Αρχική Για μας Επικοινωνία

Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2015

Το λιοντάρι της Νεμέας - Ενότητα 2 - Ο Ηρακλής

Το λιοντάρι της Νεμέας - Ενότητα 2 - Ο Ηρακλής
Στο δεύτερο μάθημα, της δεύτερης ενότητας του βιβλίου της ιστορίας της Γ' Δημοτικού, με τίτλο "Το λιοντάρι της Νεμέας" θα μάθουμε για τον πρώτο άθλο του Ηρακλή, που ήταν να σκοτώσει το
λιοντάρι της Νεμέας.

Η ιστορία αρχίζει από την στιγμή που ο Ηρακλής, μαζί με τον ανιψιό του τον Ιόλαο, έφυγε από τη Θήβα και πήγε στις Μυκήνες για να υπηρετήσει τον Ευρυσθέα. Ο Ευρυσθέας, που φοβόταν τον Ηρακλή, τον έστειλε να κάνει δώδεκα άθλους, δηλαδή δώδεκα δύσκολα κατορθώματα, ελπίζοντας ότι σε κάποιο από αυτά θα σκοτωνόταν.

Ο πρώτος άθλος που έκανε ο Ηρακλής, ήταν να σκοτώσει το λιοντάρι της Νεμέας. Το φοβερό αυτό λιοντάρι το είχε μεγαλώσει η Ήρα. Το δέρμα του ήταν τόσο σκληρό, που τα σιδερένια βέλη δεν το περνούσαν. Είχε τη φωλιά του σε μια σπηλιά με δυο εισόδους, στην πλαγιά ενός βουνού κοντά στη Νεμέα της Κορινθίας. Καθημερινά κατέβαινε στην πεδιάδα και κατασπάραζε ζώα και ανθρώπους. Οι κάτοικοι ήταν απελπισμένοι και δεν τολμούσαν να βγουν στην εξοχή.

Ο Ηρακλής, πηγαίνοντας στη Νεμέα, πέρασε από το ιερό άλσος της πόλης, έκοψε μια αγριελιά κι απ’ τον κορμό της έφτιαξε ένα βαρύ ρόπαλο. Μετά πήγε και περίμενε κοντά στη φωλιά του λιονταριού και, όταν αυτό φάνηκε, το χτύπησε πρώτα με τα βέλη του. Τα βέλη δεν κατάφεραν να το τραυματίσουν κι έπεσαν στη γη, έτσι το λιοντάρι αγριεμένο επιτέθηκε στον Ηρακλή. Τότε εκείνος το χτύπησε με το ρόπαλο, το λιοντάρι πόνεσε και κρύφτηκε στη φωλιά του.

Ο Ηρακλής τότε, μάζεψε μεγάλες πέτρες, έκλεισε τη μια είσοδο για να μην μπορέσει να του φύγει και μπήκε από την άλλη. Το ζώο βρυχήθηκε και σείστηκε όλο το βουνό. Όρμησε πάνω στον ήρωα και πάλευαν για μια ώρα. Τέλος ο Ηρακλής, μην μπορώντας να κάνει κάτι άλλο, τύλιξε τα χέρια του γύρω από τον λαιμό του και το έπνιξε. Μετά πήρε το δέρμα του, τη
λεοντή, το φόρεσε και γύρισε στις Μυκήνες. 

Όταν τον είδε ο Ευρυσθέας, τρόμαξε πολύ και διέταξε να του φτιάξουν ένα χάλκινο πιθάρι, για να κρύβεται, όταν θα κινδύνευε.

Στο κάτω μέρος της σελίδας υπάρχει βίντεο με την αφήγηση του μαθήματος. Για να δείτε το video με τα παραθέματα του μαθήματος, πατήστε ΕΔΩ

Στο μάθημα αυτό υπάρχουν τρεις ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε: 

1. Γιατί ο Ηρακλής δέχτηκε να υπηρετήσει τον Ευρυσθέα;
Ο Ηρακλής δέχτηκε να υπηρετήσει τον Ευρυσθέα για να τον συγχωρέσουν οι θεοί για το κακό που έκανε στα παιδιά και στη γυναίκα του, νομίζοντας πως είναι εχθροί του, όταν τον τρέλανε η Ήρα. Επιπλέον για να γίνει αθάνατος και να ανέβει στον Όλυμπο.

2. Δείχνω στον χάρτη την πορεία που ακολούθησε ο Ηρακλής από την πόλη που γεννήθηκε
μέχρι την πόλη που βασίλευε ο Ευρυσθέας.

Το λιοντάρι της Νεμέας - Ενότητα 2 - Ο Ηρακλής


3. Ποια μέσα χρησιμοποίησε ο Ηρακλής, για να σκοτώσει το λιοντάρι της Νεμέας; Ήταν αρκετή η σωματική του δύναμη;
Στην αρχή ο Ηρακλής χτύπησε το λιοντάρι της Νεμέας με τα βέλη του, έπειτα το χτύπησε με το ρόπαλο και τέλος, αφού πάλεψαν για μια ώρα, το έπνιξε με τα χέρια του.
Ναι ήταν αρκετή η δύναμή του.


Το λιοντάρι της Νεμέας - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)


Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τέσσερις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:

1. Παρατηρώ την εικόνα. Ποια στοιχεία με βοηθούν να καταλάβω ότι το πρόσωπο που παριστάνεται είναι ο Ηρακλής;
Καταλαβαίνουμε ότι αυτός είναι ο Ηρακλής, επειδή κρατάει στα χέρια του το ρόπαλο και τη λεοντή.

2. Διαβάζω το κείμενο 3 και γράφω τα χαρίσματα του Ηρακλή.
Γενναιόψυχος, μεγαλοδύναμος, ρωμαλέος, αδάμαστος, χειροδύναμος, Τιτάνας.

3. Φτιάχνουμε με χαρτοκοπτική τη λεοντή και τη χρωματίζουμε.

4. Παριστάνουμε στην τάξη τον Ευρυσθέα που διατάζει, το λιοντάρι που βρυχάται και τρώει ζώα, τον Ηρακλή που το τοξεύει, το πνίγει, το γδέρνει και παίρνει τη λεοντή, τους ανθρώπους που τον ευχαριστούν, γιατί τους έσωσε. 

Το λιοντάρι της Νεμέας - Ενότητα 2 - Ο ΗρακλήςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε πολύ, αν κατά την πλοήγησή σας συναντήσετε κάποια ανάρτηση που παρουσιάζει πρόβλημα, αφήστε σχόλιο ή στείλτε μας email.