Αρχική Για μας Επικοινωνία

Κυριακή, 9 Αυγούστου 2015

Οι θεές του Ολύμπου - Ενότητα 1 - Η Δημιουργία του Κόσμου

Οι θεές του Ολύμπου - Η Δημιουργία του Κόσμου - Ενότητα 1
Στο τρίτο μάθημα του βιβλίου της ιστορίας της Γ' Δημοτικού, με τίτλο "Οι θεές του Ολύμπου" γίνεται η γνωριμία με τις έξι θεές που κατοικούσαν στον Όλυμπο, στο παλάτι του Δία.


Πρώτη ήταν η Ήρα, που ήταν η γυναίκα του Δία, βασίλισσα του κόσμου και προστάτιδα του γάμου και της οικογένεια, που όμως ήτανε πολύ ζηλιάρα.

Η Αφροδίτη ήταν θεά της ομορφιάς και μητέρα του φτερωτού θεού Έρωτα. Σύμφωνα με τον ομηρικό μύθο γεννήθηκε απ’ τον αφρό της θάλασσας στην Πέτρα του Ρωμιού, μια ακτή της Πάφου στην Κύπρο, ή στα ανοιχτά των Κυθήρων, σύμφωνα με την εκδοχή του Ησίοδου.

Η Αθηνά, η κόρη του Δία, ήταν θεά της σοφίας, της στρατηγικής και του πολέμου, αλλά και των τεχνών. Πριν ακόμη γεννηθεί η Αθηνά, ο Δίας κατάπιε τη μητέρα της, τη σοφή Μήτιδα, γιατί έμαθε πως αυτή, μετά την Αθηνά, θα γεννούσε έναν θεό που θα του έπαιρνε τον θρόνο. Όταν λοιπόν ήρθε η ώρα να γεννηθεί η Αθηνά, ο Δίας διέταξε τον Ήφαιστο να του ανοίξει μ’ ένα τσεκούρι το κεφάλι. Αμέσως βγήκε απ’ το κεφάλι του πάνοπλη η Αθηνά.

Η Δήμητρα ήταν η θεά της γεωργίας και της γονιμότητας, ενώ την θεωρούσαν προστάτιδα του γάμου και της μητρότητας των ανθρώπων. Αυτή έμαθε τους ανθρώπους να καλλιεργούν τη γη και να σπέρνουν το σιτάρι (δημητριακά). Προστάτευε τα δέντρα κι όλα τα φυτά κι άλλαζε τις εποχές του χρόνου. Κόρη της ήταν η Περσεφόνη.

Η Άρτεμη ήταν θεά του κυνηγιού, κόρη του Δία και της Λητούς, δίδυμη αδερφή του Απόλλωνα. Όλη τη μέρα τριγύριζε στα δάση με το τόξο και τα βέλη της. Προστάτευε τα δάση κι όλα τα άγρια ζώα, καθώς επίσης ήταν και προστάτρια της μητρότητας, της νεότητας, της αγνότητας, του τοκετού και των βρεφών.

Η Εστία ήταν η θεά του σπιτιού. Προστάτευε τα νοικοκυριά, γι’ αυτό σ’ όλα τα σπίτια υπήρχε ένας μικρός βωμός δικός της, η εστία. Λάμβανε την πρώτη προσφορά σε κάθε θυσία στο σπιτικό, αλλά δεν είχε δημόσια λατρεία.

Υπήρχαν και πολλές άλλες θεότητες στη γη, όπως οι Μούσες και οι Χάριτες, οι Νύμφες
και οι Μοίρες, και στη θάλασσα οι Νηρηίδες, οι κόρες του Νηρέα και πολλές άλλες.


Οι Έλληνες λάτρευαν τους θεούς και τις θεές τους σε λαμπρούς ναούς, τους έφτιαχναν
αγάλματα και βωμούς και τους πρόσφεραν δώρα και θυσίες.Στο κάτω μέρος της σελίδας υπάρχει βίντεο με την αφήγηση του μαθήματος. Για να δείτε το video με τα παραθέματα του μαθήματος, πατήστε ΕΔΩ

 
Στο μάθημα αυτό υπάρχουν τρεις ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε:

1. Διαβάζω το κείμενο 9 και απαντώ. Με ποιο μύθο οι αρχαίοι εξηγούσαν την αλλαγή των
εποχών;

Οι Αρχαίοι εξηγούσαν την αλλαγή των εποχών με τον μύθο της Περσεφόνης. Η Περσεφόνη ήταν η κόρη της θεάς Δήμητρας, που την αγάπησε ο Πλούτωνας, ο θεός του Άδη και με δόλο την ξεγέλασε και την πήρε μαζί του στον Άδη. Η μητέρα της κατάφερε τον Δία να την φέρει πίσω, όμως μόνο για έξι μήνες κάθε χρόνο. Τους έξι μήνες που η Περσεφόνη ήταν με την μητέρα της, ήταν άνοιξη και καλοκαίρι, ενώ όταν ήταν στον Άδη ήταν φθινόπωρο και χειμώνας.


2. Παρατηρώ την εικόνα 1 και περιγράφω με δικά μου λόγια τη γέννηση της Αθηνάς.
Γιατί νομίζεις ότι ήταν η θεά της σοφίας;

Στην εικόνα βλέπουμε την Αθηνά να βγαίνει μέσα από το κεφάλι του Δία. Η Αθηνά ήταν η θεά της σοφίας γιατί την είχε κληρονομήσει από την μητέρα της, μαζί με σύνεση και φρόνηση, όση και ο πατέρας της όταν κάποτε την κατάπιε.

3. Πώς λάτρευαν οι αρχαίοι τους θεούς τους; Στην περιοχή που ζεις υπάρχουν αρχαίοι ναοί;
Οργάνωσε με την τάξη σου μία επίσκεψη.

Οι Αρχαίοι Έλληνες λάτρευαν τους θεούς και τις θεές τους σε λαμπρούς ναούς, τους έφτιαχναν
αγάλματα και βωμούς και τους πρόσφεραν δώρα και θυσίες. Πολλές φορές διοργάνωναν και αγώνες προς τιμήν των εορτάζοντων θεών.


Οι θεές του Ολύμπου - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)


Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν δύο ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:

1. Γράψε σε ποιους θεούς ταιριάζουν τα παρακάτω σύμβολα.
Δίας
Ποσειδώνας
Ερμής
Αθηνά
Απόλλωνας
Άρτεμης
Άρης
Αφροδίτη


2. Ποιους θεούς αναγνωρίζεις στις παρακάτω επιγραφές της Αγροτικής Τράπεζας, του, Πανεπιστημίου Αθηνών και των Ελληνικών Ταχυδρομείων;
Για ποιο λόγο χρησιμοποιήθηκαν αυτοί οι θεοί;

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ -> Δήμητρα, επειδή η Δήμητρα ήταν η θεά της γεωργίας και της βλάστισης.
ΕΛΤΑ -> Ερμής, επειδή ο Ερμής ήταν ο αγγελιαφόρος των θεών.
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ -> Αθηνά, γιατί η Αθηνά ήταν η θεά της σοφίας και των τεχνών.Οι θεές του Ολύμπου - Η Δημιουργία του Κόσμου - Ενότητα 1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε πολύ, αν κατά την πλοήγησή σας συναντήσετε κάποια ανάρτηση που παρουσιάζει πρόβλημα, αφήστε σχόλιο ή στείλτε μας email.