Αρχική Για μας Επικοινωνία

Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2015

Η Τιτανομαχία - Ενότητα 1 - Η Δημιουργία του Κόσμου

Η Τιτανομαχία - Η Δημιουργία του Κόσμου - Ενότητα 1
Στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου της ιστορίας της Γ' Δημοτικού, μαθαίνουμε για την δημιουργία του κόσμου, από την αρχή του χρόνου και του χάους, έως την κυριαρχία του Δία και των
Ολύμπιων Θεών.

Στην αρχή υπήρχε μόνο το Χάος. Πυκνό σκοτάδι σκέπαζε τα πάντα, ώσπου από το χάος γεννήθηκε η Γη κι από τη Γη τα βουνά, η θάλασσα και μετά ο Ουρανός με τον ήλιο, το φεγγάρι και τ’ αστέρια. Τότε ο Ουρανός και η Γη ενώθηκαν και γέννησαν τους Τιτάνες.

Μα ο Ουρανός φοβόταν πως κάποιο από τα παιδιά του θα έπαιρνε τον θρόνο του. Γι’ αυτό τα έκλεισε όλα στα βάθη της Γης. Όμως ο γιος του, ο Κρόνος, ο πιο δυνατός από τους Τιτάνες, τον νίκησε κι έγινε αυτός όλου του κόσμου αρχηγός. Παντρεύτηκε τη Ρέα και γέννησαν τρεις θεές και τρεις θεούς: την Ήρα, την Εστία και τη Δήμητρα, τον Πλούτωνα, τον Ποσειδώνα και τον Δία.

Η Τιτανομαχία - Η Δημιουργία του Κόσμου - Ενότητα 1

Μα κι ο Κρόνος φοβόταν πως κάποιο απ’ τα παιδιά του θα έπαιρνε τον θρόνο του. Γι’ αυτό, όταν γεννιόνταν, τα κατάπινε. Απελπισμένη η Ρέα πήγε και γέννησε το έκτο της παιδί, τον Δία, σε μια σπηλιά, σ’ ένα βουνό της Κρήτης. Έκρυψε το παιδί εκεί. Το φρόντιζαν οι Νύμφες κι έπινε το γάλα μιας κατσίκας, της Αμάλθειας. Στον Κρόνο έδωσε να καταπιεί μια φασκιωμένη πέτρα.

Όταν ο Δίας μεγάλωσε, Η Τιτανομαχία - Η Δημιουργία του Κόσμου - Ενότητα 1πάλεψε με τον Κρόνο και τον ανάγκασε να βγάλει τα πέντε αδέρφια του που είχε καταπιεί. Άρχισε τότε ένας πόλεμος.
Από τη μια οι Τιτάνες κι από την άλλη οι θεοί. Δέκα χρόνια κράτησε η Τιτανομαχία. Νίκησαν οι θεοί και τους Τιτάνες τους έριξαν στα Τάρταρα.

Μετά οι θεοί πάλεψαν με τους Γίγαντες.
Η Γιγαντομαχία κράτησε πολύ καιρό. Νίκησαν όμως και πάλι οι θεοί.

Έτσι, ο Δίας έγινε κυρίαρχος όλου του κόσμου. Παντρεύτηκε την Ήρα και, μαζί με τα παιδιά του και τ’ αδέρφια του, εγκαταστάθηκε στον Όλυμπο.

Στο κάτω μέρος της σελίδας υπάρχει βίντεο με την αφήγηση του μαθήματος. Για να δείτε το video με τα παραθέματα του μαθήματος, πατήστε ΕΔΩ

Στο μάθημα αυτό υπάρχουν τρεις ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε. Να τι μπορούμε να γράψουμε:

1. Με ποιο τρόπο η Ρέα ξεγέλασε τον Κρόνο;
Η Ρέα για να ξεγελάσει τον Κρόνο έκρυψε τον Δία σε μία σπηλιά, σε ένα βουνό της Κρήτης, και στον Κρόνο έδωσε να καταπιεί μία φασκιωμένη πέτρα.

2. Τι είναι το κέρας της Αμάλθειας; Θα σε βοηθήσει το κείμενο 4.

Το κέρας της Αμάλθειας είναι το κέρατο που έσπασε ο Δίας παίζοντας, από μία κατσίκα που την έλεγαν Αμάλθεια. Το κέρατο αυτό έγινε το Κέρας της αφθονίας όταν το ευλόγησε ο Δίας.

3. Συζητάμε στην τάξη για το πώς εξηγούσαν τον κόσμο και τα φαινόμενα της φύσης οι αρχαίοι Έλληνες και πώς τα εξηγούμε εμείς σήμερα. Θα μας βοηθήσουν οι εικόνες 5-6 και τα κείμενα 7-8.
Επειδή οι άνθρωποι, δεν ήξεραν αυτά που ξέρουμε εμείς σήμερα, πίστευαν πως για ότι γινόταν στην φύση το είχαν κάνει οι Θεοί και οι Τιτάνες. Σήμερα ξέρουμε πως όλα αυτά είναι απλά καιρικά φαινόμενα.


Τιτανομαχία - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο) - Λύσεις ασκήσεων


Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τρεις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας. Να πως μπορούμε να τις απαντήσουμε:

1. Πολλές λέξεις που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή προέρχονται από τα ονόματα των Τιτάνων και άλλων μυθικών θεοτήτων. Προσπάθησε, με τη βοήθεια του
δασκάλου σου, να βρεις ποιες λέξεις προέρχονται από τα ονόματα των παρακάτω θεοτήτων

Ίρις  =  Χρώματα της Ίριδας
Χάος  =  Ακαταστασία
Τιτάνες  =  Δυνατός
Ωκεανός  =  Θάλασσα που ενώνει ηπείρους
Άτλαντας  =  Γεωγραφικός Χάρτης
Θέμις  =  Δικαιοσύνη
Εγκέλαδος  =  Σεισμός
Τυφώνας  =  Ο Καταστροφικός άνεμος

2. Αν είχες στα χέρια σου το κέρας της Αμάλθειας, τι θα του ζητούσες;
Θα ζητούσα να έχουν φαγητό όλα τα παιδιά του κόσμου.

3. Γιατί νομίζεις ότι μια σύγχρονη βιομηχανία τσιμέντων ονομάστηκε «Τιτάν»;
Την ονόμασαν έτσι για να δείχνει ότι τα τσιμέντα της είναι δυνατά σαν τους Τιτάνες

Η Τιτανομαχία - Η Δημιουργία του Κόσμου - Ενότητα 1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε πολύ, αν κατά την πλοήγησή σας συναντήσετε κάποια ανάρτηση που παρουσιάζει πρόβλημα, αφήστε σχόλιο ή στείλτε μας email.