλής καθάρισε τους στάβλους του Αυγεία σε μια μόνο μέρα.


Στο κάτω μέρος της σελίδας υπάρχει βίντεο με την αφήγηση του μαθήματος. Για να δείτε το video με τα παραθέματα του μαθήματος, πατήστε ΕΔΩ

Στο μάθημα αυτό υπάρχουν τρεις ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε: 

1. Διαβάζω το κείμενο 2 και απαντώ. Με ποιο τρόπο ο Ηρακλής έπιασε το χρυσοκέρατο ελάφι;
Ο Ηρακλής κατάφερε να πιάσει το ελάφι χωρίς βία και κινδύνους, παρά μόνο με την εξυπνάδα του. 

2. Διαβάζουμε το κείμενο 5 και συζητάμε στην τάξη για τις προσπάθειες των ανθρώπων να χρησιμοποιήσουν τα νερά των ποταμών για το καλό τους.

3. Διαβάζω το κείμενο 7 και απαντώ. Ποια ήταν η σχέση του Ηρακλή με τους Ολυμπιακούς αγώνες; Ποιους άλλους αγώνες είδαμε ότι καθιέρωσε;
Ο Ηρακλής ήταν αυτός που διοργάνωσε τους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες, στην Ολυμπία, προς τιμή του πατέρα του του Δία, για να θυμούνται οι άνθρωποι την νίκη του κατά του Αυγεία. Μάλιστα ήταν αυτός που στεφάνωσε τους νικητές στους πρώτους αγώνες, και που όρισε να γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια, με την ελπίδα να καταφέρουν οι Έλληνες να γίνουν φίλοι μεταξύ τους. 
Εκτός από τους Ολυμπιακούς, ο Ηρακλής καθιέρωσε και τους αγώνες που ονομάστηκαν Νέμεα, οι οποίοι γίνονταν κάθε χρόνο στη Νεμέα, για να θυμούνται όλοι το κατόρθωμά του να σκοτώσει το λιοντάρι της Νεμέας.


Το ελάφι με τα χρυσά κέρατα, οι Στυμφαλίδες όρνιθες, οι στάβλοι του Αυγεία - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)


Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τρεις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:

1. Διαβάζω τις πηγές (κείμενο 3) και προσέχω τις πληροφορίες που μου δίνουν για τον
τρόπο που εξόντωσε ο Ηρακλής τις Στυμφαλίδες όρνιθες.
Τι λέει η παράδοση : Η παράδοση λέει πως ο Ηρακλής σκότωσε της όρνιθες με το τόξο του.
Τι λέει ο Πείσανδρος: Ο Ηρακλής έδιωξε τα πουλιά χτυπώντας κρόταλα.
Συμφωνούν οι δύο πηγές; Όχι δεν συμφωνούν.

2. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι Στυμφαλίδες όρνιθες ήταν κουνούπια από τα έλη της
περιοχής, που προκαλούσαν πυρετούς και σκόρπιζαν τον θάνατο στους κατοίκους.
Μήπως ο άθλος αυτός του Ηρακλή δείχνει τις προσπάθειες των ανθρώπων να απο-
ξηράνουν τα έλη και να τα καθαρίσουν από τα κουνούπια; Το συζητάμε στην τάξη.

3. Παρατηρώ την εικόνα. Τι κρατάει ο Ηρακλής; Τι νομίζεις ότι σκέφτεται;
Δίπλα του είναι η θεά Αθηνά. Τι να του λέει άραγε;
Στην εικόνα που βλέπουμε δεν φαίνεται τι κρατάει ο Ηρακλής, αν και θα μπορούσε να είναι ένα φτυάρι ή κάποιο άλλο εργαλείο για να σκάψει τα αυλάκια. Νομίζω ότι σκέφτεται πως θα φέρει το νερό μέχρι τους στάβλους του Αυγεία. Η Αθηνά μάλλον του λέει που ακριβώς πρέπει να σκάψει.


Το ελάφι με τα χρυσά κέρατα, οι Στυμφαλίδες όρνιθες, οι στάβλοι του Αυγεία - Ενότητα 2 - ο Ηρακλής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε πολύ, αν κατά την πλοήγησή σας συναντήσετε κάποια ανάρτηση που παρουσιάζει πρόβλημα, αφήστε σχόλιο ή στείλτε μας email.