Αρχική Για μας Επικοινωνία

Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2015

Η γέννηση του Ηρακλή - Ενότητα 2 - Ο Ηρακλής

Η γέννηση του Ηρακλή - ο Ηρακλής - Ενότητα 2
Στο πρώτο μάθημα της δεύτερης ενότητας του βιβλίου της ιστορίας της Γ' Δημοτικού, με τίτλο "Η γέννηση του Ηρακλή" θα μάθουμε την ιστορία του Ηρακλή, που είναι ο μεγαλύτερος ήρωας της
ελληνικής μυθολογίας.

Γιος του Δία και μιας θνητής βασιλοπούλας, της Αλκμήνης, ο Ηρακλής ήταν ο δυνατότερος απ’ όλους τους ανθρώπους. Ήταν πάντα δίκαιος, καλόκαρδος και πρόθυμα βοηθούσε όσους είχαν την ανάγκη του. Ήταν ατρόμητος κι ανίκητος και τα κατορθώματά του (οι 12 άθλοι του) έμειναν για πάντα αξέχαστα. Εξολόθρευσε άγρια θηρία και τέρατα, έδιωξε τυράννους και σκότωσε κακούς βασιλιάδες.

Οι γονείς του Ηρακλή, ο Αμφιτρύωνας και η γυναίκα του, η Αλκμήνη, κόρη του βασιλιά των Μυκηνών, αναγκάστηκαν να φύγουν από την πατρίδα τους και να ζητήσουν καταφύγιο στη Θήβα. Εκεί η Αλκμήνη γέννησε δυο παιδιά. Τον Ηρακλή, που ήταν γιος του Δία, και τον Ιφικλή.

Η Ήρα ζήλευε την Αλκμήνη και μισούσε πολύ τον Ηρακλή. Ο Δίας όμως έστειλε μια μέρα τον Ερμή να φέρει το μωρό στον Όλυμπο και το έβαλε να πιει λίγο γάλα από το στήθος της Ήρας, την ώρα που αυτή κοιμόταν, για να γίνει ανίκητο. Όταν η Ήρα ξύπνησε, κατάλαβε ποιο ήταν το μωρό και τραβήχτηκε απότομα. Χύθηκε τότε λίγο από το γάλα της στον ουρανό κι έγινε ο Γαλαξίας με τα χιλιάδες αστέρια του.

Όταν τα δυο παιδιά έγιναν περίπου οκτώ μηνών, η Ήρα έστειλε μια νύχτα δυο φίδια να τα πνίξουν. Μόλις τα φίδια πλησίασαν την κούνια τους, ο Δίας έστειλε φως που έλουσε το δωμάτιο και τα παιδιά ξύπνησαν. Ο Ιφικλής τρομαγμένος έβαλε τα κλάματα. Ο Ηρακλής όμως, χωρίς κανένα φόβο, άρπαξε τα φίδια απ’ τον λαιμό και τα έπνιξε. Όλοι τότε κατάλαβαν ότι ο Ηρακλής είχε θεϊκή καταγωγή.

Όταν μεγάλωσε ο Ηρακλής, παντρεύτηκε την κόρη του βασιλιά της Θήβας, τη Μεγάρα, κι έγινε ο ίδιος βασιλιάς. Κυβέρνησε μερικά χρόνια τη Θήβα και ζούσε ευτυχισμένος. Κάποια μέρα όμως η Ήρα, που πάντα τον μισούσε, τον τρέλανε κι ο Ηρακλής έκανε κακό στα παιδιά και στη γυναίκα του, νομίζοντας πως είναι εχθροί του.
Συνήλθε όμως και κατάλαβε το κακό που είχε κάνει. Πήγε τότε στο μαντείο των Δελφών, για να ρωτήσει τον Απόλλωνα τι έπρεπε να κάνει για να τον συγχωρέσουν οι θεοί.

Η Πυθία, η ιέρεια του Απόλλωνα, του είπε ότι έπρεπε να γυρίσει στις Μυκήνες, την πατρίδα της μητέρας του, και να υπηρετήσει πιστά δώδεκα χρόνια τον εξάδερφό του, τον Ευρυσθέα, που βασίλευε εκεί. Μετά θα γινόταν αθάνατος και θα ανέβαινε στον Όλυμπο.

Στο κάτω μέρος της σελίδας υπάρχει βίντεο με την αφήγηση του μαθήματος. Για να δείτε το video με τα παραθέματα του μαθήματος, πατήστε ΕΔΩ

Στο μάθημα αυτό υπάρχουν τρεις ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε: 

1. Με ποιους τρόπους ο Δίας εκδηλώνει την αγάπη του για τον μικρό του γιο, τον Ηρακλή;
Πρώτα έστειλε τον Ερμή να φέρει το μωρό στον Όλυμπο, για να πιει λίγο γάλα από το στήθος της Ήρας και να γίνει ανίκητο και στη συνέχεια, έστειλε φως να το ξυπνήσει, όταν η Ήρα έστειλε τα φίδια να το πνίξουν.

2. Ποια εξήγηση έδωσαν οι αρχαίοι στη δημιουργία του Γαλαξία; Παρατηρώ πώς παριστάνει
τον σχετικό μύθο ένας καλλιτέχνης της νεότερης εποχής (εικόνα 1).
Ο Γαλαξίας δημιουργήθηκε από το γάλα της Ήρας που χύθηκε, όταν αυτή τραβήχτηκε απότομα, την ώρα έπινε ο Ηρακλής.

3. Ποιο κατόρθωμα έκανε ο Ηρακλής, όταν ήταν ακόμα μωρό; Τι να περιμένουμε απ’ αυτόν
όταν μεγαλώσει;
Ο Ηρακλής έπνιξε τα δυο φίδια που του έστειλε η Ήρα. Όταν μεγαλώσει θα γίνει ατρόμητος και γενναίος.


Η γέννηση του Ηρακλή - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)


Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τέσσερις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:

1. Παρατηρώ την εικόνα και γράφω τι νιώθουν και τι κάνουν τα παιδιά.
Ο Ιφικλής είναι τρομαγμένος και κλαίει.
Ο Ηρακλής χωρίς να φοβάται, έχει αρπάξει τα φίδια απ’ τον λαιμό και τα πνίγει. 

2. Διαβάζω το κείμενο 7. Ποιο δρόμο διάλεξε να ακολουθήσει ο Ηρακλής;
Αν ήσουν εσύ στη θέση του, ποιο δρόμο θα διάλεγες και γιατί;
Ο Ηρακλής διάλεξε να ακολουθήσει το δρόμο της Αρετής.
Κι εγώ αν ήμουν στη θέση του θα διάλεγα τον ίδιο δρόμο, γιατί μου αρέσει να βοηθάω τους ανθρώπους.

3. Γράφω με δικά μου λόγια τον χρησμό της Πυθίας.
Η Πυθία, είπε στον Ηρακλή ότι έπρεπε να γυρίσει στην πατρίδα της μητέρας του τις Μυκήνες και να υπηρετήσει πιστά για δώδεκα χρόνια τον ξάδερφό του, τον Ευρυσθέα, που βασίλευε εκεί, κι ότι μετά θα γινόταν αθάνατος και θα ανέβαινε στον Όλυμπο.

4. Παίζουμε θέατρο στην τάξη. Τα πρόσωπα είναι: ο Ηρακλής, η Αρετή και η Κακία.


Η γέννηση του Ηρακλή - ο Ηρακλής - Ενότητα 2


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε πολύ, αν κατά την πλοήγησή σας συναντήσετε κάποια ανάρτηση που παρουσιάζει πρόβλημα, αφήστε σχόλιο ή στείλτε μας email.