Αρχική Για μας Επικοινωνία

Σάββατο, 8 Αυγούστου 2015

Οι θεοί του Ολύμπου - Ενότητα 1 - Η Δημιουργία του Κόσμου

Οι θεοί του Ολύμπου - Η Δημιουργία του Κόσμου - Ενότητα 1

Στο δεύτερο μάθημα του βιβλίου της ιστορίας της Γ' Δημοτικού, με τίτλο "Οι θεοί του Ολύμπου" γίνεται η γνωριμία με τους οχτώ αρσενικούς θεούς του Ολύμπου.

Ο Δίας ή Ζευς, ήταν ο πατέρας θεών κι ανθρώπων, κυβερνήτης των θεών του Ολύμπου, του ουρανού και του κεραυνού. Είναι το νεότερο παιδί του Κρόνου και της Ρέας, παντρεμένος με τη θεά Ήρα και γνωστός για τις ερωτικές του περιπέτειες.

Ο Ποσειδώνας ήταν ο θεός της θάλασσας και γιος του Κρόνου και της Ρέας. Ζούσε στο παλάτι του στα βάθη της θάλασσας, με τη γυναίκα του τη Νηρηίδα Αμφιτρίτη. Ήταν ο προστάτης των ναυτικών και των ψαράδων.

Ο Απόλλωνας, που αλλιώς ονομαζόταν και Φοίβος, ήταν ο δίδυμος αδελφός της θεάς Άρτεμης. Πατέρας του ήταν ο Δίας και μητέρα του η Λητώ. Ήταν ο θεός της μουσικής, της μαντικής και του φωτός. 

Ο Ήφαιστος, ήταν γιος του Δία και της Ήρας, θεός της φωτιάς και των μετάλλων και κύριος των ηφαιστείων, 

Ο Ερμής, γιος του Δία και της Μαίας, ήταν ο αγγελιοφόρος των θεών, αλλά και ψυχοπομπός, δηλαδή  αυτός που οδηγούσε τις ψυχές των νεκρών στον Άδη, καθώς και προστάτης των εμπόρων και των ταξιδιωτών.

Ο Άρης, γιος του Δία και της Ήρας, ήταν ο θεός του πολέμου, σκληρός και μαχητικός, εκπροσωπεί την παρορμητική φύση του πολέμου. Συνήθως απεικονίζεται κρατώντας δόρυ και φορώντας κράνος σε κάποια πολεμική σκηνή, ενώ φημίζεται για το καλοσχηματισμένο γυμνασμένο ανδροπρεπές του κορμί και το ωραίο του πρόσωπο.

Ο Πλούτωνας ή αλλιώς Άδης, ήταν γιος του Κρόνου και της Ρέας, θεός των νεκρών και του κάτω κόσμου. Ο Πλούτωνας δεν εγκατέλειπε σχεδόν ποτέ το βασίλειο του. Η μοναδική ίσως περίπτωση που ανέβηκε στον επάνω κόσμο ήταν αυτή της αρπαγής της Περσεφώνης, της κόρης της Θεάς Δήμητρας και μετέπειτα γυναίκας του.

Τέλος ο Διόνυσος, γιος του Δία και της Σεμέλης, ήταν θεός του αμπελιού και του κρασιού και του άρεσαν τα γλέντια και οι γιορτές. Ήταν ο πιο πρόσχαρος από τους θεούς και από τους πιο αγαπητούς στους ανθρώπους. Ο Διόνυσος ταξίδευε συνέχεια κι επισκεπτόταν πολλές χώρες και πολιτείες για να μάθει στους ανθρώπους πώς να καλλιεργούν τα κλήματα και πώς να φτιάχνουν από τους καρπούς τους το κρασί.

Στο κάτω μέρος της σελίδας υπάρχει βίντεο με την αφήγηση του μαθήματος. Για να δείτε το video με τα παραθέματα του μαθήματος, πατήστε ΕΔΩ

Στο μάθημα αυτό υπάρχουν τρεις ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε:

1. Ο Ποσειδώνας ήταν ο θεός της θάλασσας. Σήμερα ποιος Άγιος είναι προστάτης της θάλασσας και των ναυτικών;
Σήμερα για εμάς τους Ορθόδοξους ο προστάτης των θαλασσών είναι ο Άγιος Νικόλαος.

2. Παρατηρώ την εικόνα 2. Ποιο μουσικό όργανο παίζει ο Απόλλωνας; Εσένα ποιο μουσικό όργανο σου αρέσει; Αν επισκεφθείς το μουσείο λαϊκών οργάνων, θα δεις ότι ακόμα και σήμερα χρησιμοποιούμε μουσικά όργανα που για πρώτη φορά χρησιμοποίησαν οι αρχαίοι.
Στο Βιβλίο μας ο Απόλλωνας φαίνεται να κρατάει ένα μουσικό όργανο που μοιάζει με άρπα, αλλά στο σχόλιο αναφέρεται σαν κιθάρα. Εμένα μου αρέσει το πιάνο.

3. Από πού πήρε το όνομά του το ευρώ; Αφηγούμαι με δικά μου λόγια τον μύθο που παριστάνεται στο νόμισμα(κείμενο 10).
Το ευρώ πήρε το όνομά του από την Ευρώπη, την κόρη του Αγήνορα.
Ο Δίας ερωτεύτηκε την Ευρώπη και για να την ξεγελάσει μεταμορφώθηκε σε ταύρο, και έτσι κατάφερε να την παρασύρει στην Κρήτη όπου και έκανε μαζί της τρία παιδιά.


Οι θεοί του Ολύμπου - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο) - Λύσεις ασκήσεων


Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τέσσερεις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:

1. Πώς περνάνε οι θεοί στον Όλυμπο; Διαβάζω το κείμενο 1 και συμπληρώνω το παρακάτω σχήμα. Πώς φαντάζονταν τους θεούς τους οι αρχαίοι; Βρίσκεις ομοιότητες με τη ζωή των ανθρώπων;
Οι θεοί τρώνε, πίνουν, κοιμούνται, διασκεδάζουν.
Οι αρχαίοι φαντάζονταν τους θεούς τους σαν ανθρώπους, με προτερήματα αλλά και με ελαττώματα. Ναι η ζωή τους έμοιαζε με των ανθρώπων.


2. Συναντάς τον θεό που σου αρέσει. Τι θα του έλεγες, τι θα τον ρωτούσες;
Αν συναντούσα τον Απόλλωνα θα τον ρωτούσα αν μπορεί να μου μάθει μουσική.

3. Παρατηρώ με προσοχή τα νομίσματα και γράφω αποκάτω ποιους θεούς παριστάνουν και τι προστάτευε ο κάθε θεός.
Στην πρώτο νόμισμα είναι ο Δίας, γιατί κρατάει ένα πουλί και είναι ο προστάτης των ξένων.
Στο δεύτερο είναι ο Ποσειδώνας, γιατί κρατάει μια τρίαινα και είναι ο προστάτης της θάλασσας.


4. Δείχνω στον χάρτη το βουνό που κατοικούσαν οι θεοί. Γιατί οι αρχαίοι πίστευαν ότι οι θεοί τους κατοικούσαν στον Όλυμπο; (Με βοηθάνε η εικόνα 8 και το κείμενο 9.)
Επειδή είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδος και οι κορυφές του είναι σχεδόν πάντα χιονισμένες και γεμάτες μυστήριο.

Οι θεοί του Ολύμπου - Η Δημιουργία του Κόσμου - Ενότητα 1
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε πολύ, αν κατά την πλοήγησή σας συναντήσετε κάποια ανάρτηση που παρουσιάζει πρόβλημα, αφήστε σχόλιο ή στείλτε μας email.