Αρχική Για μας Επικοινωνία

Σάββατο, 22 Αυγούστου 2015

Η Λερναία Ύδρα και ο κάπρος του Ερύμανθου - Ενότητα 2 - Ο Ηρακλής

Η Λερναία Ύδρα και ο κάπρος του Ερύμανθου - Ενότητα 1 - ο Ηρακλής

Στο τρίτο μάθημα του δεύτερου κεφαλαίου, του βιβλίου της ιστορίας της Γ' Δημοτικού, με τίτλο "Η Λερναία Ύδρα και ο κάπρος του Ερύμανθου" θα μάθουμε την ιστορία για τον δεύτερο άθλο που
διέταξε ο Ευρυσθέας τον Ηρακλή να κάνει, δηλαδή να σκοτώσει τη Λερναία Ύδρα και τον τέταρτο, δηλαδή να πιάσει ζωντανό τον κάπρο του Ερυμάνθου.

Η Λερναία Ύδρα ήταν ένα φοβερό νερόφιδο, με τεράστιο σώμα και εννέα κεφάλια. Ζούσε στη λίμνη Λέρνη της Αργολίδας και κανένας δεν τολμούσε να την πλησιάσει, γιατί από το στόμα της έβγαζε φωτιά που κατάκαιγε ζώα, φυτά και ανθρώπους.

Ο Ηρακλής πήγε στη λίμνη Λέρνη μαζί με τον ανιψιό του τον Ιόλαο. Όταν κατάφερε να βγάλει τη Λερναία Ύδρα από τη φωλιά της, της επιτέθηκε με ένα δρεπάνι και άρχισε να της κόβει τα κεφάλια. Μόλις όμως έκοβε ένα κεφάλι στη θέση του φύτρωναν άλλα δύο.

Φώναξε τότε τον Ιόλαο, του ζήτησε να ανάψει φωτιά και να πάρει έναν δαυλό και να σταθεί δίπλα του. Μόλις ο Ηρακλής έκοβε ένα κεφάλι, ο Ιόλαος έκαιγε την πληγή, κι έτσι σταμάτησαν να φυτρώνουν καινούρια κεφάλια. 

Το μεσαίο όμως κεφάλι της Λερναίας Ύδρας ήταν αθάνατο, γι’ αυτό ο Ηρακλής, αφού το έκοψε, το έθαψε βαθιά στη γη κι έβαλε πάνω του μια τεράστια πέτρα. Έπειτα βούτηξε τα βέλη του στο δηλητηριασμένο σώμα της Ύδρας, κι έγιναν θανατηφόρα.

Μετά ο Ευρυσθέας έστειλε τον Ηρακλή να του φέρει ζωντανό τον κάπρο του Ερυμάνθου, ένα φοβερό αγριογούρουνο, που ζούσε στο βουνό Ερύμανθο της Αρκαδίας, έκανε μεγάλες καταστροφές και σκότωνε ζώα και ανθρώπους. 

Ο Ηρακλής πήγε στον Ερύμανθο και κυνήγησε το αγριογούρουνο κάμποσες ημέρες. Στο τέλος το ζώο εξαντλήθηκε από την κούραση και ο Ηρακλής το έπιασε, το έδεσε, το σήκωσε στους ώμους του και το πήγε ζωντανό στις Μυκήνες. Στο δρόμο οι χωρικοί βλέποντας τον να κρατάει το αγριογούρουνο δεμένο τον χειροκροτούσαν.

Ο Ευρυσθέας, όταν είδε τον κάπρο, τρόμαξε και κρύφτηκε στο μπρούτζινο πιθάρι, που είχε ζητήσει να του  φτιάξουν για να κρύβεται, όταν αντιμετώπιζε κάποιο κίνδυνο.

Στο κάτω μέρος της σελίδας υπάρχει βίντεο με την αφήγηση του μαθήματος. Για να δείτε το video με τα παραθέματα του μαθήματος, πατήστε ΕΔΩ

Στο μάθημα αυτό υπάρχουν δύο ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε: 

1. Ποιος βοήθησε τον Ηρακλή να σκοτώσει τη Λερναία Ύδρα και με ποιο τρόπο; (εικόνα 1).
Τον Ηρακλή τον βοήθησε ο Ιόλαος, καίγοντας τις πληγές του φιδιού μ' ένα δαυλό, για να μην φυτρώσουν καινούργια κεφάλια.

2. Παρατηρώ την εικόνα 2 και απαντώ. Πώς αντέδρασε ο Ευρυσθέας μόλις είδε τον κάπρο του Ερύμανθου; Τι δείχνει η αντίδρασή του αυτή;
Ο Ευρυσθέας, όταν είδε τον κάπρο τρόμαξε και κρύφτηκε στο μπρούτζινο πιθάρι, γιατί ήταν πολύ δειλός.


Η Λερναία Ύδρα και ο κάπρος του Ερύμανθου - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)


Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τρεις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:

1. Ο Ηρακλής κάποια ζώα δεν τα σκότωσε. Μήπως σκέφτηκε κάτι καλύτερο;
Συζητάμε στην τάξη για το πώς συμπεριφέρονται σήμερα οι άνθρωποι στα άγρια ζώα.

2. Διαβάζω το κείμενο 3 και απαντώ:
α) Γιατί ο Ευρυσθέας μισεί τον ηρακλή;
Ο Ευρυσθέας μισεί τον Ηρακλή χωρίς την θέλησή του. Λέει πως η θεά Ήρα, που μισεί θανάσιμα τον Ηρακλή, τον ανάγκασε να τον μισεί κι αυτός και να θέλει να του κάνει κακό. Καταλαβαίνουμε έτσι, ότι οι θεοί μπορούσαν να ελέγχουν τους ανθρώπους και να τους κάνουν ότι θέλουν.

β) Τι σκέφτεται για τον Ηρακλή, όταν βλέπει να πετυχαίνει τον ένα μετά τον άλλο τους άθλους που του αναθέτει;
Ο Ευρυσθέας, αν και μισεί τον Ηρακλή, αναγκάζεται να παραδεχτεί ότι είναι πολύ γενναίος και ατρόμητος.

3. Ζωγραφίζω κι εγώ το δικό μου αγγείο με έναν από τους μύθους που έμαθα στο σημερινό μάθημα.

Η Λερναία Ύδρα και ο κάπρος του Ερύμανθου - Ενότητα 1 - ο Ηρακλής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε πολύ, αν κατά την πλοήγησή σας συναντήσετε κάποια ανάρτηση που παρουσιάζει πρόβλημα, αφήστε σχόλιο ή στείλτε μας email.